HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Fekete szemek ejtették rabul a chocoMe-t

2012.04.18. 14:07 lucullus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapesten, a Lila Körte cukrászdában mutatkozott be a chocoMe új, kávés kollekciója. A kézzel készült, „személyre szabható”, magyar táblás sikercsokoládé új feltétekkel – kiváló minőségű kávészemekkel bővült.
A kávébab majdnem annyi összetett aromát tartalmaz, mint a kakaóbab, számbeli hiányosságait pedig remekül pótolja az intenzitásával. Mi történik, akkor, ha vegyítjük őket? Vadonatúj ízek jönnek létre, vagy egy „babfúzió” során ezek kioltják egymás összetevőit? A chocoMe nagy megelégedettségére az előbbi következett be annyi új ízárnyalattal, hogy egy teljes kollekciónyi chocoMe kávés csokoládékreáció álljon össze.  
Optimisták voltunk: egyrészt azért, mert rengetegen szeretik a kávét és a csokoládét, amelyek jól passzolnak egymáshoz, valamint egyéb feltétekkel kiegészítve (liofilizált gyümölcsök, kandírozott virágszirmok, csonthéjasok, fűszerek) tökéletes harmóniát is alkothatnak”- mondta el Mészáros Gábor chocolatier, a chocoMe tulajdonosa.

 

A chocoMe három különleges kávét tett elérhetővé a feltétei között:

1,) A Galápagos-szigetekről származó tört kávészemek az éles szögben beeső egyenlítői napsugaraknak köszönhetően szokatlanul nagyméretűek, a vulkanikus termőföldtől és az egyenlítői éghajlatra jellemző egyenletesen eloszló nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően pedig nedvdúsak. A bourbon fajtájú arabica kávészemek speciális pörkölésüknek köszönhetően kevésbé testesek, ám enyhén citrusos ízviláguk és gazdag, karamelles aromájuk „beteríti” a csokoládékat.

2,) A kézzel válogatott etióp yirga kávészemeit nem véletlenül nevezik a kávék gyémántjának: egyszerre hordozza magában a citrusos és a bogyós gyümölcsösség meghatározó aromáit, melyek a markáns savakkal keveredve valósággal elborítják az ízlelőbimbókat.

3,) A kolumbiai gaitana kávészemeit a vajas, kakaós, barnacukros gerinc mentén kitüremkedő virágtónusok dominálják. Magában hordozza a magas fennsíkok frissességét, és bár csak közepesen mondható testesnek, mégis hosszan lecsengő utóízt hagy a szájban.

 


A bemutatkozás során (sorrendben) a következő csokoládék és kávék kerültek kóstolásra:

chocoMe - K106 - Tejcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, madagaszkári bourbon vaníliapor, fahéjas-cukros mandula.
A tejcsokoládéra finoman szórt bourbon vaníliaporral és fahéjas-cukros mandulával egyszerre emeltük ki a Yirga szemek lágyabb ízeit és határozott fanyarságát.

chocoMe - K109 - Tejcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, fekete só Hawaii-ról.
A fekete só darabkák a tört kávészemekkel elkeveredve meglepően intenzív és hosszantartó, lassan lecsengő, finoman ’édes-sós-citrusos’ kávéízt hagynak a szájban.

chocoMe – K108 - Fehércsokoládé, Etióp Yirga és Kolumbiai Gaitana kávébab, kókuszforgács.
A két kávébab keveréke selymesen l
ágy, édes ízeket eredményez, amibe a lágyan elterülő kókuszforgácsok csempésznek egy csipetnyi trópusi hangulatot.

chocoMe – K107- Fehércsokoládé, Etióp Yirga kávébab, jázminszirom.
Az enyhén édeskés jázmin a bourbon vaníliában gazdag fehércsokoládéval lágy, selymes köntöst ad az ebben a közegben leginkább fanyar ízeit bontogató kávészemeknek. A végeredmény? Tökéletes capuccino élmény!

chocoMe – K103 - Étcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, kakaóbab, liofilizált feketeribizli.
A feketeribizli enyhe savanykássága a Yirgában található bogyós gyümölcsös savakat emeli ki.

chocoMe – K110 -Étcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, kakaóbab, narancshéj.
A Yirga kávészemek citrusosságát és finom savasságát tudtuk kiemelni ennél az összeállításnál.

chocoMe - K101 - Étcsokoládé, kolumbiai Gaitana kávébab, kakaóbab, kardamom.
A világ kardamom fogyasztásának 60 százaléka az arab világra esik - a kardamomos kávét a vendégszeretet szimbólumaként adják fel; minimum három csészével illendő fogyasztani. Vagy egy csipet őrölt kardamomot, vagy néhány szemet tesznek bele. Mi pedig azért használjuk, mert az enyhén kámforos íz remekül kiegészíti a kakaó- és kávébabot.

chocoMe – K105 - Étcsokoládé, galapagosi kávébab, tört chili.
Egy igazán erős kávét? A kávészemek aromája a chili által keltett vérbőség miatt sokkal intenzívebbnek érződik ennél az összeállításnál.

 

A kávés kollekció összeállításánál az ország egyik legjobb baristája, kávészakértője- és oktatója, “legjobb kávéházának vezetője “ (1927 – a Kávé Háza) Tóth Sándor segédkezett – gazdag elméleti előadásban, illetve a gyakorlatban négyféle különleges és más-más eljárással készült kávéval.

 

·         Ethióp Yirga-ból egy Gold Cup standard szerinti filteres technológiával jégre csepegtetett kávét illesztettünk a tejcsokoládékhoz. Az izgalmas savak és a vékony test illeszkedett a tejcsokoládéhoz.

·         A fehércsokoládéhoz szintén a Yirga-ból, Syphon technológiával készítettünk kávét. A technológia sajátosságából adódóan nagy test és igazán szerethető durvaság egészítette ki a minőségi fehércsokoládés kompozíciókat.

·         A narancsos és a fekete ribizlis kompozícióhoz hagyományos csepegtetős eljárással, Kolumbiai Gaitana kávéból készítettünk italt. A közép amerikai kávéra jellemző édesség és gyümölcsösség tökéletesen kihangsúlyozódott és illeszkedett a csokihoz.

·         A fűszeres feltétekhez visszamentünk az időben. Cezveben klasszikus törökkávét készítettünk, ami alapkarakterével és a török kávéra egyébként is jellemző fűszerességgel egészítette ki a kollekciót.

 

További info:

chocoMe Kft.
e-mail: 
info@chocoMe.hu
www.chocome.hu
Tel.:      +3617895755

 

Lucullus BT
e-mail: elnokseg@lucullusbt.hu
http://lucullus.blog.hu
Tel.: +3620 240-8530

 

 

komment

Címkék: chocome csokoládékultúra

süti beállítások módosítása