HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

IGAZI THAI KONYHA MAGYARORSZÁGON

2009.02.06. 11:33 lucullus

Örömmel jelentjük, hogy végre beindult a 2009. évi EVŐÉVAD, mégpedig egy nem is akármilyen vacsorával. Thaiföldet vélhetően sokan ismerjük, viszont sajnos itthon eddig nem nagyon fűzhettük szorosabbra eme barátság fonalait, mert egészen egyszerűen nem volt mivel. A helyzet mostanra megváltozott, hiszen egy éve nyitotta meg a kapuit a thai Parázs Presszó, ahol három valódi thai szakácshölgy is gondoskodik jólétünkről, az alapanyagok autentikusságáról, egészséges kinézetéről, az ételek bódító zamatáról, kerek harmóniájáról és élő színéről. Domonkos Csaba tulajdonos, és thai felesége, Olé a thai kultúrát szeretnék megismertetni a hazai ínyencekkel.



A thai gasztronómiáról

Thaiföld délkelet-ázsiai ország, keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl (Sziámi-öböl), nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja. A thai ételkultúra az ősi thai, az európai és a kínai gasztronómiából épül fel, amit a helyi alapanyagok és fűszerek teljesítenek ki.
Mindenekelőtt érdemes leszögeznünk, hogy a thai ételkultúra abból a korszakból datálódik, amikor az egyedüli "konyhai" felszerelés még csak a kés volt - ennek pedig már jó pár évezrede. Mindazonáltal az ügyes thai mesterek most is hatékonyan és leleményesen tudják használni a mai csúcsszuper konyhatechnika mellett az ősrégi ételkészítési eljárásokat, így mindjárt a grillezést. Ehhez igazából csak fa kell (amiből elég jól állnak Thaiföldön) meg némi édes-savanyú öntet, és már kész is a grillezett hús és/vagy hal (Nam Phrik). Egy másik jellegzetes ételük a yamszgyökérrel (Yam) készülő saláta, amit ellentétben az általunk megszokott koleszterinbomba jellegű, zsíros salátaönteteinkkel - alacsony kalóriájú és egészséges öntettel zúdítanak nyakon. Utóbbi tartalmazhat sós halszószt, citromlevet, chilit, vagy fokhagymát és shalotthagymát. Ezeket összekeverik és gyakran tesznek hozzá sertéshúst, marhahúst, garnélát vagy papayát. Régen a thaiok agyagedényekben főzték a rizst és a leveseket, amelyek leghíresebbje talán a Tom Yam Goong leves. A curry fűszerkeverékkel készülő ételek is nagyon rég meghonosodtak az ételkészítésben, ma viszont a thai konyha a korábbiakkal ellentétben szívesen használja a kókusztejet is currys ételek elkészítésekor. A kókusztej használatát igazából európai (főleg francia) kereskedőknek köszönhetik, míg a tojást portugálok kezdték el először használni Thaiföldön desszertkészítés során. Ma a kókusztej ugyanolyan fontos, mint a rizsliszt vagy a pálmacukor, de egyértelműen európai gyökerekről árulkodik a száz éve ismert és fogyasztott marhanyelv ragu is.

Nagy hatással volt a thai konyhára a kínai konyha is: innen eredeztethető a wokban való gyors-sütés, és a tészták széleskörű használata is. Utóbbit a thaiok még a kínaiaknál is szerteágazóbban készítik, hisz büszkélkedhetnek édes, savanyú, sőt néha fűszeres tésztákkal is. Az egyik legjellegzetesebb thai tészta a ropogós Mee Krob. A thaiok "evőnemzetnek" nevezik magukat, ugyanis nagyon szeretnek enni. Találkozáskor a "hogy vagy" jellegű kérdés után rögtön az "ettél-e ma már" kérdés jön, aminek nehéz ellenállni. Nem is állnak ellen. Rendkívül sok alapanyaguk van, amire csak arra vár, hogy étellé varázsolják őket. Az igazat megvallva a thai ételek nem is annyira bonyolultak, csupán az alapanyagok keverését és az ízkombinációkat kell ismernünk. A thai konyha egyre divatosabbá válik az európai országokban is, ami főleg azért van, mert az emberek egyre többet törődnek az egészségvédelemmel. A thai konyhában kevés a koleszterinbomba és a zsíros étel. A thai konyha könnyű, sok zöldségből áll. A keleti konyhákhoz hasonlóan az ételekben lévő fűszerek és gyógynövények gyógyszerként is funkcionálnak - az egyik jót tesz az emésztésnek, a másik lázcsökkentő hatású, a harmadik jó a megfázás ellen. A thai konyha nem mindig az, aminek látszik: egy egyszínű, egyszerű leves lehet sós, savanyú és csípős, ezek az ízek viszont tökéletes harmóniában egyesülnek. Fontos szót ejtenünk a thai fűszerekről, úgymint a citromfűről, a kaffir lime-ról, a gyömbérek családjába tartozó galangalról, valamint az édes pálmacukorról és a mogyoró használatáról - ezek nélkül ugyanis egyetlen thai étkezés sem képzelhető el egykönnyen. A thaiok a kínaiakhoz hasonlóan sokféle ételt rendelnek ki az asztalra, és mindenki mindenből vesz, amihez rizst eszik kenyér és krumpli helyett.

A Lucullus BT thai vacsoráján egymáshoz harmonizáló ételeket próbáltunk az ételsorban elrendezni.

leves:

* Tom Yum Kai (csípős, citromfüves csirkeleves)
* Tom Ka Kai (kókusztejes csirkeleves)

főétel:

* Vörös Curry
* Zöld Curry
* Naam Tok Muu (mentás, korianderes sertéssaláta)
* Pad Krapao Talay (bazsalikomos, csípős tenger gyümölcsei)
* thai jázmin rizs

desszert: 

* édes kókusztejben livitáló még édesebb banán

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: parázs presszó thai konyha

süti beállítások módosítása