HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Food Revolution Day – május 19.

2012.05.01. 09:08 lucullus

 

www.jamieoliver.com/news/food-revolution-1


A Food Revolution Day mozgalmat a Jamie Oliver Foundation hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja az emberek és iskolák figyelmét arra, hogy a feldolgozott, cukros ételek mennyire károsak (elhízást, cukorbetegséget, depressziót okoznak), és ez mekkora problémát jelent ma ez a jelenség a társadalmakban). Arra buzdít a felhívás, hogy mesterséges gyorskaják és finomított élelmiszerek helyett válasszák inkább a sokkal egészségesebb, és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket, élelmiszereket.
Ezzel kapcsolatosan egy petíciót indítottak útnak, amit jelenleg közel 800.000 ember írt alá a világ minden tájáról:
http://www.jamieoliver.com/us/foundation/jamies-food-revolution/sign-petition


Jelenleg 24 országban, 156 városban 77 nagyobb rendezvény, és 155 vacsora-party kerül megrendezésre a május 19-i Food Revolution Napon.
http://www.foodrevolutionday.com/
A vacsora-patry-k a családnak és a baráti köröknek szóló programok, amelyeken csak feldolgozatlan, lehetőleg helyi alapanyagokból készülhetnek az ételek, míg a rendezvények nagyobb, dietetikusok,orvosok, éttermek,iskolák és sportközpontok által szervezett ingyenes, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő programok.

 

A magyarországi programokról itt értesülhet: 



Erről a mozgalomról néhány hete értesült Povodör Judit , akit lenyűgözött az az összefogás, és adni akarás, ami ezt az egész megmozdulást áthatja, s mivel már többször vett részt önkéntes munkákban,  jelentkezett a hivatalos amerikai oldalon egy motivációs levél kíséretében, hogy szívesen lenne a budapesti Food Revolution Ambassador.

http://foodrevolutionday.tumblr.com/search/budapest

 

 

A magyar Food Revolution Hungary facebook oldalnak jelenleg több, mint 170 rajongója van.

http://www.facebook.com/pages/Food-Revolution-Hungary/233132023461306?sk=info

Food revolution a konyhádban

S a Judit által kitalált és a Food Revolution külföldi vezetősége által jóváhagyott, Food Revolution a Konyhádban kezdeményezéshez már több, mint 100 ember csatlakozott. Ennek lényege, hogy ezek az emberek május 19-én a családjuknak Food Revolution Menüt fognak készíteni, majd az ételekről készült fotókat, videókat feltöltik a FRD magyarországi facebook oldalára.
http://www.facebook.com/events/155266881267186/

Jelenleg a következő programok vannak szervezés alatt:


- Ingyenes nyílt nap a Goodness Medical Fitness- és Wellness Stúdió rendezése által, ahol ingyenes jógaórák, dietetikai tanácsadás, ételkóstoló és előadás várja az érdeklődőket)
www.goodness.hu
- A Naposoldal Vegetáriánus Étterem /gyerekeknek szóló programja. Szárított gyümölcsökből és magvakból készítenek kókuszgolyókat, valamint az étterem séfje, Tóth László workshop keretében mutatja be 3 egyszerű étel elkészítését. Ezen kívül a környezettudatos ételkészítésről lesz egy kerekasztal beszélgetés.
http://www.naposoldal.com/
- A Mannatural Ételbár kóstolóval egybekötött tortakészítő workshopot fog szervezni a nyers étkezés pozitív hatásairól szóló előadással egybekötve.
www.mannatural.hu
- Somerset Teahouse ingyenes kóstoltatással és teák fajtáiról és azok egészségügyi hatásairól szóló előadással várja az érdeklődőket
www.tea.hu
- Az Életkonyha pedig egy gourmet ebédet szervez Noszvajon, s a Food Revolution Day keretében ingyenes előadással kedveskednek a résztvevőknek

Valamint szeretnénk egy nagyobb rendezvényt szervezni Hadarik Ritával, a
www.ritakonyhaja.hu recept és életmód portál szerzőjével május 19-én, 11:30 -16:00 között, amihez a MOM Művelődési Központ felajánlotta a területét, és a színpadát.

A kezdeményezés lényege, hogy minél többen bekapcsolódjanak, és akár az otthoni főzésekről, vacsoraestekről, vagy kisebb eseményekről készüljenek fotós, videós összefoglalók, amiket a FRD facebook oldalára feltöltenek. Az Event menübe lehet feltölteni a programokat. Bárki kapcsolódhat tehát a programsorozathoz. Az elvi kikötéseket mi is publikáljuk, illetve a központi angol nyelvű siteon is megtalálhatók. Akik azonban bekapcsolódnak, vállalják, hogy a saját eseményüket maguk szervezik, és kommunikálják. Itt a lényeg az összefogás.

Ezen kívül szolidaritásukat fejezték ki a következő cégek, éttermek.
Ecocafe (május 19-én szórólapokkal és egy meglepetés Food Rev Menüvel informálja a vendégeit)
Makifood Főzőiskola
Chili ésVanilia - Mauntner Zsófia
Yiddish Mamma Mia - Salai Ferenc
Élő Tisza Egyesület- Dr Kelemen Béla
Fruccola Étterem

A Bátortábor is kifejezte egyetértését a mozgalommal, sajnos idő hiányában nem tudnak idén konkrét programmal csatlakozni, de sok sikert kívánnak, és ha jövőre lesz ilyen kezdeményezés, mindenképpen részt fognak benne venni ők is.

https://www.youtube.com/foodrevolution

Felkeresésünkre több gasztro blogger jelezte, hogy szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez, illetve olvasóik körében népszerűsítik a felhívást.

„A minőségi, adalékanyagoktól mentes, kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítése jelentheti az igazi gasztro forradalmat. Az egészségtelen táplálkozás okozta problémákat, és az ezekre vonatkozó, természetes lehetőségeket el kell juttatni a háztartásokig. Soha sem késő változtatni, jobbá tenni az életmódunkat. A felnőttek példamutatása hatással van a legifjabb generációkra, az ő egészségtudatos nevelésük a mi feladatunk. Úgy gondolom, hogy van igény az ismeretanyagok, praktikák, tanácsok befogadására a társadalom részéről, éppen ezért csatlakoztam Povodör Judit felkérésére a Fodd Revolution Day szervezéséhez. Ez egy olyan megmozdulás, amikor koncentráltan foglalkozunk ezzel a társadalmi jelenséggel, és közösen próbálunk segítséget nyújtani a miértek, és a hogyanok tekintetében.” (Hadarik Rita, www.ritakonyhaja.hu)

 

Kérjük a sajtó segítségét, hogy információs anyagunkat jelentessék meg, hogy minél több emberhez eljuttathassuk az információt. Facebook oldalunkon folyamatosan frissítjük a csatlakozottak listáját az Events menüben, illetve a FRD előtti napokban megküldjük a végleges programlistát is. Szeretnénk megmutatni, hogy Magyarország is komolyan veszi az egészségtudatos táplálkozás fontosságát, és bízunk benne, hogy a sajtó is mellénk áll. A FRD központi oldaláról minden sajtóanyag (logok, stb) letölthető, amiket használhat a kedves sajtó.

A résztvevők mind önkéntes alapon, anyagi juttatás nélkül vállalják az események szervezését. Egyre többen jelentkeznek, és támogatásukat ajánlják fel. Amiben segítséget kérünk, hogy szponzorokat találjunk az információs anyagok kinyomtatásához. Felajánlásokkal Povodör Juditot lehet keresni, a Food Revolution Day magyarországi nagykövetét.

Köszönettel:

Povodör Judit, Food Revolution Day Nagykövet
Mobil: 06-70-3857703
E-mail:
judit.povodor@gmail.com

Hadarik Rita, gasztroblogger, gasztro-marketing tanácsadó
E-mail:
info@ritakonyhaja.hu
Mobil: 30-262-6604

Szólj hozzá! · 2 trackback

süti beállítások módosítása