HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

BALATONI HALLAKOMA

2006.07.29. 15:06 lucullus

A LUCULLUS Baráti Társaság Száguldó Gourmet Divíziója újra járműre pattant és a tikkasztó nyár kellős közepén meg sem állt a Balatonig. A magyar tenger keleti partjára mentünk, ahol egy igazi balatoni lakomát ültünk, a Feind pincészet borainak kíséretében.

Vacsoránk helyszíne, Balatonfőkajár, a tó keleti végétől mintegy 3 kilométerre található. A település hosszú évezredek óta lakott: építkezések, szántóföldi munkák során mind a mai napig folyamatosan bukkannak elő a földből ős-kő-vas és bronzkori leletek. Itt vonult át a Római Birodalom Pannonia Provinciájának egyik fő útvonala, és a középkori relikviák tanúskodnak arról, hogy laktak itt avarok, kelták, szlávok, germánok, morvák, majd végül magyarok.

A falu nevét először 1068-ban jegyezték fel: akkor még Quiar-ként szerepelt a krónikákban. Jelentését a kiált/ kajált, kajabál/ szóval hozzák összefüggésbe, ugyanis itt kiáltották ki a híreket, és az új törvényeket a király ispánjának a balatoni birtokán.  1437-től a bakonybéli apátság, majd a veszprémi püspökség tulajdonává vált. A török hódoltság idején többször elnéptelenedett, de a XVII. század második felében ismét felvirágzott. A faluban lakó módos, református gazdák keze munkáját dicséri az 1794-ben késő barokk és kora-klasszicista elemekkel díszített hatalmas templom, amely impozáns méreteivel ma is lenyűgöző látványt nyújt. Figyelemre méltó pincesor is van a faluban, ami a helyi borkultúra öt évszázados hagyományainak öröksége.

Az itteni ételek fő forrása maga a Balaton – ezért a lakománk fogásainak a gerincét is a vízi élőlények alkották: megkóstoltuk a balatoni módra készült vegyes halászlét (ami rengeteg attribútumában tér el a dél-magyarországi rokonától), ettünk egy különleges harcsapaprikást, és közelebbi barátságot kötöttünk a magyar tenger egyik ragadozójával, a fogassal, ismertebb nevén a süllővel is. Vacsoránkat különleges balatoni édességek zárták. A vacsorát Feind Lajos borai kísérték.

A vacsoránkat Kovács Endre, alias Bandi, a Present Vendéglő tulajdonosa és Nagy Rezső kalauzolta, aki nem más, mint egy helyben élő fogorvos és vadász, akinek nevét a világ valamennyi vidékén rettegik a vadak. 

Vacsoránk helyszínéül a PRESENT nevű vendéglő szolgált.

ÉTELSORUNK:

 * Balatoni vegyes halászlé

* Füstölt szalonnás harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával

* Balatoni fogas roston, héjában sült fűszeres burgonyával

* Bandi-féle fokhagymás grillezett tarja, grillezett zöldségekkel: a mai ’Főkajár egyik kedvence

* Quaiari pittyputty – hagyományos mezőségi édesség (meglepetés)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar konyha

süti beállítások módosítása