HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

CHILIVACSORA PIERROT-VAL

2007.09.14. 23:27 lucullus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezúttal a híres fűszernövény, a chili köré csoportosítottuk az ételeket, méghozzá a nagy ínyenc hírében álló előadóművész, Marosi Z. Tamás, közismertebb nevén Pierrot (Megasztár, Jumurdzsák gyűrűje) segítségével. Pierrot főleg Ázsia és a gasztronómia iránti szeretetével került be a Lucullus érdeklődésének a középpontjába: könyve, a"Megkóstolni Ázsiát" jó szívvel ajánlható mindenkinek.
Az ételsorban ezúttal mexikói, nepáli és indiai ételeket rendeztünk el, étekmesterünk pedig a már sokak által ismert Jham Kulvinder Singh, a Maharaja és Himalaya éttermek tulajdonosa volt. Házigazdánk remek ismerője az indiai és nepáli ízeknek, a nyáron pedig első ízben mexikói sátrat is üzemeltetett a Sziget Fesztiválon, mondván, „megfőz ő mindent, ami jó”. A mexikói ízek olyannyira autentikusnak bizonyultak, hogy több napilap is Jham Kulvinder létesítményeit választotta a Sziget legjobb étekműhelyeivé.

A chilivacsora kiemelt médiapartnere az eseményen épp az I. számával megjelenő Chili – utazás a’lá carte c. gasztronómiai/utazási magazin volt, amelynek főszerkesztőjét, Lukács Íriszt szintén a vendégünkként üdvözölhettük.

A CHILIRŐL

A mai chili őse állítólag már az i.e. 7000-ben megjelent a mai Mexikó területén, világhódító útjára viszont csak akkor indulhatott el, miután Kolumbusz Kristóf által 1494-ben megérkezett az európai tranzitba. A portugálok viszont arra büszkék, hogy Indiába általuk került be a chili, cirka 400 évvel ezelőtt; illetve ők a felelősek a Piri Piri nevű zöld chili nepáli meghonosodásáért is. A több mint hétszázféle paprikát főleg a színük, méretük, formájuk és csípősségük szerint csoportosíthatjuk. A csípősséget a Scoville nevű mértékegységgel mérik, ami azt a számot adja, hányszoros hígításban érezhető még a csípősség. Érdekes a chilis csokoládé intézménye is. A kicsit szokatlan ízvilágú csemege szintén a mexikói őshazából, (esetleg Peruból) eredeztethető. Hogy a forró kakaóját bőszen kevergető azték ivóember italába belefújt-e a szél véletlenül némi chilipaprika magot, avagy valamelyik ínyencebb helyi inka lakos felismerve a chili és a csokoládé afrodiziákum voltát szánt szándékkal kezdte el összekeverni a két szubsztanciát és tenni a szépet a kedvesének – soha nem fogjuk megtudni, de egy biztos: a chilis csoki ma is sokunk kedvence. Miért is jó az édeset összekeverni a csípőssel? Talán erre az lehet a magyarázat, hogy a csípős paprika fogyasztás esetén endorfin szabadul fel a szervezetünkben, ami eleinte zsibbadást okoz, majd nagyban fokozza a boldogságérzetünket. A csokoládé meg szintén vágykeltő eszköznek számít, a kettő együtt pedig olyan, mint egy tökéletes, dupla „afrodiziákum-bomba”. Juliette Binoche chilis csokiján edződött „Csokoládé” c. film rajongók biztosan osztják ezt a nézetet.

A MAHARAJA ÉS A HIMALAYA ÉTEKMŰHELYEKRŐL

A Maharajában az indiai füstölők finom, alig érezhető illata csapja meg az evőember orrát, és a falak mentén hatalmas üvegekben indiai fűszerek, lencsék, magvak sokasága áll őrt, míg az evőember rendes asztaloknál helyet foglalva élvezheti az ízeket. A hely különlegessége - ismételten, kiemelve - az indiai konyhák sokszínűségének az egy étekműhelyben való reprezentálása, valamint az, hogy csak itt lehet himalájai/ nepáli ételeket kapni széles e hazában. Az étekműhelyekben nepáli és indiai szakácsok dolgoznak, akik az azonnali feldolgozás elvét követve aznapi, friss alapanyagokból, valamint eredeti, Indiából és Nepálból importált fűszerek felhasználásával, a megrendelést követően látnak neki az ételek elkészítésének. Ennek köszönhetoen az ide betéro evőembernek hosszasabban kell elmélkednie léte hiábavalóságáról, mígnem a tétova, szuicid ábrándozásból ki nem zökkenti az elé kerülő, gőzölgő tál étel. Magyarán, ez egy igazi Slow Food műhely.

A tulajdonos, Jham Kulvinder Singh 14 éve él Magyarországon három gyermekével és magyar feleségével. A szenvedélyes gourmet számos curryversenyt nyert már, emellett imád chiliszószokat és fűszerkeverékeket, azaz „masalákat” keverni. Többször tartottunk már nála Lucullus happeninget: egyszer a nagy Leslie L. Lawrence kalauzolta a nagyérdeműt, míg egy másik eseményen, I. tandoori fesztiválon a híres índiai táncosnő, Somi Panni ropta a táncot. Emellett főzőtanfolyamokat is szerveztünk már közösen.

A LUCULLUS CHILIVACSORÁJA

Előétel
·         Csípős házi chiliszósz, (amely egyébként mind a mexikói, mind az indiai/nepáli ételekhez tökéletesen passzol);

 Főételek
·         Mole Poblano, a mexikóiaik híres lakodalmas chilis-csokoládés étele;
·         Mexikói sült bab tortillával (kukoricalisztből készült lepénnyel);
·         Chili con carne – talán a leghíresebb mexikói húsos étel;
·         Sur Ko Bhutua, azaz szaftos marhahúsdarabok speciális nepáli szószban;
·         Chicken vindaloo, ami nagyon csípős indiai csirkeétel;

Desszert
·         Ananász saláta Tequilával, mentával és chilivel;

Köretként indiai rizst, naant (indiai kenyér) és tortillát kaptunk.

 

komment

Címkék: pierrot indiai konyha chilivacsora

süti beállítások módosítása