HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

IVAN ILJICS IS MEGIRIGYELNÉ

2004.05.07. 21:22 lucullus

Újabb étekélvezeti kalandunkat a végtelen szláv lélek mámorában éltük meg. Ezúttal a cél a Kis Sün (Malenkij Jozsik) étterem volt, amely Budapest legautentikusabb orosz étterme: orosz a felszolgáló, orosz a zene és orosz TV műsorok vibrálnak a háttérben. És persze orosz a szakács meg két segéd-bábuskája, akik krasznadari specialitásokkal látják el a vendégeket, amelyek között megtalálható az orosz országgyűlés elnöke, neves énekesek, egyszerű népek, meg mindenki, aki szeret jót enni, és mindehhez jégbe hűtött, moszkvai Sztolicsnaja-t hörpinteni. A terülj-terülj-asztalkám: 

 

NAGY LÉLEGZETVÉTEL A KRASZNADARI PAMPA FŐZTJEINEK MEGKÓSTOLÁSA ELŐTT

-       Hadifogságba esett, tudathasadásos heringből készült saláta, Andrej matróz titkos receptje szerint (pácolt nyers hering friss hagymaszeletekkel, ecetes lében)

-       KGB titkos kazamatáiban megvallatott heringpüré (majonézes, burgonyás darált halból készült saláta)

-       Az iszonyúan híres vörös Vinyegret, ahogy Kun Béla szerette, messze, a távoli Barguzinban, Petőfi Sándor nagynénje mellett (majonézes céklasaláta)

-       „Az asztalnál hárman ültek: egy francia tiszt, egy angol doktor és egy orosz hússaláta”-saláta (a híres, kedvelt, friss Sztolicsnij saláta, azaz darált hagymás hús majonézzel, friss petrezselyemmel, apróra vágott burgonyával)

 

ODESSZAI MATRÓZLEVEK, GYOMRUNK TOVÁBBI PUHÍTÁSA VÉGETT

-       Andrej matróz nagybátyja, Alekszej Joszimovics ünnepi étke, ahogy Maruszja Ipatyevna szokta volt főzni, az iszonyúan híres Borscs (vöröslő céklaleves, marhahússal)

-       Másnaposan ténfergő Andrej matróz belső zaklatottságának megnyugtatója, a nagyon ismert Szoljánka (savanyú káposztaleves sonkával, olajbogyóval és citrommal, meg persze benne egy nagy kanál tejföl)

-       Tolsztoj apó puskája dörren pópát látva álmában a verandán elbóbiskolva, azaz Okroska, a bölcsen virrasztó nyári leves (hideg zöldségleves, igazi krasznadari titkos recept alapján)

-       Rasszolnyik, egy leves, amelyet Raszkolnyikov evett, miután lecsapta az uzsorás öreglányt, és megbánva bűneit örömtáncot járt egy jegesmedvével

 

ÉS MOST JÖN A LÉNYEG: DURRAN AZ AURÓRA, ÉS IVAN ILJICS FELTÁMAD

-       Vámbéry Ármin a Karakum sivatag partján, Türkmenbasi vendégeként fütyörészve, azaz Kaszpi-tengeri tokhalszeletek nyárson (valódi tokhal, a Dunából régen kipusztult viza unokaöccse, ami csak a Kaszpi tengerben él, sok hagymával)

-       Return of Mester és Margaréta, azaz kijevi pulykamell, fűszeres vajjal töltve

-       Kis vidám renegátok téli sziesztája, azaz hamisítatlan varenyiki gombával és káposztával töltve

-       Ünnepel a hadifogoly-tábor, mert jön a hússal töltött pelmenyi

 

GYŐZELMI INDULÓT ZENG A NÉP, SZÖVETSÉGBE FORRNAK A KÖZTÁRSASÁGOK

-       Éljen Borogyino, éljen Audrey Hepburn, azaz jön a Napóleon-torta (ezt itthon lebutított, deformált módon oroszkrémtortának szokták nevezni)

-       Viktor Viktorovics, a namíbiai vadász kedvence, amit egy szibériai farkashajszán, egy hóborította dácsán gőzölgő fazékból olyan gyorsan megevett, hogy ő maga sem vette észre, azaz túróval töltött derelye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: orosz konyha

süti beállítások módosítása