HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Wang Mester megnősült - exkluzív beszámoló egy kínai esküvőről

2012.08.21. 12:47 lucullus

wang esküvő.JPGAbban a kegyben részesült Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke, hogy részt vehetett Wang Qiang kínai mester  és szépséges kiválasztottja, Li Man kínai esküvőjén, ahol a résztvevők 99%-ka kínai volt. "10 éve ismerem Wangot, barátomnak és tanítómnak tekintem. Ő is jelen volt az én esküvőmön, édesapám temetésén is, és rengeteg más eseményen is, ezért én is a legnagyobb szívvel-lélekkel tettem ezt" - mondta el az egyesület elnöke. A Lucullus BT Wang mester egykori éttermében alakult, azóta együttműködnek, sülve főve.

Az eseményre a Legnagyobb Magyar Tűzijáték napján, az újraépült Kopaszi gát egyik remek éttermében, a Le bistro-ban került sor. Pazar étterem, osztó panoráma, magas erkély, kétoldalt a csodás Duna. Mintha valami gazdagabb európai városban, vagy egyenesen Amérikában lennénk. A welcome drink epres pezsgő és normál pezsgő volt; egy tálban rengeteg kiszórt cigaretta (Kozi, az egyik meghívott vendég szerint illetlenség visszautasítani ilyet egy kínai esküvőn), és egy olyan üdvözlőlap ("Welcome to our wedding"), amely egy autót ábrázolt, és színes nyomdapárnába mártva az ujját, színes ujjlenyomattal léggömböt rajzolhatott az autónak. A padló rózsaszirmokkal meghintve egészen addig az asztalig, ahol egy magyar (igen, magyar!) anyakönyvvezető ült. Az asztalok szépen megterítve, piros-fehér színekben díszeleg minden, az asztalon kínai szerencsesüti doboz is megtalálható. (Mint utólag kiderült, cukorkák-csokik voltak benne, és kiderült, tényleg szerencsét hozott: majdnem ott hagytam a végén, de aztán nem, és a rakparton találtam 50 Eurót).

Mintegy 2 órás késéssel kezdődött a ceremónia, mivel Wangék csak nem akartak megérkezni a Normafán tartott fotózásukról. Egyre csak gyülekezett a Lucy Liu és Chow Yun Fat-re hajazó vendégsereg, a kínai gyerekek kő-papír-ollót játszottak, mindenki izzadt, mint egy nagy kínai sárkány, és a helyzet csak fokozódott. Hirtelen megjelent egy laza, csokornyakkendős fiatalember, (Wang), és a legnagyobb természetességgel a svédasztalhoz tessékelt minket: Kozit, Dömét és engem. Megkóstolhattuk az est kínai ételeit (nem túl sok volt belőlük). Az első egy főtt csirkeétel volt (szerintem kurkumával), a másik egy "tenger alatti valami" leginkább a bambuszra hajazott, de omlós, ropogós állaga volt, gyökér íze, és csípett is enyhén. A harmadik egy átlagos oldalas volt (ilyet csinálunk mi is egy átlagos disznóvágás után). A legjobb kínai kaják egy füstölt, aszpikos jellegű tintahal, és egy cukrozott-ötfűszerezett-csípős dió voltak, na meg persze érdemes megemlíteni az óriáshomárokat is. Ezekért vissza-visszatértünk a svédasztalra.. A kínálat a Le Bistro kínálatával egészült ki, ez azonban már inkább csak a mennyiségi faktort emelni, a minőségit nem annyira. Az előétel tál nagyon finom volt - kosárkában tatérbifsztek, fürjtojás, sajtkrém, radicchio, zöldek - ezeket nagyjából mindenki megette, ahogyan finom volt az ezt követő szarvasgomba-krémleves sajtkrutonnal, azonban a svédasztalon elhelyezkedő további ételek (fogasfilé, borjúpaprikás, húsok, saláták) már erősen középszerűek voltak. Az estet lezáró sajttorta, és lekváros-pudingos kosárka is egészen ízletesek voltak, ahogyan a sokemeletes esküvő torta is.

A "kijelenti-e magát szülei lakásából" típusú esküvői ceremónia meglehetősen unalmasra és rövidre sikeredett; az ezt követő féktelen italozás viszont már nem annyira: mint kiderült, az ifjú pár minden egyes asztalt végig kellett járjon, hogy mindenhol igyon a nagy örömre. Az első asztalnál még nem sejtettük (itt mi ültünk), de a második asztalnál már igen, hogy a csordultig töltött kétdecis pohár 70%-os kínai rizspálinkával való kiivása többször nehéz helyzetbe állítja az újdonsült arát és férjét, ezért amit azok nem bírtak meginni, azt átengedhették a 4 tanújuknak. Minden asztalnál sokat tartózkodtak, sokat ittak, és rengeteget bolondoztak, nagyjából olyan játékokkal, mint amilyenekkel mi szoktunk egy igazi magyar falusi lagzin. Hogy csúnya véget ért-e a dolog, azt nem tudom, mivel a tűzijáték után elköszöntem a vendéglátóktól. Érdekes esküvő volt, remekül éreztem magam, bár tény, hogy sokkal több kínai attribútumra, ételre-italra számítottam. Bár az is tény, hogy Wang már 20 éve él Magyarországon, és nagymértékben átvette az európai szokásokat.

Még egyszer sok boldogságot kívánunk a Mesternek!

Nézegessen rengeteg fotót az esküvőről! (A képek és az írás nem átemelhetőek, nem felhasználhatóak máshol. )

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása