HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

ISE EWU és MOIN MOIN, avagy jön a NIGÉRIAI VACSORA

2009.05.29. 11:00 lucullus

Elmondhatjuk, ritka dolog volt, kuriózum. Történelmünk harmadik afrikai rendezvényén utunk a nemrég megnyílt Savannah nevű, 100%-osan autentikus afrikai étterembe vezetett, amely 2008 decemberében nyitotta meg kapuit, mint Magyarország első igazi afrikai étterme és szórakozóhelye. 
 
Itt és most tradicionális NIGÉRIAI ízekkel ismerkedtünk, amelyeket eredeti afrikai és nigériai szakácsok készítettek el. A vacsoránkon igazi különlegességek is helyet kaptak, amelyek egyébként nem találhatóak meg az étlepon. A főnök úr nigériai, Ekiudoko O. Frank, és idejáró afrikaiak teszik hitelessé a helyet. Az ízek még egy képzettebb ízlelőt is gondolkodásra, ujjongásra késztetik, hisz valljuk be, meglehetősen ritkán eszünk főzőbanánt, bablisztből készült batyukat, vagy netalán szájpadlás-leégető afrikai hallevest. Kecskfejből készült tradicionális házi ételről már ne is beszéljünk,  amiben ráadául a kecske fejszerkezetének ráadásul mindene benne van, szóval, rendkívül érdekes volt a történet. Ha itt járunk, mindenképp érdemes megkóstolni a pálmabort, a mangóbort, és a Vita Malt nevű italokat is.
 
Nigériáról
 
Nigéria, hivatalosan a Nigériai Szövetségi Köztársaság független ország Nyugat-Afrikában egyben a legnépesebb állam Afrikában. A szárazföldön nyugatról Benin, keletről Csád és Kamerun, északról Niger alkot vele a határt. Délről az Atlanti-Óceá részét képező Guineai-öböl határolja. Magyarországnál több mint tízszer nagyobb területen helyezkedik el az ország, és majd 136 millió lakosa van. Az ország lakosságának 40%-a földműveléssel foglalkozik, alacsony a technológiai szint, alig-alig gépesített a mezőgazdaság. Nigéria ipara főleg a kőolajra épít, de itt bányásznak nagyobb mennyiségben vanádiumot, titánt és kolumbitot, amiből az USA állít elő nióbiumot. Nigériában a lakosság fele muzulmán, 40%-a keresztény, 10%-a törzsi vallású. Az országban sokan beszélik a yorubát, a hauszát és az igbo nyelvet. Ezenkívül több mint 100 kisebb nyelv van, bár a hivatalos nyelv az angol
 
A nigériai konyháról
 
A nigériai konyha, más nyugat-afrikai konyhákhoz hasonlóan meglehetős gazdagsággal és sokszínűséggel büszkélkedhet. Rengeteg helyi fűszer, gyógynövény és ízesítés van errefelé, amit kiegészít a pálmaolaj és földimogyoróolaj. Utóbbiakból gyakran erős ízű mártásokat és leveseket készítenek, amibe nem átallanak beletenni sokféle erős chilipaprikát, ami, ugyebár szintén jól érzi magát a forró klímában. A nigériai étkezések színesek és élettel teliek, a piacok illatosak, az útszáli grillezett húsok és snackek pedig egyenesen felülmúlhatatlanok. A húsok közül a tengeri halak, a vadak (például antilop), a csirke, a strucc és a kecske a legjellegzetesebbek, míg zöldségekből talán a maniókagyökér és a főzőbanán a legfinomabbak. Utóbbiból készül a finom dodo, azaz sült főzőbanán. A rizs is központi elem a helyi konyhában, amit kókusztejjel megbolondítva fogyasztanak főleg. Frank szerint az afrikai konyha a legegészségesebb a világon, egyben az egyik leglaktatóbb is.
 
Menüsorunk, amely némileg ugyan megosztotta a Társaságunkat, így nézett ki: 
 
* Akara (bablisztből készült sült, fűszeres tallérok)
* Moin-Moin (bablisztből készült pástétom, hallal, főtt tojással és fűszerekkel – rizses ételekkel is nagyon ízletes)
* Fish Pepper Soup (Csípős, Gyógynövényekkel Készült Afrikai Halleves)
* Ise Ewu (Hagyományos ételkülönlegesség, kecskefejből készül)
* Egusi Ragu Yamlisztből Készült Körette (Nigériai fűszeres ragu specialitás hallal és hússal, hagyomány szerint kézzel fogyasztandó, yam, vagy cassava lisztből készült körettel)
* Ogbono Ragu Yamlisztből Készült Körettel (Nigériai fűszeres ragu specialitás hallal és hússal, hagyomány szerint kézzel fogyasztandó, yam, vagy cassava lisztből készült körettel)
* Vegetable Soup (Nigériai fűszeres spenótragu specialitás füstölt rákkal elkészítve, hagyomány szerint kézzel fogyasztandó, yam, vagy cassava lisztből készült körettel)
* Garden Egg Stew Kerti Tojás (padlizsánhoz hasonló zöldség), Fűszeres Szósszal elkészítve, Főtt Yammal/Plantainnel.
* Owo főtt yammal, plantainnel (Hagyományos Nyugat-Nigériai étel, szárított halból, fűszerekkel elkészítve)
* Jollof Rizs Sült Csirke/Marhahús/Hal (hagymával, paradicsommal, afrikai chili paprikával és fűszerekkel készült rizs)
* Sült Plantain
* Sült Yam
* Beans Porridge Afrikai, Fűszeres, Bab Főzelék Cukros vagy Sós Garival (szárított cassava dara)
 
Az ételek pálmaolajjal készültek, füstölt szárított halak és rákok, valamint speciális fűszerek felhasználásával.
 
Desszert
 
* Sült banán mogyorószósszal
* Mangó palacsinta

 

 

Összességében elmondhatjuk, hogy ez a vacsora teljes mértékben a tanulásé, új ízek felfedezéséé volt.

Helyszín: Savannah étterem, 1066-Budapest, Teréz krt 36. (Bejárat a Dessewffy u. felől). (Az Oktogonnál).
Web: www.savannah.hu

Szólj hozzá!

Címkék: savannah étterem nigériai konyha

süti beállítások módosítása