
Itt és most tradicionális NIGÉRIAI ízekkel ismerkedtünk, amelyeket eredeti afrikai és nigériai szakácsok készítettek el. A vacsoránkon igazi különlegességek is helyet kaptak, amelyek egyébként nem találhatóak meg az étlepon. A főnök úr nigériai, Ekiudoko O. Frank, és idejáró afrikaiak teszik hitelessé a helyet. Az ízek még egy képzettebb ízlelőt is gondolkodásra, ujjongásra késztetik, hisz valljuk be, meglehetősen ritkán eszünk főzőbanánt, bablisztből készült batyukat, vagy netalán szájpadlás-leégető afrikai hallevest. Kecskfejből készült tradicionális házi ételről már ne is beszéljünk, amiben ráadául a kecske fejszerkezetének ráadásul mindene benne van, szóval, rendkívül érdekes volt a történet. Ha itt járunk, mindenképp érdemes megkóstolni a pálmabort, a mangóbort, és a Vita Malt nevű italokat is.
Nigériáról
Nigéria, hivatalosan a Nigériai Szövetségi Köztársaság független ország Nyugat-Afrikában egyben a legnépesebb állam Afrikában. A szárazföldön nyugatról Benin, keletről Csád és Kamerun, északról Niger alkot vele a határt. Délről az Atlanti-Óceá részét képező Guineai-öböl határolja. Magyarországnál több mint tízszer nagyobb területen helyezkedik el az ország, és majd 136 millió lakosa van. Az ország lakosságának 40%-a földműveléssel foglalkozik, alacsony a technológiai szint, alig-alig gépesített a mezőgazdaság. Nigéria ipara főleg a kőolajra épít, de itt bányásznak nagyobb mennyiségben vanádiumot, titánt és kolumbitot, amiből az USA állít elő nióbiumot. Nigériában a lakosság fele muzulmán, 40%-a keresztény, 10%-a törzsi vallású. Az országban sokan beszélik a yorubát, a hauszát és az igbo nyelvet. Ezenkívül több mint 100 kisebb nyelv van, bár a hivatalos nyelv az angol
A nigériai konyháról
A nigériai konyha, más nyugat-afrikai konyhákhoz hasonlóan meglehetős gazdagsággal és sokszínűséggel büszkélkedhet. Rengeteg helyi fűszer, gyógynövény és ízesítés van errefelé, amit kiegészít a pálmaolaj és földimogyoróolaj. Utóbbiakból gyakran erős ízű mártásokat és leveseket készítenek, amibe nem átallanak beletenni sokféle erős chilipaprikát, ami, ugyebár szintén jól érzi magát a forró klímában. A nigériai étkezések színesek és élettel teliek, a piacok illatosak, az útszáli grillezett húsok és snackek pedig egyenesen felülmúlhatatlanok. A húsok közül a tengeri halak, a vadak (például antilop), a csirke, a strucc és a kecske a legjellegzetesebbek, míg zöldségekből talán a maniókagyökér és a főzőbanán a legfinomabbak. Utóbbiból készül a finom dodo, azaz sült főzőbanán. A rizs is központi elem a helyi konyhában, amit kókusztejjel megbolondítva fogyasztanak főleg. Frank szerint az afrikai konyha a legegészségesebb a világon, egyben az egyik leglaktatóbb is.
Menüsorunk, amely némileg ugyan megosztotta a Társaságunkat, így nézett ki:
* Akara (bablisztből készült sült, fűszeres tallérok)
* Moin-Moin (bablisztből készült pástétom, hallal, főtt tojással és fűszerekkel – rizses ételekkel is nagyon ízletes)
* Fish Pepper Soup (Csípős, Gyógynövényekkel Készült Afrikai Halleves)
* Ise Ewu (Hagyományos ételkülönlegesség, kecskefejből készül)
* Egusi Ragu Yamlisztből Készült Körette (Nigériai fűszeres ragu specialitás hallal és hússal, hagyomány szerint kézzel fogyasztandó, yam, vagy cassava lisztből készült körettel)
* Egusi Ragu Yamlisztből Készült Körette (Nigériai fűszeres ragu specialitás hallal és hússal, hagyomány szerint kézzel fogyasztandó, yam, vagy cassava lisztből készült körettel)
* Ogbono Ragu Yamlisztből Készült Körettel (Nigériai fűszeres ragu specialitás hallal és hússal, hagyomány szerint kézzel fogyasztandó, yam, vagy cassava lisztből készült körettel)
* Vegetable Soup (Nigériai fűszeres spenótragu specialitás füstölt rákkal elkészítve, hagyomány szerint kézzel fogyasztandó, yam, vagy cassava lisztből készült körettel)
* Garden Egg Stew Kerti Tojás (padlizsánhoz hasonló zöldség), Fűszeres Szósszal elkészítve, Főtt Yammal/Plantainnel.
* Owo főtt yammal, plantainnel (Hagyományos Nyugat-Nigériai étel, szárított halból, fűszerekkel elkészítve)
* Owo főtt yammal, plantainnel (Hagyományos Nyugat-Nigériai étel, szárított halból, fűszerekkel elkészítve)
* Jollof Rizs Sült Csirke/Marhahús/Hal (hagymával, paradicsommal, afrikai chili paprikával és fűszerekkel készült rizs)
* Sült Plantain
* Sült Yam
* Beans Porridge Afrikai, Fűszeres, Bab Főzelék Cukros vagy Sós Garival (szárított cassava dara)
Az ételek pálmaolajjal készültek, füstölt szárított halak és rákok, valamint speciális fűszerek felhasználásával.
Desszert
* Sült banán mogyorószósszal
* Mangó palacsinta
Összességében elmondhatjuk, hogy ez a vacsora teljes mértékben a tanulásé, új ízek felfedezéséé volt.
Helyszín: Savannah étterem, 1066-Budapest, Teréz krt 36. (Bejárat a Dessewffy u. felől). (Az Oktogonnál).
Web: www.savannah.hu