HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

LIBANONI EST

2009.09.25. 10:39 lucullus

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Már öt éve annak, hogy legutoljára megmerítkeztünk az 1001 éjszaka világában, és arab vacsorát ültünk. Ráadásul az akkori hely, az Al Amir (a Király utcában) akkor rögtön be is zárt, és azóta sem volt semmi érdemleges ezen a téren, nem élvezhettük Sehrezád és Dunjazád bájait. Egészen mostanáig. A Liszt Ferenc téren ugyanis nemrég megnyílt az Al Basha étterem (a "Főnök"), amely tradicionális szír/libanoni ételekkel várja a vendégeit.

Ezek ügyes szír szakács által készülnek, friss alapanyagokból, melyek nagyon is élő színeket és remek ízeket varázsolnak a tányérra. Lehet itt sishá-zni, azaz vízipipázni, amely dolognak még idegenveztője is akad errefelé.
 
Ha valaki azt gondolná, hogy az arab konyha meglehetősen sok fogást vonultat fel, az egy grúz, vagy kínai konyha után bizonyára enyhén csalódni fog. Ugyanakkor a világ legjellegzetesebb fűszereit használják fel gabonafélékkel, sok vöröshagymával, birkahússal, datolyával, lapos kenyérrel, paradicsommal, paprikával, burgonyával, sült zöldségekkel, és szezámmagkrémmel [tahini]. Az ételek erõteljesen fûszeresek, a fûszerek közül a legkedveltebbek a fahéj, a koriandermag és -levél, valamint a jamaikai szegfûbors. Érdekes módon a gránátalma is jelentős szerepet kap. A száraz magok közül a pisztácia és a fenyõmandula a libanoni konyha jellemzõ kelléke, valamint gyakran használják a rizst és a törtbúzát is [burghul].

Soron következő vacsoránkon ily módon libanoni ízekből kaptunk ízelítőt.

A Lucullus BT libanoni vacsorája így nézett ki: 

* Leves: Lencseleves;
* Előétel: Vegyes ízelítő tál: homosz, beiruti homosz, padlizsánkrém, baba gannuzs;
* Főétel kombináció: szíriai kebab, aleppói kebab, shawerma tál, Shish Tauk;
A főétel rizzsel és salátával értendő.
* Desszert: Tejberizs
 
A vacsorán minden rendkívül ízletes és autentikus volt, szinte nem is találtunk kivetnivalót. Az előétel tálak tökéletesek, a hústálak is jól összerakottak, erőtelejsen fűszerezettek. A kiszolgálás kifogástalan, a vendégszeretet lenyűgöző. Az üzletvezető, Atala, és a három szakács barátságos, mosolygós, segítőkész. Most mondjátok meg, hol kap az ember mentateát, kávét, és ajándékkekszet más helyen? 
Az enteriőr is lenyűgöző: modern, ugyanakkor mégis nagyon keleties, sok helyütt hivatalos, mégis rendkívül kényelmes. Egyszóval: reméljük, még sokszor jöhetünk ide! 
 

Szólj hozzá!

Címkék: libanoni konyha al basha étterem

süti beállítások módosítása