HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Divatgasztronómia - Lucullus BT cikksorozat az Elite Magazinban 2.

2010.10.15. 22:06 lucullus

A gasztronómia szinte olyan, mint egy önálló, folyamatosan változó ,,élőlény", ahol ugyanúgy érvényesülnek az újítások és divatirányzatok, mint a ruházkodásban, ,,okos kütyükben", autóiparban, vagy az internet adta trendi kommunikációs lehetőségekben. Sok esetben külföldről veszünk át divatos dolgokat, de néha akad fordított példa is. Emellett egyszerű fizikai és szezonális okok is szerepet játszhatnak egy-egy remek ötlet kialakulásában.

 

 

 

Trendi éttermek a világban - és itthon

Egy étterem lehet „hagyományos", de lehet rendkívül „innovatív" is. Külföldön egyre nagyobb teret hódítanak az extravagáns éttermek, így például a belga Dinner in the Sky formáció, ahol egy daru húz fel egy 180 tonnás, 22 férőhelyes acélszerkezetet 50 méter magasba. Gyakorlatilag ott étkezünk, lógva, ahol akarunk, lábunk előtt felhők úsznak el, szemünk elé pedig olyan panoráma tárul, amilyet éppen oda terveztek. Ilyen látkép lehet akár a magyar Országház is, lévén, hogy az étterem már Magyarországon is elérhető. Egy másik furcsa képződmény a rigai Hospitalis étterem, ahol kórházi enteriőr uralkodik, és csinos nővérkék etetik a vendéget; vagy a párizsi Dans Le Noir, ahol sötétben étkezünk. Sokan azt mondják, hogy a kiváló étkekhez nem kell látni, mi van a tányéron, a maradék négy érzékszervünk tökéletesen elégséges erre. Nagyon trendi dolog egy jéghotelben vodkás rénszarvas carpacciót enni Svédországban, a víz alatt vacsorázni egy Maldív-szigeteki étteremben, avagy az automatizált, pincérek nélküli, „jövő éttermében", a Baggersben Nürnbergben, ugyanakkor Magyarországon ennél egy kicsit azért árnyaltabb a kép. Nálunk sok mindent ma még az anyagi lehetőségek határoznak meg, bár ennek ellenére itthon is vannak már külföldi példára elindult lakáséttermek, undergroundbennfentes vacsorák, ahol többnyire nem profi séfek főznek - finomakat. Vannak remek bisztróink is, ahol a gyorsaság mellett a remek alapanyagokra és konyhatechnológiára is kényesen ügyelnek. Ilyen a nemrég nyílt, de egyre felkapottabbá váló Mák bisztró vagy a „régi nagyágyúk" - a Bock, az Arcade vagy a Gold bisztró. Utóbbiban nemrég volt szerencsém részt venni az „Ízekre szedett dallamok" című rendezvényen, ahol az ételek mellé megfelelően összeválogatott, kiváló hangulatú zenéket is kaphattunk. Iránymutató, hogy most már itthon is van Michelin-csillagos étterem, s a napokban nyílt a japán-perui ízeket előállító, világhírű Nobu, nemrég pedig az első magyarországi Starbucks kávézó is. Mindez azért fontos, hogy hazánk egyre több külföldi gasztrotérképre kerüljön fel.

Turóczi Gábor
http://lucullus.blog.hu

A teljes cikk az Elite októberi számában olvasható.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása