HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Az év lezárása: Kashmiri (Észak-Indiai) vacsora a Maharaja-ban

2011.12.27. 23:09 lucullus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A 8. születésnapunk után is folytattuk a hadműveleteket, nem volt megállás. Következő (évzáró) vacsoránkon Kashmir tartomány ételeivel ismerkedtünk, amelyre eddig még sosem volt példa. Kashmir (Észak) India azon része, amely mindig meglehetősen puskaporszagú, ételeiről azonban mit sem tudunk, pedig kellene.
Ami kínaiban a Wang, az indiaiban a Maharaja, ezért legközelebbi étekutunk ide vezetett, a menüsor pedig csak a Lucullus BT kedvéért készült el. Aki szereti a csípős, joghurtos, kurkumás ételeket, annak köztünk volt a helye.

 
 
 
 
Dióhéjban a kashmiri konyháról
 
A mai kashmiri konyha több száz éven keresztül alakult ki. Az első nagy behatás a kashmiri hinduknak, azaz punditoknak köszönhető, akik a középkortól éltek a Kashmir völgyben. Eztán kívülről is érték behatások, így Timur seregei Üzbegisztánból, de voltak itt Közép Ázsiai, perzsa és afgán behatások is.
A kashmiri pundit konyha nagyon kimunkált és összetett, a pundit identitás fontos része. Rengeteg joghurtot és kurkumát használnak, viszont ellentétben a kashmiri muszlim konyhától kerülik  a hagymát, fokhagymát és darált húsos ételeket. A tartományban egyenlő hangsúly van a vegetáriánus és non vega ételeken, habár a a non vega ételek iránt nagyobb az "ellenszenv".
 
Menüsorunk így nézett ki: 
 
Előétel
Shaame Kebaab, azaz sárgalencse és darált hús kerek alakban megsütve) naan csíkokkal és háromféle öntettel
 
Főételek
Aaloo Shimla Mirch, azaz burgonya, paprika, paradicsom kurkumás szószban
Daniwal Korma, azaz csirkecomb Kashmiri Korma szószban
Aab Gosht, azaz báránydarabkák fűszeres és csípős szószban                                                                                               
Kashmiri Naan kenyér, száraz gyümölcsökkel töltve
Shimla pulao rizs, azaz baszmati rizs szegfűszeggel és zöld kardamommal
 
Desszert
Shikrani, azaz házi joghurt gyümölccsel, cukorral, kókusszal és fahéjjal
Meglepetés csokoládé - házi csokoládékekszen gyömbéres-zöld kardamomos mousse csók Király Anit cukrászmesterünk jóvoltából

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: indiai konyha maharaja étterem

süti beállítások módosítása