Örömmel jelentjük, hogy nagy erőkkel megindult az Őszi Evőévad, mégpedig egy igazi gyöngyszemmel: történetünk 3. ARAB (pontosabban szír) VACSORÁJÁVAL.
Történt ugyanis, hogy a még 2004-ben a Király utcában meglátogatott (majd később bezárt) Al Amir szír étterem megnyitotta ismét kapuit, ezúttal a belvárosban, ahol ismét az 1001 éjszakába nyerhetünk egy kevés betekintést.
Az étterem főleg szír ételeket vonultat fel (de vannak libanoni étkek is), és azokat csakis a legjobb minőségben, és másodpercre pontos frissességgel. A szakácsok Aleppo-ból érkeztek, vacsoránkon Samir, az üzletvezető volt a navigatőr.
A szír konyha egyébként gabonafélékkel, sok vöröshagymával, bárányhússal, datolyával, lapos arab kenyerekkel, paradicsommal, paprikával, burgonyával, sült zöldségekkel, és szezámmagkrémmel [tahini] büszkélkedik. Az ételek erőteljesen fűszeresk, a fűszerek közül a legkedveltebbek a fahéj, a koriandermag és -levél, valamint a szegfűbors. A száraz magok közül a pisztácia és a fenyőmandula a szíriai konyha jellemző kelléke, valamint gyakran használják a rizst és a törtbúzát is [burghul].
Indul az 1003. éjszaka
* Friss szír saláta; azaz vegyes zöldek, fűszerek
* Hommosz, azaz csicseriborsó krém, szezámmag-krém, olíva olaj
* Baba ghannuzs, azaz sült padlizsán vegyes zöldségek
* Mtebbel , azaz sült padlizsánkrém, fokhagyma, joghurt, szezámmag szósz, kömény
* Kibbé aleppoi módra, azaz darált borjúhús, dió, hagyma, búzadara
* Kebab keskas – sistauk kóstoló (darált fűszeres bárányhús nyárson, fokhagymás fűszeres csirkemell)
* Arab kenyér köretként
* Szír baklawa
A vacsora (illetve kettő vacsora) remekül sikerült - bízunk benne, hogy hamarosan visszatérhetünk ide.
Az estről beszámolt Gasztro Boogie: http://gasztroboogie.blogspot.hu/2012/09/vacsora-belvaros-keleti-ekszerdobozaban.html
Fotók: