HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

A szécsényi Gesztenyéskertben jártunk - ahol jó esetben a tyúk reggel még kapirgált...

2008.05.13. 00:01 lucullus

Magdikát, a szécsényi Gesztenyéskert nevű étterem vezetőjét és főszakácsnőjét nagyon, de nagyon kedveljük. Amikor csak tehetjük, meglátogatjuk: kb. 1 óra 10 perc választ el minket tőle, meg a Nógrádi dombok közt tekergős M2 nevű út is. De megéri: ha külföldi vendégünk van Budapesten, őt is szépen beültetjük az autóba, és meg sem állunk a szécsényi Ferde-toronyig, amelynek árnyékában megtalálható a szóban forgó intézmény. (Ha ez nem segít, akkor a Frédi cuki mellett).

Amiért ide jönni kell elsősorban: az a"dobverő". Senki a világon nem készít olyan panírozott, rántott csirkecombokat, mint Magdika. Általában hárman szoktunk 40 darab ilyennel indítani az étkezést, a csontokból meg építünk egy Jenga alakzatot. De most viccen kívül: a comb nagyon finom, mert friss (jó esetben reggel még kapirgált), ropogós a panírja, a hús pedig belül puha, omlós, és persze egyáltalán nem száraz. A titkot három év elteltével fejtettük meg, és erre nagyon büszkék vagyunk, mert maga Uni Gúlfoss, a Feröer-szigetek mesterszakácsa és a dán anyakirálynő kedvenc ételkészítője sem volt képes erre. Persze nem mondhatjuk el. Legalább is egyelőre nem... Aki kíváncsi, annak először el kell zarándokolnia Szécsénybe, és próbálkoznia kell a megfejtéssel.

Aztán jön egy vegyestál. Van rajta csirkemell sajtszósszal, palóc sertésszelet fokhagymával, sajttal és sonkával töltött Cordon Bleu, meg rántott gomba, karfiollal. Körülötte vegyes köret. Savanyúságként vegyes csalamádét kapunk. Az egész szinte majdnem tökéletes. A panírok története ugyanolyan, mint a csirkénél. A natúr sertésnél élesen kiabál a fokhagyma, de még épp a tűréshatáron belül marad. Tolakszik. A sertés nincs kiszárítva, és nem is szálkás. Puha, és szaftos. Könnyed. A sajt és a sonka is friss, puha, és jól illik a mini-Cordon Belu-ba. Belül egészen enyhe szárzságot érzünk, de még nem zavarót. Minden frissen érkezik ki az asztalra, még a sült burgonya is, amit előtte megfőztek. Törődtek velünk. A sajtszósz házi, nem konzerv. Nagy műgonddal készült, odaadással. Nagyon jó az útirány, dícséretre méltó!

Végül meg érkezik a remegős, házi túrógombóc. A kegyelemdöfés. Uni Gullfóss ezt sem tudja megfejteni. Kókuszra gondol, pedig nincs igaza. A titok itt abban rejlik, hogy Magdika ügyesen balanszíroz az édesség és a sósság kényes határán, aminél fogva ez az étel is kiemelkedik a sokaságból - a házi készítésű vaníliás szószával együtt. Csodás volt ez a mai nap! Mindenkinek jó szívvel ajánljuk ezt a csodás étekműhelyt.

Cím: 3170 Szécsény,  Rákóczi út 87.
T/F: (32) 372-600  

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar konyha gesztenyéskert étterem

süti beállítások módosítása