HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

AL AMIR, A SZÍR HÍR

2004.07.22. 20:57 lucullus

A LUCULLUS BT júliusban sem pihen. "Slow Food" mozgalmunk következő lakomacélpontja az Al-Amír szír étterem (Budapest, VII. Király u.  17. ) volt, gabonafélékkel, sok vöröshagymával, birkahússal, datolyával, lapos kenyérrel, paradicsommal, paprikával, burgonyával, sült zöldségekkel, és szezámmagkrémmel [tahini]. Az ételek erőteljesen fűszeresek voltak, a fűszerek közül a legkedveltebbek a fahéj, a koriandermag és -levél, valamint a jamaikai szegfűbors voltak. A száraz magok közül a pisztácia és a fenyőmandula a szíriai konyha jellemző kelléke, valamint gyakran használják a rizst és a törtbúzát [burghul].
 

A MENÜSOR A KÖVETKEZŐ VOLT:

 

INDUL AZ 1001 ÉJSZAKA

* Kelléke a [hommus]: azaz csicseriborsókrém, szezámmag-krém és olíva olaj keveréke

 

FORRÓSODIK A SIVATAG

* [baba ganudj]: sült padlizsán fokhagymával, szezámmag-krémmel

* [makmur padlizsán]: sült padlizsán - sült paprika - sült paradicsom és sülthagyma kvartett

* [falafel]: darált csicseriborsó, fűszeres fokhagymával, olajban sütve

* [lahm beadjin] zöldséges és fekete lapos lepény. Utóbbi ízét a gránátalma adja, de van benne bárányhús és fenyőmag is. (Fantasztikus íz!)

* [tebbule]: salátalevélen kapjuk a zúzott gabonaszemeket, de a fűszerezésben a mi európai ízlésünk szerint kissé túlteng a petrezselyem. A hagyomány szerint ezt kézzel eszik.

 

OÁZISRA LELÜNK

* mely citrommal fűszerezett lencseleves és joghurtleves formájában nyilvánul meg. (Ez utóbbi alkotóelemei a joghurt, a rizs, borsmenta, és fokhagyma).

 

NYÍLIK A SZERÁJ

* Az aleppói módra készült [kebbe]: darált bárányhús, fenyőmag, dió, töltött különleges búzadarából készült húsostészta, olajban sütve

* [sekkel]: húsos vegyestál, amin van [sistaúr], azaz fűszerezett fokhagymával, citrommal és ecettel beitatott nyárson sült szárnyas húskockák, a [sis kebab] bárányhús nyárson, és a [kebab] nyárson, azaz fűszerezett darálthússal, fenyőmaggal készült hús színparázson sütve

* Köretként fűszeres sültburgonyát és rizst fogyasztunk, melyekben koriander és paprika dominál

* Friss szír saláta: van benne paradicsom, kígyóuborka, petrezselyem, hagyma, fúszerek, olaj és citrom.

 

BENN VAGYUNK A HÁREMBEN

 * [baklawa]: mézes-diós tészta, ezzel édességeskedünk!

 

 

 

 

Az ételekhez házi készítésű szezámmagos pitát és joghurtöntetet fogyasztottunk. Esténket Józsibá [az üzletvezető] szakértései és az arab zene tették teljessé. Fakultatív lehetőségként említjük még Sehrezád és Dunjazád sütispultját! :-) Arab hely lévén az alkohol fogyasztása nem megengedett, de ez természetesen nem gátolt bennünket, hogy jól érezzük magunkat.  

 

Szólj hozzá!

Címkék: szír konyha

süti beállítások módosítása