HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

INDIAI MANGÓ ÉS CHILIVACSORA

2009.06.29. 13:07 lucullus

 
Most fúziós ázsiai vizekre eveztünk. Aki szereti az indiai/kínai/thai ízeket, és a Maharaja/Himalaya éttermeket - az vélhetően jól érezte magát soron következő ételkelandunkon, amelyet a főleg friss mangóra- és chilikultúrára építő RED MANGO étteremben tartottunk.
 
A hely szeretné bebizonyítani, hogy az olcsó, de rossz minőségű , valamint a  drága és gourmet ázsiai helyek között márpedig létezhet az a bizonyos ARANYKÖZÉPÚT, ahol kiváló alapanyagokból, alázattal és szeretettel készülnek finom ételek az ügyes indiai/nepáli mesterek és thai/kínai/magyar vendégszakácsok által. Az éttermet Jham Kulvinder Singh (Kuki), a Maharaja/Himalaya éttermek tulajdonosa nyitotta, ami garancia arra, hogy jó minőségű, finom ételeket kapjunk.

A korábban "Julcsi Mama Kifőzdéjeként" üzemelő Kolosy-téri hely NAPPAL megtartja magyaros ízeit, amit REGGEL 8 órától egy jó minőségű reggeli előz meg. ESTE viszont a fúziós ázsiai irány lesz a mérvadó. Az esti részleg egylőre "próba üzemmódban" működik - mi lehetünk az elsők közt, akik kipróbáljuk.
 
A mangóról
 
A csonthéjas mangó (mangifera indica) a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik, emellett az indiaiak szent fája is - már  vagy 4,000 éve. A szömercefélék családjába tartozó mangó távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának. Kelet-Indiából a buddhisták közvetítésével jutott Kelet-Ázsiába, majd Malajziába. Innen a portugáloknak és perzsáknak köszönhető továbbterjedése. A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes-pirosas árnyalatú, de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színű, íze és állaga az őszibarackéhoz hasonlít. A mangófa akár húsz méterre is megnőhet, és az ültetéstől számított negyedik - hatodik évben fordulnak termőre. Termése a szilvanagyságtól a dinnyenagyságig terjed. A mangó fő termőhelyei Közép- és Dél Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és Izraelben találhatóak.
A mangó a szerelem szimbóluma, ami Jham Kulvinder Singh szerint annak afrodiziákum mivoltában mutatkozik meg, illetve tápláló, laktató, ízletes gyümölcs is. Nem csupán kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő hatású is. A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy szénhidráttartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyanúgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt kiváló káliumforrás, rosttartalma segíti az emésztést. Jótékony hatással van a szívműködésre, emellett  csökkenti a vér koleszterin szintjét is.
 
(forrás: hazipatika.com)
 
A Lucullus vacsorája friss mangóval és chilivel a következőképp alakult: 
 
leves
* csirkeleves mangóval és chilivel
 
előétel
* mangó salsa friss, indiai csodamangóból
* patties, azaz gyömbéres-fokhagymás-mangós burgonya
 
főétel
 
* chilis húsgolyók chutney-val és házi pepino chili szósszal
* mangós csirkecurry
* kókuszos hal curry
* zöldséges pirított tészta
* hagymás baszmati rizs
 
desszert
* mangó-menta koncert
 
A vacsorán (ami nagyon jól sikerült egyébként) bemutattuk az Alphonso és Badami mangófajták helyes felvágását, kimagozását, felhasználását, valamint a lé kiszívásának egyetlen módját - hacsak például a kezünk áll rendelkezésünkre.
 

 

1 komment

Címkék: red mango étterem maharaja étterem

süti beállítások módosítása