93. kalandunkat a Márton-napi libakultusznak vetettük alá, és a divatos Noir et l'or étterembe látogattunk. A Király utcai intézmény egykori séfje, Michel anno összehozott már nekünk egy közép-afrikai vacsorát, innen volt az ismeretség. Hat évvel ezelőtt pedig volt már egy libakalandunk, Szécsényben, Magdikánál - a mostanit azonban "enyhén át átértelmeztük", valamint megtalálhatóak voltak benne francia konyhai elemek is.
A Márton napról
A Márton-napról két dolog nyilvánvaló: a libák ennek a sötét napnak az eljövetelével ijesztgetik a kicsinyeiket, és az evőember - aki a lezuhanó sötétségtől valamint hidegtől a depresszió szélére sodródik - ezen a napon bonthatja ki hivatalosan először az új szőlőtermésből származó bort, és tölthet magába friss életet.
Őseink hagyománya szerint a magyar pampán ezen a napon kezdődik a téli évnegyed, amikor is az éjszaka sötétje felülkerekedik a nappalon. A bölcs néphagyomány ekkor indítja el a végeláthatatlan téli lakomaszezont.
Hogy büntetlenül lehessen fosztogatni a kamrát és öldökölni a libákat, a néphagyomány komoly ideológiai megfontolások sorát ötölte ki. Példának okáért az egyik mondás úgy tartja, hogy "aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ha ezt esetleg nem venné be a lakománk alapanyagát őrző háziasszony, akkor előhozakodhatunk neki meteorológiai folyamatokról szóló érvekkel is. Mondjuk el bátran a libák ólját őrző Cerberusnak, hogy csak úgy deríthetjük ki a tél lefutását, ha feltétlenül elropogtatunk egy libacombot: ugyanis ha a madár csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél - ha meg barna és rövid, akkor sáros. Így legalább ő is megtudja, hogy mihez is tarthatja magát. A libakultuszról kettő teremtéseposz kering, ezekről ITT lehet bővebben tájékozódni.
A NOIR et L' OR étteremről
Az étterem igyekszik az új magyar konyha elvárásainak eleget tenni, egy csipetnyi francia hangulattal és ízvilággal. Péntek esténként gyakran francia sanzonokkal és slágerekkel kedveskednek a vendégeiknek, a jövő héttől induló új menüszerkezet napi friss kinálatot ad mind délben, mind az esti A'la carteban. A menü mindig tükrözi a kézművesség, regonalitás, szezonalitás, kreativitás szempontjait is.A Borlapon megjelennek a magyar borvidékek kézműves borai, ezenkivűl eredetetvédett pálinkák is.
Menüsorunk a következőképp állt össze:
Leves
Főétel
Desszert
* Lúdláb torta ribizlivel
Az est remekül sikerült - ide egészen biztosan visszatérünk.