HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

MAGYAR KALAND A GYULAI KISKÖDMÖNBEN

2005.08.27. 17:37 lucullus

Aki részt vett a LUCULLUS BT indonéz-nagykövetségi kalandján idén márciusban, biztosan emlékszik még az esemény egyik díszvendégére, Jalecz Lajosra. Róla akkor azt tudtuk meg, hogy a kilencvenes években Magyarország egyetlen indonéz éttermét ő vezette, és nem másutt, mint Gyulán. Az étterem rendkívüli sikernek örvendett: mind a helyiek, mind a magyarországi indonézek örömmel látogatták a helyet, ahol többek között több cápator megülésére is sor került. Az étterem háromszor is Magyarország egyik legjobb vendéglátóhelyeként aratott diadalt szakmai körökben.

Néhány évvel ezelőtt fordulat történt. Jalecz Lajos felismerte, hogy miközben egyre terjednek hazánkban a nemzetközi konyhák, úgy sorvad el az igazi magyar étekmesterség. Hosszas levéltári kutatások után rálelt a jelenleg ismert legrégebbi, 1824-ből származó étlapra, amelyet dr. Draveczky Balázzsal, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum néhai igazgatójával megfejtett. Korabeli receptek alapján újraalkották az étlapon szereplő ételeket, amelyek a mai napig a hely konyhájának a fő gerincvonalát képezik (részletes interjú itt a blogon). Magyarán, ha igazi magyar ételeket akar enni az igaz magyar ember, akkor a gyulai KISKÖDMÖN étekműhelyben a helye.

A LUCULLUS BARÁTI TÁRSASÁG előtt nincs lehetetlen, így a LUCULLUS Száguldó Gourmet Divíziója újra járműre pattant, hogy Lajos Mester hagyományos ételeivel helyben ismerkedjen meg. A hagyományos éteksor, ami ránk várt, a következő volt:

Párolt szürkemarhanyelv, köszméteszószban főve
Gyulai harapnivalók (szalámi, paprika, hagyma, paradicsom, töpörtyű)
Savanyú krumplileves jóféle, híres-neves gyulai kolbásszal
Roston sült pácolt mangalicacomb, párolt lilakáposztával és tört, petrezselymes krumplival
Igazi házi meggyes pite
 

Az éteksor a megszokott LUCULLUS lakomáktól eltérően valamelyest visszafogottnak tűnhet, azonban Lajos Mester szerint a magyar étkezési hagyományokat egy ilyen kompozíció jobban tükrözi, mint a lakomáinkon néha megszokott ’kóstolgatás’. A régi magyar ember általában ugyanis viszonylag kevésfajta étekből szerette kitömni a gyomrát. Ez az élmény ebben az esetben garantált volt.

A gyulai kalandunkon kihagyhatatlan, hogy az étkezés utáni fáradalmainkat a felújított, européer Gyulai Várfürdő jódos, meleg vizeiben pihentük ki.

 


 

komment

Címkék: magyar konyha kisködmön étterem

süti beállítások módosítása