Öt évvel ezelőtt volt egy remekbe szabott kalandunk, amit azóta is sokan kértek, hogy ismételjük meg. Nem máshol vendégeskedtünk akkor, mint a Ghavrilos Arghyropoulos által fémjelzett görög Gyradiko kisvendéglőben (avagy büfében), ahol meglehetősen gazdag vacsorát fogyasztottunk el. Most visszatérünk arra a helyre, ahol szerintünk Magyarországon a legjobb görög ételek készülnek, mégpedig a Kis-Ázsiai fajtából. A program két részből fog állni:
- kebab vs gyroskészítés (bemutató + lehet gyakorolni a kebab fűzést, fűszerezést)
- vacsora
Az akkori meghívó (amely igazából most is majdnem teljesen megállja a helyét) így nézett ki:
... Miután a trójaiak elmenekültek a porig égetett Trójából, elhatározták, hogy bosszút állnak az õket leigázókon. Létrehoztak hát egy új, fejlettebb civilizációt, egy modern társadalmi formációt, ami magával vonta a gazdaság, a kereskedelem, a kultúra, a mindennapi élet, és többek között a gasztronómiai élvezetek fellendülését is. Ez utóbbiból merítettünk ez alkalommal néhány autentikus példát, hiszen a LUCULLUS BT eme ülésére egy eredeti görög kunyhóban került sor, ahol a trójai leszármazott Ghavrilos mamája, Lefi néni ínyencségei verik kenterbe a pesti görög éttermek étkeit. Itt az is jellegzetesség, hogy kopognak, vagy kiabálnak, ha kész az étel, és a "helyiség kalapácsával" is találkozhatunk, melyen ez áll: "Házirend". A kunyhóban módfelett sikeresen "konfrontálódik" a Kis-ázsiai-örmény-török-görög konyha, tehát újból fantasztikus étekélvezeti lehetõségeknek hódolhattunk.
Symposiumunk ételsora:
* Hideg és meleg vegyes előétkek göröghon különböző tájairól.
(dzadziki, padlizsánkrém, csípős kecskesajt-krém, szőlőlevélbe tekert fűszeres rizs avagy dolma, tepsiben sült pikáns paradicsomos óriásbab, fetával töltött pepperoni, csípős csicseri-massza (nem Massa), tiropita és spanakopita Epirusból, Ghavrilos sajtgolyója, tintahal karikák Attika-i módra)
* Húsmágia a Gyradiko módján:
Gyros, szuvlaki, bifteki, némi bulgurral és salátával, no és persze eredeti görög pitával.
* Citromos tepsis csirke tepsis burgonyával, ahogy még nagyanyánktól tanultuk
* Töltött paradicsom tepsiben sütve a'la Polita
* Baklava falatok, ahogy azt otthon is készítik, ha van rá idő.
Időpont: 2009. augusztus 27., csütörtök. 18:00-tól kebabbemutató, 19:30-tól vacsora.
Helyszín: Gyradiko, 1033-Budapest, Királyok u. - Pünkösdfürdő u. sarok. (a Pünkösdfürdői strandnál).
Részvételi díj
6500 Ft/fő (2 fő = 12800 Ft, 3 fő = 19,000 Ft, 4 fő = 24,000 Ft).
5500 Ft/fő (Lucullus BT tagoknak).
Az árban benne foglaltatik a menüsor, az italokat azonban mindenki maga fizeti. A nem-Lucullus tagok EZEN FELÜL 2,500 Ft-ért tekinthetik meg a kebabkészítési tanfolyást, 18 órától.
Ha részt szeretnél venni az eseményen (és melyik részén), kérlek, jelezd azt felénk e-mailen elnokseg@lucullusbt.hu legkésőbb 1 nappal az esemény előtt. A pénzt is, kérlek, ugyaneddig juttasd el a 10700505-42758507-51100005 CIB számlára (Kedvezményezett: Lucullus Baráti Társaság).
A vacsorá(ko)n a részvétel ERŐSEN LIMITÁLT, kérlek, igyekezzetek a foglalásokkal.
Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn túl nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén pedig nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük. Tiszteletteljesen arra kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz a visszajelzést illetően!
Üdvözlettel,
Az Elnökség
LUCULLUS BT
Az Elnökség
LUCULLUS BT
+3620 240-8530