HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Újabb szláv kaland: ukrán vacsorát ültünk

2011.07.21. 22:10 lucullus

Az óriási posztszovjet éléskamra tartogat olyan meglepetéseket, hogy el sem hisszük, amiket vétek volna kihagyni egy igazi ínyencnek.

E
ljött az idő hát, hogy a Lucullus BT ismét a szlávok fazekába tekintsen, és ezúttal egy bőséges ukrán vacsorát szervezzen. Ez a nép rendkívül sok halat, húst, salátát, gombát, kelt tésztát, gyümölcsöt, marinált zöldségeket, vodkát és teát fogyaszt, és ezeket meglehetősen nagy mennyiségekben.  Mostani vacsoránkon pedig azokat az ételeket rendeztük el az ételsorban, amelyek   az ukrán és az orosz kultúrára is jellemzőek.
Valahol "egy tőről fakad a kettő", azzal a különbséggel, hogy az ukránok talán még jobban "hedonistábbak", mint az oroszok, és hajlamosak például olyan őrültségekre is, hogy egy kb. 20 féle alapanyagból álló, marhahúsos céklalevesbe (borscs) még egy kis érlelt szalonnát is beledobjanak.. A kievi "Duna Plázában" a gyorsétkezdékben olyan minőségű étel van, mint nálunk a legelitebb éttermekben.. Itthon mindkét kultúra egyébként sajnos rendkívül alulreprezentált:  nekünk ezeddig két orosz vacsoránk és egy főzőkurzusunk volt; mindegyik jól sikerült. Ezt a hiányt most egy picit igyekeztünk pótolni ismét.

 

 

A vacsorára saját helyünkön, a lépésről-lépésre fejlődő Hidden Kitchen-ben került sor, a séf, a tehetséges kárpátaljai Vlagyimir B. Korolov volt.

A menüsor

 
Házi Cseresznyepálinka - Fétis 2011 (Turóczi Gábor)

Hideg előétel
* Ukrán céklasaláta (Vinigret)
* Szahalin halsaláta  fekete kenyérrel (szalat Szahalinszkij)
 
Leves
* Ukrán
zöldséges-céklás-húsleves szalonnával (Borcs po ukrainszki)
 
Főétel
* Sztroganoff bélszíncsíkok hajdinával és rizzsel (Beefstroganoff)
* Húspogácsa "nyári" vegyes salátával (Frikadelki, letnyij szalat)
 
Desszert
* Orosz krémtorta (Napoleon)

Az est remekül sikerült; az adagok bőségesek voltak, az étel pedig ízletes volt. Biztosan lesz ennek is folytatása!

 
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: orosz konyha ukrán konyha hidden kitchen

süti beállítások módosítása