A LUCULLUS Baráti Társaság Száguldó Gourmet Divíziója újra járműre pattant és a tikkasztó nyár kellős közepén meg sem állt a Balatonig. A magyar tenger keleti partjára mentünk, ahol egy igazi balatoni lakomát ültünk, a Feind pincészet borainak kíséretében. Vacsoránk helyszíne, Balatonfőkajár, a tó keleti végétől mintegy 3 kilométerre található. A település hosszú évezredek óta lakott: építkezések, szántóföldi munkák során mind a mai napig folyamatosan bukkannak elő a földből ős-kő-vas és bronzkori leletek. Itt vonult át a Római Birodalom Pannonia Provinciájának egyik fő útvonala, és a középkori relikviák tanúskodnak arról, hogy laktak itt avarok, kelták, szlávok, germánok, morvák, majd végül magyarok. A falu nevét először 1068-ban jegyezték fel: akkor még Quiar-ként szerepelt a krónikákban. Jelentését a kiált/ kajált, kajabál/ szóval hozzák összefüggésbe, ugyanis itt kiáltották ki a híreket, és az új törvényeket a király ispánjának a balatoni birtokán. 1437-től a bakonybéli apátság, majd a veszprémi püspökség tulajdonává vált. A török hódoltság idején többször elnéptelenedett, de a XVII. század második felében ismét felvirágzott. A faluban lakó módos, református gazdák keze munkáját dicséri az 1794-ben késő barokk és kora-klasszicista elemekkel díszített hatalmas templom, amely impozáns méreteivel ma is lenyűgöző látványt nyújt. Figyelemre méltó pincesor is van a faluban, ami a helyi borkultúra öt évszázados hagyományainak öröksége. Az itteni ételek fő forrása maga a Balaton – ezért a lakománk fogásainak a gerincét is a vízi élőlények alkották: megkóstoltuk a balatoni módra készült vegyes halászlét (ami rengeteg attribútumában tér el a dél-magyarországi rokonától), ettünk egy különleges harcsapaprikást, és közelebbi barátságot kötöttünk a magyar tenger egyik ragadozójával, a fogassal, ismertebb nevén a süllővel is. Vacsoránkat különleges balatoni édességek zárták. A vacsorát Feind Lajos borai kísérték. A vacsoránkat Kovács Endre, alias Bandi, a Present Vendéglő tulajdonosa és Nagy Rezső kalauzolta, aki nem más, mint egy helyben élő fogorvos és vadász, akinek nevét a világ valamennyi vidékén rettegik a vadak. Vacsoránk helyszínéül a PRESENT nevű vendéglő szolgált. ÉTELSORUNK: * Balatoni vegyes halászlé * Füstölt szalonnás harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával * Balatoni fogas roston, héjában sült fűszeres burgonyával * Bandi-féle fokhagymás grillezett tarja, grillezett zöldségekkel: a mai ’Főkajár egyik kedvence * Quaiari pittyputty – hagyományos mezőségi édesség (meglepetés) |