HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Csokoládékóstoló pálinkával

2010.03.19. 10:11 lucullus

Következő kalandunkon meglehetősen nehéz feladatra vállalkoztunk, ugyanis megpróbáltunk úgy levezényelni egy PÁLINKAKÓSTOLÓT, hogy 5 prémium pálinkához 5 csokoládéféleséget társítottunk. Reményeink szerint ezek összekóstolásakor a szájüregünkben létrejöhetett egy tökéletes új íz, a PÁLINKA-CSOKOLÁDÉ CUVÉE. Eddigi csokoládés előéletünk során szerveztünk már általános csokoládékóstolót, andalúz alapanyagokkal töltöttet, valamint gyakorlati csokoládékészítési bemutatót is 5 csoki - 5 kínai bor párosítással.  
A Casa de la Musica és a Duna-Pest rezidenciák-ban megtartott események pazarul sikerültek.
 
 
 
 
A feladat több szempontból is kihívás elé állított bennünket. Egyrészt nagy alkoholtartalmuk miatt (minimum 40%) a pálinkák erősen befolyásolhatják az ízlelőbimbóinkat, na meg persze a tudatállapotunkat is (máshogy érzékelhetjük például a valóságot és az ízeket), másrészt a csokoládékhoz sem tudjuk csak úgy "simán" hozzáadni ezt az alkoholt. Kényesen ügyelni kell arra, hogy nehogy az adott pálinka "szétégesse" a csokit, ugyanakkor az fogyasztható, sőt mi több - élvezhető legyen.  A jól eltalált kombináció közel állhat a tökéletességhez.
 
A rendezvény összesen két részből áll:
 
I. elmélet / a csokoládé készítése, kóstolása / néhány szó a pálinkákról
 
- néhány szóban bemutattuk a csokoládét, termőhelyeit, feldolgozását
- szemléltettük a csokoládékóstolás folyamatát egy konkrét táblás csokoládén
- elmondtuk a pálinkakészítés elméletét, főbb jellemzőit, bemutatkozott a harci Brill pálinkaház.
 
2. gyakorlat /  mit hogyan válogattunk össze / hogy készültek az adott csokoládék / az egyik kiválasztott elem helyszínen történő elkészítése
 
 
A "menüsor" a következő volt:
 
1. Tanzániai csokipasztilla, hozzá Bodzapálinka (Brill)
2. Magas kakaótartalmú étcsokoládé, melyet pálinkában áztatott mazsolaszemekkel "tupírozunk", HOZZÁ 2006-os évjáratú barrique-olt merlot érlelt törköly pálinka (Brill);
3. Pálinkába áztatott földieper étcsokoládé mámorban, HOZZÁ 2008-as földieper pálinka (Brill);
4. Kandírozott narancs, ecuador-i trüffelbe rejtve, HOZZÁ 2006-os narancspálinka (Brill);
5. Grenade-i csokoládéba töltött kardamonos feketeribizli, pálinkával spékelve, HOZZÁ 2008-as feketeribizli pálinka (Brill).

 

 

 
 

 

3 komment

Címkék: pálinkakultúra csokoládékultúra

süti beállítások módosítása