– Saját éttermem van Thaiföldön, de néhány éve úgy gondoltam, körülnézek a világban. Magyarországon két éve dolgozom séfként – mutatkozik be a mester. – Szeretném megtanítani az itt élő embereket a thai konyhára, amelyben egyszerűen, gyorsan, és nagyon érkezett séfek oktatják a tanulni vágyókat csípősen főzünk, sokféle ételt eszünk, kis adagokban.
A kurzusra érkezőket Sao mester rákszirommal és szilvaborral várja. A konyhapulton már ott sorakoznak a főzéshez való alapanyagok. Judit és Eszter érdeklődve szemléli a kikészített alapanyagokat: elgondolni sem tudják, hogyan lesz ezekből étel. – Tavaly Thaiföldön jártam, és sorra kipróbáltam minden ételt, éttermekben és utcai bódékban egyaránt – meséli Eszter.
Férfi szakasz Winkler Róbert is főzni tanul |
– Aztán az interneten rátaláltunk erre a lehetőségre, és elhatároztuk, beiratkozunk a főzőiskolába. – Mindketten gyakorló háziasszonyok is vagyunk – folytatja Judit. – Próbálkoztam már különféle receptekkel, de például az üvegtészta elkészítésével nem tudtam megbirkózni. Ismerős arcot is felfedezünk a kukták között, Winkler Róbert lelkesen kavargatta a fekete fafüle gombával és darált sertéshússal készülő ételt. – Szeretek főzni, de nem mindennap.
És imádok minden újdonságot kipróbálni! Ide egyszerűen kalandvágyból jöttem el – kavarja lelkesen főztjét a műsorvezető.
Üvegtésztasaláta |
Az üvegtésztát és a fekete fafüle gombát fél órára hideg vízbe áztatjuk. A vokban két pohár vizet melegítünk, ebbe dobjuk a fél marok darált sertéshúst, pár percig főzzük, majd jöhet az üvegtészta, a gomba, néhány darab garnélarák, egy evőkanálnyi cukor, még egy percig forraljuk, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Kis tálkákba szedjük, fűszerezzük apróra vágott fokhagymával és csili paprikával, egy evőkanál csili- és ugyanennyi halszósszal, hozzáadunk még szójakivonatot és fél citrom levét. Összekeverjük, a tetejét megszórjuk felaprított fokhagymával és olajban megpirított mogyoróval. |
Bellér Ágnes