HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

IRÁNY A "HOSSZÚ SZIGET" - ISMÉT VIETNAMI VACSORÁT ÜLTÜNK

2010.10.22. 15:20 lucullus


Orosz kalandunk után ismét ázsiai vizekre eveztünk, és megtekintettük hazánk jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen VIETNÁMI étekműhelyét, a LONG ISLAND-et. (Négy éve volt egy másik hely, a "Felszálló Sárkány", azonban az sajnos bezárt. A Lucullus BT még "befért" oda egy vacsorával).
Ez a mostani étekműhely meglehetősen el van rejtve, és csak nagyon kevesek ismerik a nem vietnámi diaszpórából. Ugyanakkor ez nagy kár, mert az étterem egy igazi kincs. A "családias" étterem tulajdonosai, felszolgálói vietnámiak, olyannyira, hogy a Lucullus BT menüsorát is csak harmadik nekifutás
ra tudtuk összeállítani, és azt is ilyen kódnevekkel, hogy A8, B7, C9 meg hasonlókkal...

 
 

 
 

A VIETNAMI KONYHÁRÓL

Vietnámban, Kelet-Ázsia többi vidékéhez hasonlóan a fő táplálék a rizs, amelynek számtalan fajtáját használják. Az étkezési univerzum középpontján túl mindenféle alapanyag megtalálható egy igazi vietnami főzőedényeiben, lévén egy meglehetősen szegény népről szó, amelynek történelme során meg kellett tanulnia tisztelni étekként mindent, ami él és mozog. Különösképpen hangsúlyosak a tengeri és vízi étkek, így a különféle édesvízi- és tengeri halak, békák, csigák, rákok, de például fontos alapanyagnak minősülnek a különféle vízinövények is. Ugyanígy kiemelkedő szerepe van az erjesztett hallének (nuoc mam), amely a rómaiak garumjához hasonlóan ételízesítőként szolgál. Szaga elsőre furcsa, de a különféle étkekbe átlényegülve egészen különleges ízeket eredményez. A tengeri fogásokon kívül mindenféle szárazföldi alapanyag fellelhető a vietnami gasztronómiában, így fontosak a domesztikált állatok, a különféle zöldségek és gyümölcsök, valamint a fűszerek. Külön kiemelendő, hogy ez a dél-kelet ázsiai ország a világ egyik legnagyobb fűszertermelője: több, Európában is előszeretettel használt fűszer itt termelődik, mint például a bors, a szegfűszeg, a szerecsendió, meg mások is. A vietnami szakácsok – kínai kollégáikhoz hasonlóan – a gyors, magas hőkezelés mesterei, aminek köszönhetően az ételek zömét wokban, vagy faszénen grillezve készítik.
A vietnamiak változatos alapanyagokat használnak pálinkáikhoz is: az alap a rizs, de nem okozhat meglepetést az sem, ha az üveg mélyén esetleg felbukkan egy kígyó, némi kecskehere vagy egyéb különlegesség. Egyébként fő italuk a zöld tea, és érdekes módon a méregerős vietnami kávé.
Egy átlagos vietnami étkezés levessel (pho) kezdődik. Ezután jön a rizs, sertés-, marha-, csirke -és vadhúsból, csigából, halból és tenger gyümölcseiből, valamint zöldségfélékből készített fogások kíséretében. Érdekes módon fontos étel a baguette is, amit francia vendégeiktől tanulhattak az ország lakói. Minden egyes vietnami vacsora végén zöld teát és gyümölcsöket kapnak a lakomázók, majd elfogyasztják utóleveseiket.

A LUCULLUS BT VIETNAMI VACSORÁJA A KÖVETKEZŐ VOLT: 

Előételek
* Nem rán, azaz Vietnami sült tekercs „nem”
* Mì gà (hoặc bò) xào rau, azaz sült tészta zöldséges marha- vagy csirkeszósszal

Leves
* Phở hải sản, azaz Vietnami rizstészta tenger gyümölcsei leves

Főétel
* Miến xào nấm thịt gà, azaz sült csirke illatos gombával és üvegtésztával
* Bò xào đậu phộng, sült mogyorós marhahús curryvel
* Thịt lợn chua ngọt, azaz édes–savanyú sertés
* Cá hấp chanh, azaz párolt pisztráng citromosan
* Rau xào đậu phụ, azaz zöldséges tofu
* Xa lát miến cay hải sản, üvegtésztás saláta tengeri gyümölccsel
* Tojásos sült rizs


Az ízek nagyon letisztultak voltak - egy-egy ételben két-három fő íz dominált általában (gyömbér - mogyoró - koriander - édes/savanyú - csípős) összességében pedig rengeteg íz. Kicsit olyan volt, mintha a kínai ízek találkoztak volna thai ízekkel, és még odakérdezkedett volna egy kis indonéz érzés is. A vacsora telitalálat volt - és már azt is elhatároztuk, hogy LAOSZI lesz ugyanitt a következő vacsoránk, mivel az egyik szakács onnan érkezett...

Szólj hozzá!

Címkék: vietnami konyha long island vietnami étterem

süti beállítások módosítása