HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

La Rosa nyitóünnepség - mediterrán ízek az Ó utcában

2010.01.29. 20:23 lucullus

Újabb színfolttal bővült a magyarországi nemzetközi gasztronómiai paletta. Budapesten a VI. kerület Ó. utcában, az ex-Segal étterem helyén alakult meg a La Rosa étterem, amely szicíliai ízekkel és spanyol/mediterrán behatásokkal várja az érdeklődőket. A Lucullus BT elnöke, Turóczi Gábor örvendetesnek és biztatónak találja, hogy a válságos időkben is nyílnak meg remek étekműhelyek Magyarországon. Az étterem megnyitó ünnepségének díszvendégei Oszter Alexandra, Dombóvári Vanda, Müller Attila és Fésűs Nelly voltak.

A La Rosa olasz és magyar szakácsokat is foglalkoztat, a kreatív séf pedig a nemzeközileg ismert és elismert Vlad Riskov, aki olyan éttermek indulásánál volt jelen, mint a Baraka, Goa, Dunapark, Artesano, és a Bonfinikert. Az étterem tulajdonosai Jarabek Bence (Ex-Artesano) és a szicíliai Franko Sparta, együttműködő partnerei pedig a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület és a Polai Tánciskola.

Az Olaszországból és Spanyolországból származó alapanyagok mellett lesz napi menü is, hagyományos magyar és nemzetközi ízekkel. Az étterem ügyel a szezonalitásra és regionalitásra is.

 

A szicíliai konyháról dióhéjban

Konstatálhatjuk, hogy a hagyományos szicíliai ételek nem egyenlőek az olasz konyha tésztaételeivel. Ilyen pl. a padlizsán-alapú caponata saláta, valamint a sfinzione, amely egy helyi pizzaféleség, és többnyire pékségekben kapható. A panella egy porhanyós ceci-babból készült tésztaféleség. További ételek: a maccu (krémes leves, ugyanabból a babféléből, amiből a panellát készítik), a crocche (sült burgonyagombócok sajttal és tojással), az arancine (sült rizsgolyók sajttal vagy hússal töltve). Szicília híres tengeri ételeiről. Népszerű eledel a sült kardhal. A kisebb halakat ecetben és cukros szószban készítik el. A seppiát (tintahal) saját fekete „tintájában” szolgálják föl, tésztával. A finnochio con sarde (édeskömény szardíniával) is tésztával készül. A desszertek közül kiemelhető a cannoli (cső alakú édesség, krémes-édes túrótöltekékkel), a cassata (édes sütemény, ugyanazzal a töltelékkel, mint ami a cannoliban is van), a frutta di martorana (vagy pasta reale: mandulás marcipánsütemények, különféle gyümölcsöknek maszkírozva), a szicíliai gelato (fagylalt). Egy történet szerint a fagylaltot Szicílián találták föl a római időkben, amikor is egymást váltó futárok hordtak jeget az Etna csúcsáról, hogy a patríciusok ízesítve fogyaszthassanak belőle. A granita pedig egész egyszerűen nem más, mint ízesített jégkása, melyet nyáron fogyasztanak előszeretettel.

Fotók: Petzold Attila


További információ:

 

Lucullus BT

+3620 240-8530

 

http://lucullus.blog.hu

 

 

komment

Címkék: olasz konyha la rosa étterem

süti beállítások módosítása