HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Muzsgyej, bodag és zsurmó - ez volt a Lucullus BT 1. cigányvacsoráján

2012.06.17. 22:05 lucullus

DSCF4988.JPG
 

A Lucullus BT gasztronómiai egyesület 120. vacsorakalandja rendkívül izgalmasra sikeredett: az egyesület megszervezte első “antidiszkriminációs romavacsoráját” a Romani Platni roma lakásétteremben.

 

Turóczi Gábor, a Lucullus BT alapító/elnöke elmondta, hogy 9. éve vártak erre a vacsorára, amely talán a legizgalmasabbra sikeredett mind közül. A résztvevők megismerhették a romák étkezi szokásait, és olyan különleges ételeket kóstolhattak, mint a “malactartó” (sertés petevezeték), bodag, vakaró (kenyérfélék), muzsgyej (szalonna fokhagymás-pirospaprikás olajjal futtatva), vagy a zsurmó (főtt tészta pirított kenyérrel és barackkal).

Soha ne ítéljünk elsőre. A malactartónak olyan íze van, mint a resztelt máj és csirkezúza keverékének, kiváló étel” – mondta el Turóczi Gábor. “A Romani Platni pedig egyenesen világcsúcs ötlet” – tette hozzá. Az est végét a Lucullus BT házi csokoládékészítője, Király Anita tepertős-csokoládé inspirációjával ünnepelték.

Fotók:

 

A 3. hónapja útjára indított lakásétterem  a Ferencvárosi Tanoda és a Közért Ifjúsági Iroda közös projektje, egy olyan kezdeményezés, amely a legegyszerűbb módon próbálja eloszlatni azokat a tévhiteket, amelyeket  a cigánysággal szemben tanúsít az emberek többsége. “A családi összejövetelek, a baráti partik, a nagyobb házibulik legnépszerűbb és legvidámabb helyszíne a konyha. Minden nagy kérdés ott dől el, minden világmegváltó ötlet ott születik, és az a legjobb intim beszélgetések helyszíne is egyben. Ezekből az alapgondolatokból kiindulva megalkották azt a helyet, ahol mindezeket roma emberek társaságában, az általuk készített ételek mellett, velük közösen vihetjük véghez, megismerve Őket, szokásaikat, történeteiket, zenéjüket, egyszóval kultúrájukat. “ – mondta el Orsós Sándor, az “Antidiszkriminációs főzőcsoport projektvezetője”.

 

A Lucullus BT 1. romavacsorájának menüsora így nézett ki:

 

* Muzsgyej - friss bodaggal

( paprikás sült szalonna friss, illatos fokhagymával, házi kenyérrel)

 

* rántott leves, reszelt tésztával

( habkönnyű selymes leves - házi  reszelt tésztával)

 

* malactartó, libás krumpli

(sertés petevezeték fokhagymásan sütve, igazi kuriózum)

 

* zsurmó, forró barackkal

(omlós tészta cukrozott sült morzsával, forró barackkal és mézzel)

 

* tepertős csokoládéinspiráció a Lucullus BT Kultúraalakító Bizottságától

 

További fotók: ITT.

 További info:  

Lucullus BT

+3620 240-8530

Web: http://lucullus.blog.hu

Lucullus a Facebookon: ITT

 

Romani Platni

Web: http://romaniplatni.blogspot.hu 

+361 216-3190

Romani Platni a Facebookon: ITT


 

    

Szólj hozzá!

Címkék: romani platni roma konyha

süti beállítások módosítása