2003. december 12-én, a LUCULLUS BT alakuló ülésén a China Lanzhou étterem (Budapest, VIII. ker. Luther u. 1/b.) szakácsa, Gucheng mester tiszteletünkre a Gansu konyhamûvészeti irányzat remekmûveibõl készített egy nagyon impresszív ételsort, és ezeknek a fogásoknak a történetérõl, jelentõségérõl beszélt. Tanúi lehettünk a kínai sör (Tsingtao) és a kínai pálinka (Konfu) ízének, valamint egy briliáns tésztahajtogatási bemutatónak is.
Íme a menüsor:
GYOMRUNK ALÁPÁRNÁZÁSA
- üvegtészta kígyóuborkával, hajnali szósszal
- fokhagymás tengeri fû
- lanzhou-i paprika koriander esszenciában
- százrétû pacal csípõs mártásban
- savanyú kocsonyacsíkokban remegõ disznóbõr
- szójaszószban ezer napig érlelt sertésnyelv
- császár éneke mártásban érlelt pagoda-tehén szeletek
- száznapos tojás tofuval és zöldhagymával
ÉTKEZÉSÜNK GERINCE
- Ta Pan Csi, azaz csirkehússal, földi almával, csípõs szósszal egybefõtt levelestészta
- Ezer Tó szárazra fõtt hala
- Tintahal kínai káposztával
- Lanzhoui kertek fûszerében érlelt bárányborda
- Tien-Sani szarvasmarha curryvel
- Mentával töltött padlizsán
- Dinsztelt császárszalonna
- Ártány húsával töltött, sült tofukockák
- Baromfiudvar ékessége pekingi módra
- Fokhagyma gõzében párolt Yo Cai
- Köret: rizs, zöldséges rizs, kínai gõzkenyér
NYUGALMUNK ELÕZETES SZELLÕJE
- lanzhou-i nyújtott tészta marhahússal
- húsos derelye
- Lanzhou Hui-Mye, azaz szószban úszó levelestészta
- Darált szezámmaggal töltött tésztagombóc kínai kertek virágszirmaival
- Sült alma, ananász, banán
- Kínai zöldség illatos gombával
- Kínai gõzkenyér
NIRVÁNA
- tengeri lények forró esszenciája kínai tökkel
- lanzhoui paradicsomos tojásleves
Egy kis ízelítõ az italokból:
- Confucius pálinka (39%-os párlat, ami cirokfûbõl, árpából, búzából és zöldborsókivonatból készül)
- Búzapárlat (55%)
- Kínai sör (német hittérítõ eredeti receptje alapján, rizskivonattal)
- Bor, Adamik mester ajánlásával
- Teák (krizantém/ kínai erdõk gyümölcsei és hegyek ásványai)