5 év után (mondhatjuk, közkívánatra) a Lucullus BT megülte második örmény vacsoráját. Az első ilyen eseményre a Hotel Pólusban került sor, igazi kuriózumként, mivel tudomásunk szerint Magyarországon akkor sem volt, és azóta sincsen örmény étterem egyáltalán. Ami pedig nagy baj, mivel ama vacsora az eddigi százból az első tízben biztosan benne volt.
A vacsorára a Gyradiko-ban került sor, Lefi néni jóvoltából.
Rögtön két turnust is szerveztünk. A második turnuson volt szerencsénk megkóstolni az Ararát konyakot is, egy hatéves, és egy tízéves produktumot. Frenetikus élmény volt.
Az örmény konyha a világ egyik legjobbja. Vitathatatlanul. Tapasztaltuk ezt az akkori vacsorán, és személyesen, a II. Kaukázus Ralin is, meg most is. Ha röviden össze kellene foglalnunk: kebabok, saslikok, frissensültek, köfték, halak, gránátalma, gazdag zöldségvariációk, sok hagyma, fokhagyma, kelt- és leveles tészták bősége, és rendkívül erős fűszerezés, csípősség jellemzi az örmény konyhát, amely általában keveréke mindennek, ami kaukázusi-karibi-szovjet-indiai-kisázsiai és európéer.
A vacsora helye az általunk rendkívül kedvelt Gyradiko volt, amely hazánk egyik legjobb görög étekműhelye (és nem mellesleg itt készítik Budapest legjobb gyrosát a http://varosban.blog.hu oldal szerint.). Azt viszont kevesen tudják, hogy Ghavrilos édesanyja, Lefi néni - örmény származású szakácsnő, aki természetesen remekül is főz.
Kalandra fel - menüsorunk ez volt:
A vacsora helye az általunk rendkívül kedvelt Gyradiko volt, amely hazánk egyik legjobb görög étekműhelye (és nem mellesleg itt készítik Budapest legjobb gyrosát a http://varosban.blog.hu oldal szerint.). Azt viszont kevesen tudják, hogy Ghavrilos édesanyja, Lefi néni - örmény származású szakácsnő, aki természetesen remekül is főz.
Kalandra fel - menüsorunk ez volt:
Étkek előre
Gránátalmás padlizsán (a második vacsorán ehelyett Paturmali volt, azaz bélszín réteslapban, egy "csemeny" nevű fűszerkeverékkel.)
Fokhagymás ceruzabab saláta
Nyári horovac, avagy grillezett zöldek
Főétkek
Az irgalmatlanul macerás, ámde nagyon finom Manti leves (fűszeres darálthúsos táskák marhahúslevesben, alatta fokhagymás joghurt, olvasztott vajjal leöntve)
(A második vacsorán ehelyett aszaltszilvás csicseriborsó leves volt)
Joghurtlu kebab (agyagban sült kebab pitával alapozva, rajta pikáns paradicsommártás, a tetején joghurt egybesütve)
Joghurtlu kebab (agyagban sült kebab pitával alapozva, rajta pikáns paradicsommártás, a tetején joghurt egybesütve)
Desszert
Tejszínes sárgabarack pirított mandulával és citromfűvel (A másdik vacsorán házi baklava volt sárgabarck sziruppal, melyet a világ legjobb baklavájának kereszteltük el)
Tejszínes sárgabarack pirított mandulával és citromfűvel (A másdik vacsorán házi baklava volt sárgabarck sziruppal, melyet a világ legjobb baklavájának kereszteltük el)
Néhány fotó: