HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Pálinkavacsora az Artesano étteremben

2009.04.07. 19:46 lucullus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009. április 9-én rendhagyó pálinkavacsorára került sor az Artesano étteremben. A 93 hazai és nemzetközi versenyéremmel büszkélkedő Brill Pálinkaház és az Artesano spanyol étterem közreműködésével hatféle pálinkához választottak fogásokat - nemzeti hovatartozás nélkül. Az esemény különlegesnek számít a gasztronómiai palettán, mert itthon egyelőre viszonylag kevesen használják a leghíresebb magyar italt ételek kísérőjeként, alkotórészeként.  

A harci Brill Pálinkaház ügyvezetője, Krizl Edit szerint ma már egyre többen ismerik a kitűnő pálinkákat előállító főzdéket, ám az, hogy ezek az italok nemcsak önmagukban fogyaszthatók - még valóban újdonságnak számít. A pálinkával főzés, a pálinkához való ételkapcsolás új és izgalmas területet nyit a modern gasztronómiában. Ilyen esetben nem elég csak benyomást kapnunk egy pálinka jegyeiről (pl. citrusos, markáns, fűszeres téli körte), hanem a pálinkát magát meg is kell jelenítenünk (bele kell csempésznünk) az ételbe, hogy a harmónia tökéletes legyen.
Jarabek Bence, az Artesano étterem tulajdonosa elmondta, hogy máshogyan kell gondolkodnunk, amikor a pálinkához ételt keresünk, mintha borvacsorában gondolkodnánk. Megjelenhet a pálinka pl. a húsok pácolásánál, a töltelékekben, a levesekben, a mártásokban, a saláta öntetekben, zselékben, de a desszerteknél akár sütemény tésztájában is. A pálinkával való közös kísérletezés még csak most kezdődik, és az erre nyitott éttermek számára új vendégcsalogató színfolt lehet. A vendégek kitűnően érezték magukat, hiszen nemcsak kiváló ételeket és pálinkákat kaptak, hanem egy kis betekintést a pálinkakészítés-, és kóstolás tudományába is.
Az esemény sommelier-je, Petzold Attila kiemelte, hogy egy pálinkavacsora kimondottan érdekes, régi-új színfoltja a magyar gasztronómiának, amely nyitottságot feltételez a vendégek részéről (is). Aki nem tud szabadulni a pálinka szó korábbi pejoratív jelentésétől, élvezni sem tudja azokat az új illatokat és zamatokat, melyeket egy jó pálinka és egy hozzá illő étel párosítása adhat. Maga a kóstolás  is más technikát igényel, elsősorban a pálinka szempontjából, de az étel-ital harmónia felfedezése már ugyanazt a hatalmas élményt nyújtja, megfűszerezve eddig nem ismert összefüggések felbukkanásával, melyek egy gasztromán ember számára mindennél többet jelenthetnek.

A lehetőségek száma végtelen, remélhetőleg a jövőben egyre több vendég élvezheti  a valódi pálinka és a vele készült ételek íz-harmóniáját, melyek után legtöbbjük kíváncsian várja majd a következő fogást.

 

 


A menüsor a következőképp nézett ki:

Vendégváró kecskesajtos falatka körtével, dióval
Bianca törkölypálinka, 2006

Kacsa carpaccio zsályás pestóval
Capella Cuvée törkölypálinka, 2006

Citrusos laposhal, grillezett zöldségekkel
Kiffer körtepálinka, 2007

Gyümölcs sorbet
Fekete ribizli pálinka, 2006

Fácánmell fügével, zöldsalátával
Merlot barrique törkölypálinka, 2006

Eperpálinka zselével töltött eper csokival, vaníliás tejföllel
Eper pálinka, 2006

 

További információ:

Brill Pálinkaház
7172-Harc
Siófoki u. 21.

Telefon: +3674 437123
Web: www.brillpalinkahaz.hu

 

Artesano étterem
1064-Budapest
Ó. u. 24-26.

Telefon: 688-1696
Web: www.artesano.hu

 

Fotók: http://indafoto.hu/lucullus

 



 

komment

Címkék: artesano pálinkakultúra

süti beállítások módosítása