
Ázsiai és afrikai vacsoránk után ismét “Európa” következett vacsorakalandjaink sorában – ráadásul “pazar” helyre mentünk.
Már majdnem két évtizede megnyitott a Chez Daniel nevű francia családi étterem Budapesten, mi pedig a mai napig nem értjük, hogy miért nem
keveredtünk ide korábban?? Ugyanis ez a hely az egyik legjobb francia “alkimista” műhelye, Daniel Labrosse szakácsmesteré, aki Philippe x 2 +
Pascal az Őskajánból egyben, és aki mintha egy Jarmusch vagy Kaurismaki filmből lépett volna pont elő, és aki félelmetesen jó dél-francia kajákat csinál. S mindezt egy olyan étekműhelyben, amely egy belső “kuckós“udvar és egy francia polgári lakás keveréke, totál Párizsias hangulattal, nagyon igényes enteriőrrel, amely családis is, s mindenhol kakasok figyelnek (A Daniel édesapja által elindított legenda szerint ugyanis “aki fogyaszt az ifjú kakas húsából, az annak félelmetes erejét megörökli”. Daniel következő terve, hogy a szemközt lévő tűzfalra fog kakasokat kivetíteni felváltva...)
Itt lenni, nézelődni és kóstolgatni maga volt a mennyei francia tökély és elegancia, sok bohém őrültséggel vegyítve. Daniellel hamar “egy oldalra kerültünk a beszélgetésben”; és ehhez még csak olyanokat sem kellett, hogy mondjunk: “ettől a tokaji mártásos csirkétől lefordulunk a székről, olyannyira megdöbbentően finom”. A vacsoránkon Daniel szülőhazájából, a Dél-Francia Toulau-ból vonultatunk fel ételeket.
Na eme remek helyre jöttünk, ráadásul háromszor is.
A Lucullus BT dél-francia menüje
Előétel
Spárgaduó tejszínes kagylóval
Főétel I.
"Bourride" (tengeri halfilé bouillabaisse módra), mediterrán mártás és hordóburgonya
Fogások közti fogás
Citrom-mandarin-menta sorbet
Főétel II.
Roston csirkemell Tokaji mártással, friss kakukkfű szállal
Desszert
Epres framboise mentalevéllel VAGY kecskesajt-toast zöldsalátával