HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

ANDALÚZ CSOKOLÁDÉKÓSTOLÓ

2008.04.17. 17:06 lucullus

Egy kicsit aggódtunk, hogy csokoládékóstolónknak nem lesz olyan nagy létjogosultsága Kisko García cordobai lakos fenomenális andalúz ínyencvacsorái mellett, aztán végül így is lett, viszont nem úgy, ahogy vártuk, hanem a BKV sztrájk miatt. Mindennek ellenére az esemény nem sikerült olyan rosszul, sőt, nagyon is tanulságos volt.

Korábban már szerveztünk egy ínyenc csokikóstolót, amelynek sikerességén felbuzdulva gondoltunk arra, hogy az Istenek eledelét stílszerűen andalúz vendégszereplőkkel töltjük meg.

Mielőtt belefogtunk volna a szervezkedésbe, mindenekelőtt megpróbáltunk spanyol párhuzamokat találni a nagy múltú csokoládékészítéssel. Rögtön találtunk is egy olyan leírást, miszerint a világ talán legjobb feketecsokoládé alapanyaga, a Chuao őshazája, Venezuela sokáig spanyol fennhatóság alatt volt, és a spanyol királyok, és pápák élvezhették a Chuao csoki ízét.

Nevét arról a venezuelai félszigetről kapta, ahol az ültetvények fái hosszú évszázadok során alkalmazkodtak a termőhely sajátosságaihoz. Az Amedei cég alapítója, Alessio Tessieri nevéhez fűződik az, hogy a már említett, híres Chuao ültetvény termése, ez a természetes Criollo és Forastero keverék, máshonnan származó kakaó hozzáadása nélkül válik csokoládévá. A kakaók királya mindeddig más ültetvények termésének kölcsönzött különleges aromát és javította ízüket.
Alessio Tessierinek nem volt könnyű biztosítani a termés egészének kizárólagos megvásárlási és feldolgozási jogát. Hosszú harcot kellett vívnia egyes francia cégekkel, a közvetítőkkel és a venezuelai kormánnyal, mire eredményre vezetett az ültetvényen gazdálkodó szövetkezettel elkezdett együttműködése. Kikötötte, hogy a termésért közvetlenül a termelőknek fizet négyszeres árat, ha azok továbbra is minden munkafázist kézzel végeznek az ültetvényen, az évszázados módszerek szerint. Azóta is megbecsült vendég az 1500 lelkes kisvárosban, ahol nemzedékek óta mindenki a kakaóültetvényen dolgozik. Bár évi kb. 14 tonnás termésével és 140 hektárjával a Chuao-i ültetvény mérete elenyésző, mégis itt terem a világ leghíresebb kakaója. Nagy kihívást jelentett ennek az erőteljes kakaónak a "megszelidítése": egyetlen másik csokoládéhoz sem hasonlítható módon, a Chuao aromája húsz napos "érlelés" után teljesedik ki igazán, amit tiszta formájában még soha nem ízlelt senki. A szilvás jegyek különlegesen kerek csokoládéízben teljesednek ki, melyeket hosszan tartó vörös gyümölcsös utóíz tesz teljessé.
A venezuelai Chuao ültetvényről származó csokoládékülönlegességet 2005-ben az Academy of Chocolate a világ legjobb csokoládétáblájának kijáró aranyéremmel ismerte el. A kilenc ültetvény terméséből komponált Amedei No. 9 nevű tábla pedig ugyanennek a díjnak az ezüst fokozatát kapta meg. Más csokoládé nem kapott arany vagy ezüstérmet a londoni Chocolate Festival rendezvényén.

Eztán pedig arra gondoltunk, hogy bizony a La mancha sáfrány is jó illeszkedhet a csokiba, ezért tovább szőttük a fonalakat.

A sáfrány az arab "za'fran" (sárga) szóból származik. Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer: az ételt néhány szál is aranysárga színre festi. A sáfrány hagymás, évelő dísznövény, gyökérgumókkal szaporítható, lila virágjának három sötétvörös bibéje van. Amikor tágra nyíltak a virágok, begyűjtik a bibéket, majd szitákon kissé megszárítják. Egyetlen kilogramm szárított sáfránybibe kinyeréséhez legalább 200 ezer virágra van szükség. Fáradságos, kézi munkával, ez indokolja rendkívüli drágaságát.
Spanyolországban a La Mancha síkságain terem a legjobb minőségű fűszer (Azafrán de La Mancha). Minél sötétebb a sáfrányszál, annál jobb a minősége.  Használat előtt a sáfrányt megtörik és beáztatják, hogy jellegzetes ízét és színét jobban átadja az ételnek.

Végül elővettük az andalúz kultúra egyéb jellegzetes eszközeit, az olajbogyót, fahéjat, szegfűszeget és a citrusféléket, hogy igazi mediterrán hangulatot varázsoljunk az Artesano étterembe Szántó Tibor barátunk segítségével.

Bemelegítésnek - (ami minden csokikóstoláshoz jól jön) - a következő példányokat kóstoltuk végig:

* tradícionális mexikói csokoládé
* Levendula - Arriba tejcsokoládé bonbon
* Vivo Feketecsokoládé bonbon
* Aszúszemes fehércsokoládé trüffel
* Chuao feketecsokoládé

Folytatásul jöttek az andalúz „vendégszereplők” a csokoládéban:

* Fehércsokoládé trüffel kandírozott naranccsal és andalúz spanyol sáfránnyal
* Fahéjas-szegfűszeges trüffel
* Narancsos-sherrys-mandulás-fahéjas ganache krémmel töltött bonbon
* Sherrys datolya csokoládéba mártva
* Fekete olivabogyós trüffel

A csokoládékhoz Jerez típusú andalúz borokat társítottunk - Pedro Jimenez féle Una Vida és Virgilio sherryket, amelyek túlzás nélkül állítható, hogy kenterbe verték a magyar Tokaji Aszúesszenciákat.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása