HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Hatéves a Lucullus BT - Wang mester új ujgur éttermet nyitott

2009.12.10. 10:31 lucullus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 15 éve Magyarországon élő Wang Qiang kínai sztár- és mesterszakács Telepy-utcai szecsuáni étterme mellett Budapest XIV. kerületében, a Gizella u. 46. sz. alatt nyitotta meg újabb kínai étekműhelyét. A létesítmény ¾ részben Xin Jiang (ujgur) és ¼ részben hunani/pekingi/szecsuáni stílusú ételekkel várja az érdeklődőket; van minőségi büfé- és magas színvonalú gasztronómiai szekciója is. Az étterem kiemelt érdekességei a tésztafélék sokasága, a kézzel gyúrt rizs, a pekingi kacsa, és a grillezett bárány- és kenyérsaslik.
A nyitóünnepségen az ünnepélyes szalagot Turóczi Gábor, Wang, PIERROT, Varga Edit (Duna TV), Kozi (TV Paprika), Falusi Mariann (PA DÖ DÖ) B. Tóth László (Sztár FM) és Balla Ágnes (TV Paprika) vágták át. Az étteremnyitó ünnepség programjai közt szerepelt egy kínai citeraműv
ész, tradicionális tésztahajtogató show, pekingi kacsabemutató és egy 23 fogásos ujgur/hunani/pekingi ételsor. Az ünnepségen több mint 200 vendég vett részt.

 A Xin Jiang ételekről dióhéjban

A Xinjiang, azaz Ujgur autonóm tartományt számos etnikai csoport lakja Kínában, ennélfogva a helyi gasztronómiai szokások is meglehetősen változatosak. A legjellegzetesebb ételek a grillezett bárány, a kebabok, a sült halak és az olyan rizs, amit kézzel fogyasztanak. A helyi bárány majdnem olyan híres, mint Pekingben a kacsa, vagy Guangzhou-ban a szopós malac. A kétéves bárányt leölik, majd lenyúzzák a bőrét, besózzák kívűlről és belűlről, és megkenik egy szósszal, amely tojásból, apróra vágott gyömbérből, borsból és mogyoróhagymából áll. Eztán az állatot rádobják a grillre, ahol mintegy egy órán keresztül aranybarnára sül. A Xinjiang kebabok Kína-szerte kedvelt snackek, amiket láthatunk az utcán és az éttermekben egyaránt. Folyamatosan forgatják őket, és amikor majdnem készek, sót, borsot és más fűszereket tesznek rájuk. Kívül ropogósak, belül puhák, enyhén sósak, és csípősek. Jellegzetesek még az "olajos piramisok" (afféle tésztabatyuk), a nang palacsinta, a sanzi (csavart guba), a ququ (bárányhússal töltött gombóc), valamint a sült halak, a liszttel töltött tüdő és a rizzsel töltött virslik.

 Hatéves a Lucullus BT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az étteremnyitó eseményt a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület (Lucullus BT) szervezte, melyet egybekötöttek a szervezet hatodik születésnapjával. A Lucullus BT 6 év alatt 80 nagyszabású vacsorát és több száz egyéni- és céges főzőkurzust szervezett, hogy az ételeken keresztül népszerűsítsék az adott nemzet kultúráját, emellett számos más gasztronómiai programban is szerepet vállalt. Turóczi Gábor, az egyesület elnöke elmondta, hogy tovább fognak menni a megkezdett úton, főleg a FINE DINING stílusú gasztronómia irányába, de a nemzetiségi konyhák feltérképezését is folytatják. Több francia főzőkurzus lesz (az alapoktól a Nouvelle Cousine-ig), lesz magyar- és nemzetközi konyha is, de folytatódnak a nagy kevdncnek számító kínai, olasz, indiai és görög kurzusok is. 
Az eddigi extrém főzések (Paprikás Csirke az Északi-sarkon, Lánchíd teteje, Kaukázus Rali, stb.) az „Extrém Szakács” elnevezésű önálló projektben folytatódnak. 


További információ:

 Lucullus BT

 Tel: (+36 20) 240-8530

E-mail: elnokseg@lucullusbt.hu

Web: http://lucullus.blog.hu

Extrém Szakács

 

Web: http://extremszakacs.blog.hu

 

Menüsorunk ismét pazarra sikeredett:

Leves

Kacsaleves ecetes retekkel            

Előételek

Narancsos csirke
Koktélrák saláta
Yu Xiang Can Dou (kinai bab)
Ízletes fafülegomba
"Good harvest" meglepetésétel
Rózsaszín ginseng
Gyümölcsízű marhahús
Sült apróhal                        

Főételek

Pekingi kacsa
Vaslapon sült paprikás marha
Jade rákja
"Ég és Föld” oldalas
Birka ’Gan Guo’ módra
Pikáns csirke Wu Dong tésztával
Kinai kel ’Ming Lu’ módra 

Grillezettek

Kinai kenyér(saslik)
Bárány(saslik)
Bei Jing-i pizza
Öt elemű rizs
Kézzel tépett piritott tészta

Édességek

Szezamgolyó
Kokuszgolyó
Friss gyümölcs

 

Hepibörszdéj, Lucullus BT!

1 komment

Címkék: kínai konyha wang étterem