A Lucullus BT gasztronómiai egyesület 120. vacsorakalandja rendkívül izgalmasra sikeredett: az egyesület megszervezte első “antidiszkriminációs romavacsoráját” a Romani Platni roma lakásétteremben.
Turóczi Gábor, a Lucullus BT alapító/elnöke elmondta, hogy 9. éve vártak erre a vacsorára, amely talán a legizgalmasabbra sikeredett mind közül. A résztvevők megismerhették a romák étkezi szokásait, és olyan különleges ételeket kóstolhattak, mint a “malactartó” (sertés petevezeték), bodag, vakaró (kenyérfélék), muzsgyej (szalonna fokhagymás-pirospaprikás olajjal futtatva), vagy a zsurmó (főtt tészta pirított kenyérrel és barackkal).
“Soha ne ítéljünk elsőre. A malactartónak olyan íze van, mint a resztelt máj és csirkezúza keverékének, kiváló étel” – mondta el Turóczi Gábor. “A Romani Platni pedig egyenesen világcsúcs ötlet” – tette hozzá. Az est végét a Lucullus BT házi csokoládékészítője, Király Anita tepertős-csokoládé inspirációjával ünnepelték.
Fotók:
A 3. hónapja útjára indított lakásétterem a Ferencvárosi Tanoda és a Közért Ifjúsági Iroda közös projektje, egy olyan kezdeményezés, amely a legegyszerűbb módon próbálja eloszlatni azokat a tévhiteket, amelyeket a cigánysággal szemben tanúsít az emberek többsége. “A családi összejövetelek, a baráti partik, a nagyobb házibulik legnépszerűbb és legvidámabb helyszíne a konyha. Minden nagy kérdés ott dől el, minden világmegváltó ötlet ott születik, és az a legjobb intim beszélgetések helyszíne is egyben. Ezekből az alapgondolatokból kiindulva megalkották azt a helyet, ahol mindezeket roma emberek társaságában, az általuk készített ételek mellett, velük közösen vihetjük véghez, megismerve Őket, szokásaikat, történeteiket, zenéjüket, egyszóval kultúrájukat. “ – mondta el Orsós Sándor, az “Antidiszkriminációs főzőcsoport projektvezetője”.
A Lucullus BT 1. romavacsorájának menüsora így nézett ki:
* Muzsgyej - friss bodaggal
( paprikás sült szalonna friss, illatos fokhagymával, házi kenyérrel)
* rántott leves, reszelt tésztával
( habkönnyű selymes leves - házi reszelt tésztával)
* malactartó, libás krumpli
(sertés petevezeték fokhagymásan sütve, igazi kuriózum)
* zsurmó, forró barackkal
(omlós tészta cukrozott sült morzsával, forró barackkal és mézzel)
* tepertős csokoládéinspiráció a Lucullus BT Kultúraalakító Bizottságától
További fotók: ITT.
További info:
Lucullus BT
+3620 240-8530
Lucullus a Facebookon: ITT
Romani Platni
Web: http://romaniplatni.blogspot.hu
+361 216-3190
Romani Platni a Facebookon: ITT