Következő vacsoránkon (immár harmadszor) Philippe del Mestre mesternél jártunk, ahol újfent remek minőségű francia/belga csúcsételekkel ismerkedtünk. A vacsora mondhatnók "közkívánatra" történt. Egy ideje Philippe Belgiumból és Franciaországból importálja alapanyagait, még a a SPA ásványvizet is, ami jól kiegészíti a saját készítésű hagyma- sárgadinnye- banán és egyéb lekvárjait, eceteit. A vacsora ismét csak a fellegekbe repített minket, és túl a remek, tiszta ízeken, sok-sok kozmológiai és társadalmi üzenetet is kaptunk egy -egy fogásban.
A belga konyháról
Bátran kijelenthetjük, hogy a belga mindennapokat is a francia étkezési szokások határozzák meg. A belgák reggelire nem esznek sokat, tulajdonképpen délben sem, vacsorára viszont szeretnek kiadós, komplett ételsort fogyasztani.
Az étkezés általában aperitiffel kezdődik, s bátran állítjuk, hogy az italvonulat az étkezések során oly erősen meghatározó, mint egy kiadós Jean Claude Van Damme fejberúgás. Megfigyelőink szerint az ital felhajtását követően az evőember arcát eluralja az a tekintet, mellyel nevezett celebrity bámul ki a mozivászonról a nagyérdemű felé.
Bár a gyors és erős aperitif után az ital inkább bor és sör formájában mutogatja magát, de a lényeg, hogy az alkoholos ital rendkívül meghatározó része az étkezésnek.
Miután az aperitiffel végeztünk, jönnek a könnyedebb elő-előétkek, majd maguk a hideg, majd meleg előételek - sajtkrokettek, libamájak, saláták, rákok – formájában. Ezt követik a vaskosabb főételek – a különböző halak és húsok, raguk -, melyekhez köretként a belgák inkább sokféle burgonyaköretet adnak francia brúderjaikkal ellentétben, akik viszont a zöldségeket részesítik előnyben. Jellegzetes, hogy az étkezés főbb felvonásai közötti „átvezetések” művészete különösen nagy közszeretetnek örvend. Ezt a célt szolgálják a különböző, alkoholos jégkásák (sorbet) és a levesek, amelyek megnyugtatják a gyomrot, mielőtt az evőember áttérne az utolsó fogásokra, a desszertekre. A lakoma általában sajttal fejezik be, vagy desszerttel, néha mindkettővel, hiszen a sajt és a csokisodó például nagyon jól megférnek egymással az evőemberek gyomrában. A belga praliné és csokoládé-torta meg ugye világhírű, mint tudjuk, hiszen afrikai gyarmataikon a kakaó volt az igazi atombomba, amely a mai napig rengésben tartja az egész világot.
A belga konyháról
Bátran kijelenthetjük, hogy a belga mindennapokat is a francia étkezési szokások határozzák meg. A belgák reggelire nem esznek sokat, tulajdonképpen délben sem, vacsorára viszont szeretnek kiadós, komplett ételsort fogyasztani.
Az étkezés általában aperitiffel kezdődik, s bátran állítjuk, hogy az italvonulat az étkezések során oly erősen meghatározó, mint egy kiadós Jean Claude Van Damme fejberúgás. Megfigyelőink szerint az ital felhajtását követően az evőember arcát eluralja az a tekintet, mellyel nevezett celebrity bámul ki a mozivászonról a nagyérdemű felé.
Bár a gyors és erős aperitif után az ital inkább bor és sör formájában mutogatja magát, de a lényeg, hogy az alkoholos ital rendkívül meghatározó része az étkezésnek.
Miután az aperitiffel végeztünk, jönnek a könnyedebb elő-előétkek, majd maguk a hideg, majd meleg előételek - sajtkrokettek, libamájak, saláták, rákok – formájában. Ezt követik a vaskosabb főételek – a különböző halak és húsok, raguk -, melyekhez köretként a belgák inkább sokféle burgonyaköretet adnak francia brúderjaikkal ellentétben, akik viszont a zöldségeket részesítik előnyben. Jellegzetes, hogy az étkezés főbb felvonásai közötti „átvezetések” művészete különösen nagy közszeretetnek örvend. Ezt a célt szolgálják a különböző, alkoholos jégkásák (sorbet) és a levesek, amelyek megnyugtatják a gyomrot, mielőtt az evőember áttérne az utolsó fogásokra, a desszertekre. A lakoma általában sajttal fejezik be, vagy desszerttel, néha mindkettővel, hiszen a sajt és a csokisodó például nagyon jól megférnek egymással az evőemberek gyomrában. A belga praliné és csokoládé-torta meg ugye világhírű, mint tudjuk, hiszen afrikai gyarmataikon a kakaó volt az igazi atombomba, amely a mai napig rengésben tartja az egész világot.
Menüsor
Vendégváró falatkák
Hideg előétel
Füstöltpisztráng terrine póréhagymásan, tormaszósszal
Meleg előétel
Tengeri "choucroute" mint "pot au feu"
Szorbet
Főétel
Flamand marha "carbonnades", stoemp a szezon zöldségeiből
Desszert
Körte charlotte spéculoos krémmel, rozmaring fagylalt
Vendégváró falatkák
Hideg előétel
Füstöltpisztráng terrine póréhagymásan, tormaszósszal
Meleg előétel
Tengeri "choucroute" mint "pot au feu"
Szorbet
Főétel
Flamand marha "carbonnades", stoemp a szezon zöldségeiből
Desszert
Körte charlotte spéculoos krémmel, rozmaring fagylalt
Úgy érezzük, ide újból, és újból visszakívánkozunk.