Dear Ínyenc Társ!
Arra az elhatározásra jutottunk, hogy megpróbálkozunk a LEHETETLENNEL és útjára indítjuk a Lucullus BT 11. évi evőévadját is. Sok hezitálás után döntöttünk úgy, hogy az igazi világevőknek sosem szabad abbahagyni a vlág ételeken keresztüli megismerésének szakrális folyamatát, ezért kijelenthetjük, hogy a KALAND teljes elánnal folytatódik! Több, mint 2 hónap kihagyás után jött az első (zsinórban viszont már a 140.) vacsoránk, ahol IRÁNI ízekkel ismerkedtünk.
Nosdeviszontakkorhabár: következő kalandunk az immár Magyarországon 2. évtizede működő remek SHIRAZ perzsa étterembe vezetett, ahol a kortárs IRÁNI konyhaművészet rejtelmeibe AFI, a hely nagyon jófej, iráni tulajdonosa vezetett be minket.
Az esteken megtudhattuk, hogy mi a különbség a “perzsa” és az “iráni” konyhák közt, mi köze van Iránnak a magyar néphez, milyen egy jó iráni fogorvos, és milyen ízt képvisel Afi házi iráni datolyapálinkája.
Legfontosabb QA az esttel kapcsolatan.
- Mire hasonlít leginkább a mai iráni konyha?
- Hm. Indiai-kis-ázsiai-török-bolgár-picit görög-kaukázusi ízvilág keveréke. Fűszeres, karakteres, összetett ízek.
- Milyen hely a Shiraz?
- Jó. Na jó: autentikus, a Lucullus BT ajánlja.
- Hastáncolhatok-e az estén?
- Igen, de csak ha jó nő vagy.
És akkor jött a Lucullus BT iráni menüje:
Előételek
- Mastkhiar, avagy tejfölös-uborkás "mártogatós" szósz,
- MIrza, avagy paradicsomos, padlizsános, fokhagymás mártogatós szósz,
- Dolmeh, azaz töltött szőlőlevél,
- Hummus (na ezt nem fordítjuk le magyarra!)
- Kuku sabzi, azaz perzsafüves lepény
Főételek
- kubide, azaz sáfrányos csirkekebab
- Kufte, azaz húsgolyók paradicsomszósszal
- teheráni báránysült
Köret
- zöldséges rizs
- Zeresk polo, avagy sáfrányos- ribizlis perzsa rizs
A desszert
- Halwa, azaz datolyás puding
Hol: Shiraz, Bp. IX, Ráday u. 21. (Ne autóval gyere!)
Mikor: 2014. február 27. csütörtök ÉS február 28. péntek, 19:30
Nagyon kedves a hely, családias, autentikus. Kedvencünkké vált :-))