A kezdeményezés első állomása a Magyarországon immár 7. éve működő Salaam Bombay indiai étterem volt, ahol a bombayi konyhával ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Egy csomó fotó itt:
Rajesh Israni , a Bombay étterem tulajdonosa beszélt az indiai konyha rejtelmeiről: a résztvevők megtudhatták, hogy Bombay, a “csupán” 20 millió lakost számláló indiai város meglehetősen kozmopolita hely, emellett Bollywood otthona és fontos pénzügyi központ is. A gasztronómiát illetően India teljes területéről megtalálhatóak itt az ételek; egészen színes ételkavalkéd jön létre, amit a street food-tól kezdve az ötcsillagos éttermen át sok helyen élvezhetünk. A helyi jellegzetességek közé sorolhatjuk a gazdag kókusz- és mangokultúrát, a curryk rendkívül széles körű használatát, a tandoor kemencében sült húsokat, naan-okat (kenyérfélék) és a nagyon fűszeres ételeket, például a dal-t (sárga lencsét), vagy butter chickent (vajas csirkét). Kevesen tudják, hogy mintegy 400 féle mangó, 6000 féle chili van ebben az óriási országban, létezik vörös banán, és még a teát és sok fűszerrel isszák.
Mint kiderült, a Salaam Bombay-ban nagy különbséget tesznek az erős, a fűszeres és a csípős ételek közt, és rendkívül ügyelnek a fűszerek helyes arányának használatára, ami eltalálva akár katarzist is előidézhet.
“A fúzió nálunk úgy jön létre, hogy a 100%-ban indiai ételeinket egy modern “európai” eklektikus étteremben szolgáljuk fel, ezekhez kiváló magyar borokat társítunk” - mondta el Rajesh Israni. “A gasztronómia nemcsak az ételről szól, hanem a remek atmoszféráról és figyelmes kiszolgálásról is” - tette hozzá.
Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke és Alex Van Damme, a TableFree.hu oldal ötletgazdája örömtelinek nevezte az új kezdeményezést, és remélik, hogy rengeteg remek éttermet, ételt, kultúrát és asztaltiszteleti szokást be tudnak mutatni az érdeklődőknek az új kezdeményezésen keresztül.
Az ismerkedő menüsor a következőképp nézett ki:
Előételek
* Bhaijya, azaz a valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc ("a vegetáriánusok kedvence")
* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )
Főételek
* Dal Tadka (indiai krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)
* Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házisajt curry keveréke
* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus)
* Pullao Rice (rizs pullao stílusban, "sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel")
* Naan, azaz "könnyű, omlós kenyér"
* Green salad ("vegyes saláta az évszaknak megfelelően")
* Chicken tikka masala
Édesség
* Mogyoróval & csokoládéöntettel készített kulfifagylalt
További info:
Lucullus BT
e-mail: elnokseg@lucullusbt.hu
Tel.: +3620 240-8530