Ezzel a cseresznyepálinka dologgal sok probléma van. Egyrészt rohan az idő, én meg loholok utána, pedig az idő az egyik legfontosabb kulcskérdés. Nevezetesen a következőkhöz kell igazodni:
- az öt fa nem egyszerre érik
- egy hordónyi (kb. 120 l) anyagot nagyjából egyszerre lenne jó mindig leszedni
- általános időhiány: a szedés macerás; 1 óra alatt nagyjából 10 kg-ot tudok leszedni
- nem tudom, mikorra kapunk időpontot a főzdébe, de nagyjából az lenne az ideális, ha a forrás után kb. 1 hónappal vinnénk.
- és persze minden nap forgatni, a forrás pillanatáig, utána jól lezárni...
Loholok, mint a kutya... Viszont itt van egy vicces kockás papíros írás a pálinkafőzésről, a szomszédunktól, Tibi gazdától, amit a helyi szeszfőzde ki is rakott a falára, ha minden igaz.
Aki nem tudná kiolvasni, akkor:
Szeszfőzde falára
Zárd a Cefrét!
Az oxigén ha bemegy,
Ecetes lesz az elegy!
Ha elpárolog a szesz,
Sok pálinkád sose lesz!
Keverd a cefrét!
Ha a cefrét nem kevered,
Jobb ha máris belevered,
Mert bepállik, és nem erjed!
Hát ne verjed, csak keverjed.
Kíméld, becsüld a cefrét
Ha sózod a cefrét,
Ne legyél már dőre!
Jó pálinka kell, vagy ihatatlan lőre?!
Mert ha nem akarsz a falra mászni tőle,
Cukrot - csak amennyi hiányzik belőle.
Gyümölcsöt pedig csak olyat tegyél bele,
Melytől a disznódnak nem rohad a bele.
Mert ha utoléri a szapora fosás,
Jön a Csabai*,
Meg a gyomormosás
(* Lódoktor, döggyógyász)