HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Sikeres volt az I. BORFLASHMOB a magyar borkultúráért!

2013.06.03. 11:19 lucullus

borflashmob.jpg

Az alábbiakban barátaink, az "Ihatóbb Magyarországért" egyesület sajtóközleményét adjuk közre.

 

Szeretnénk hagyományt teremteni és minden évben összegyűlni (akár többször is), és megtartani a kiállásunkat a magyar borért! Megállni egy pillanatra a város, az élet forgatagában. Az első alkalom mindig a legizgalmasabb, lázasan készültünk a rendezvényre. Eseményünk fontos kérdéseket vetett fel, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Miniszter is koccintott velünk az Erzsébet téren.

I. B O R F L A S H M O B 2 0 1 3.

(villámcsődület)

Időpont: 2013. május 23. 17:00

Helyszín: Budapest, V.ker. Erzsébet tér, szökőkút előtt

Mottó: Hozz magaddal egy poharat a magyar borért!

Mottó II. : Legyél Te is tudatos borfogyasztó! Tiszta bort a pohárba!

KÖSZÖNJÜK MINDEN TÁMOGATÓNKNAK, KÖSZÖNJÜK AZOKNAK, AKIK ÚGY ÉREZTÉK, HOGY SZEMÉLYESEN OTT A HELYÜK RENDEZVÉNYÜNKÖN!

 

magyarborkulturaert.hu

karpatmedencei.hu

borterasz.hu

borkultusz.com

pincefalvak.hu

Támogató pincészetek, akiknek borait kortyolhattuk az eseményen:

Deé Családi Pincészet – Pannonhalmáról a Pannonhalmai borvidékről

Fabro Pincészet – Paksról a Tolnai borvidékről

Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Szigetcsép – a Kunsági borvidékről

Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 8. Találkozóját. 2013.05.31.-06.02.

Részletek a az elhangzottakból:

Legyünk büszkék a magyar borra! Hiszen nemzeti kultúránk valódi kincse és hagyománya ez!

Sokan vannak a borpiacon, sokan sokféleképpen szeretnének érvényesülni.

Mi soha nem fogunk húsvétra külföldi borokat ajánlani, amit már megtett egy bizonyos boros portál… Más nemzeteknél kiátkoznák őket, egy francia borvidéki városkában elképzelhetetlen, hogy a táj borai háttérben legyen, ahogy sajnos még sok magyar borvidéken jelen van ez a probléma. A legegyszerűbb kocsmában is jóivású borokat kellene árusítani.

Alapok nélkül nincs borkultúra, a 10000 forintos borokat egy szűk réteg tudja megengedni magának. A csúcson jó a helyzet, de nekünk gondolnunk kell a mindennapi borok fogyasztóira, a bizonytalanokra, azokra, akiket még meg tudnak téveszteni a szupermarketek akciói – őket kell tájékoztatnunk, nekünk Az ihatóbb Magyarországért egyesülettel, mely nemsokára megkezdi a tagtoborzását, mindenkit szívesen várunk, aki szeretne tenni a magyar borokért. Honlapunkon és a facebookon egyaránt figyeljétek a friss híreket.

Te is tehetsz a helyzet javulásáért! Hogy ez egy Borradalom? Borszabadság, Bortestvériség, Boregyenlőség? Mindannyian szeretnénk jó magyar borokat inni, elérhető áron. Hogy ez így legyen, nekünk is, magyar borokat kedvelőknek is tennünk kell érte. Legyél Te is tudatos borfogyasztó! Ne tudjanak bárkivel bármit megitatni. Figyeljen oda mindenki, hogy mi kerül a poharába, és erre figyelmeztessék bortársaikat is!

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a tudatos borfogyasztóhoz hozzátartozik a térben és időben szabad borvásárlás lehetősége – erre alakult a Borterasz.hu Keressétek fel az oldalt, és nézzétek meg a széles választékukat. A technika már szinte korlátlan lehetőségeket biztosít a borfogyasztónak.

A tudatos magyar bort fogyasztó öt pontja:

1. Igyekezz minél természetesebb készítésű jó minőségű magyar bort fogyasztani.

2. Vizsgáld meg, hogy mit veszel le a polcról! Nézd meg a bor eredetét, legyen az otthoni föld termése, magyar szőlőből.

4. Kerüld a régi több éves rozékat (ritkán jók, még ha olcsók is), a könnyed, reduktív borok is hasonlóan elvesztik frissességüket évek alatt. Az édes vörösborok nagy részébe sem a természet gyűjti a cukrot.

4. Támogasd vásárlásaiddal a magyar szőlőfajtákat, hiszen kevés olyan ország van Európában, ahol a hazai fajták hátrányban vannak a világfajtákkal szemben.

5. Mértékkel fogyasztva minden egyes pohár jó magyar bor elfogyasztásával hozzájárulsz a saját egészséged és a hazai borkultúra megőrzéséhez.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása