HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

TRÓJAI FALÓ

2004.06.25. 21:11 lucullus

 

Miután a trójaiak elmenekültek a porig égetett Trójából, elhatározták, hogy bosszút állnak az őket leigázókon. Létrehoztak hát egy új, fejlettebb civilizációt, egy modern társadalmi formációt, ami magával vonta a gazdaság, a kereskedelem, a kultúra, a mindennapi élet, és többek között a gasztronómiai élvezetek fellendülését is. Ez utóbbiból merítettünk ez alkalommal néhány autentikus példát, hiszen a LUCULLUS BT eme ülésére egy eredeti görög kunyhóban került sor, ahol a trójai leszármazott Gavrilos és mamája, Lefi néni ínyencségei verik kenterbe a pesti görög éttermek étkeit. Itt az is jellegzetesség, hogy kopognak, vagy kiabálnak, ha kész az étel, és a "helyiség kalapácsával" is találkozhatunk, melyen ez áll: "Házirend".  A kunyhóban módfelett sikeresen "konfrontálódik" a Kis-ázsiai-örmény-török-görög konyha, tehát újból fantasztikus étekélvezeti lehetőségeknek hódolhattunk.  A "KIHARCOLT" ÉTELSOR:


HARCBA INDULÓK ITALA

  • mely nem lehet más, mint a jellegzetes görög ital, az OUZO.


MEGÉRKEZIK A FLOTTA - HIDEG ELŐÉTELEK

  • természetesen középen foglal helyet a tálon a neves Tzatziki saláta,
  • aztán következik a (sült zöldpaprikától) csípős kecskesajt-krém, melyet mi szerényen "Trójai Falónak" neveztünk el,
  • majd a fantasztikus padlizsánkrém, amelynek "stricije" a fokhagyma (..hisz ő "futtatja")
  • tepsiben sült pikáns óriásbab is figyel
  • a dolmadesz, azaz a szőlőlevélbe csavart fűszeres rizs,
  • na és természetesen a bulgur-piláf, tehát tört búza,
  • az ételekhez sült pitát és feta sajtot fogyasztunk


ACHILLEUS A "SARKÁRA ÁLL" - ÚJABB ELŐÉTELEK

  • Feta sajttal és spenóttal töltött kézi készítésű rétes, mely istenien tunkolható a Tzatziki salátába,
  • Gavrilosz mester specialitása, a titkos recept alapján készülő - igen sok befektetett munkaórát

igénylő - sült juhsajt-golyó


A NAGY CSATA - A FŐÉTELEK GARMADÁJA

  • vegyes hústál, melyen megtalálható természetesen a gyros, a szouvlaki (a pálcás rablóhús), a bifteki (ami lapos borjúhús-steak), valamint a sudzuki, ami hasonló a szerb csevapcsicsához. A húsokhoz hagyma dukál gazdagon, sok olajbogyóval (melynek magja nem "koppan" az emberben..), egyéb zöldségekkel, salátalevéllel és Tzatzikivel.
  • Attikából menekülő tepsis csirkecomb Lefi néni módra, burgonyával közösen sütve. A csirke omlós és ízletes marad (ez hihetetlen!) zamatát pedig az oregano és a gazdag citromozás adják
  • Vegyes Égei-tengeri haltál, melyen megtalálható a királyrák, a tintahal karika és a híres nyelvhal is.


TRÓJA GYŐZ - ÉDES MEGNYUGVÁS

  • dióval és mézzel megbolondított házi készítésű joghurt (amelyet sehol máshol nem lehet enni)
  • na meg az isteni Metaxa-konyakos-diós felfújt

 

A kunyhóban van lehetőség arra, hogy több görög bort is megkóstoljunk, ezek a következők:

·         Retsina: gyantázott porszáraz fehér friss bor

·         Makedonikos fehér: száraz, aromás észak-görögországi könnyű bor

·         Makedonikos vörös: száraz, szintén könnyű északi bor

·         Apelia rosé: igazi gyümölcsös aromájú, narancsos színű élményforrás

·         Mavrodaphné: valódi mazsola bor a desszertekhez, mély rubin szín, kiegyensúlyozott aroma

·         Moshato: muskotály-szerű, érett sárgadinnye szín, remek buké, édes, desszertbor.

A „hely borkalauza” is rendelkezésünkre áll, ami bemutatja a teljes görög borászatot, az itt megtalálható szőlőfajtákkal és a régióhoz tartozó borfélékkel. 

 

A RETSINA: Leginkább az Attikai félszigeten, Boiótiában, illetve Evia szigetén készítik,

jellegzetes gyantás íze az érlelés során a hordóba helyezett pínea fenyő gyantájának (retsíni) köszönhető. Kimondottan száraz bor, amelyet nem szoktak öregíteni. Újbor, ezért a boltokban akár söröskupakkal lezárt kivitelben is kapható. Általában 4-5 fokosra hűtve fogyasztják. Minőségét talán az olasz Chianti és a francia Beaujolais-hoz társíthatjuk, mindamellett, hogy az olasz és a francia vöröshöz sem ízében, sem pedig színében nem hasonlít, csak abban, hogy azok is újborként kerülnek az asztalra. Talán a legismertebb görög borféleség.

 

A ROBOLA: Az Ión-tengeri szigetekhez tartozó Kefallonia jellegzetes fehér borfajtája. Az Ión­ tengeri szigetek kissé olaszos hangulatának megfelelően ez a bor a testesebb kelet-olasz vidékek borait idézi.

 

A ZITSA: Ez az Ipiroszi száraz fehérbor az enyhe szénsavassága miatt igen kedvelt bor, hiszen szóda nélküli fröccsöt ihatunk, de mint mondtam csak igen gyengén szénsavas.

 

A MAVRODAPHNE: Ismertsége a Retsináéval vetekszik. Ez a kimondottan testes, fűszeres édes vörösbor igazi desszertbor. Görögország-szerte sokhelyütt készítik, legkedveltebb a Patra-i és a Kefallonia-i.

 

Említést érdemelnek még az édes Samos-i, a Zakinthos-i Verdea, a Szantorini Visanto, de nem kevésbé értékesek a rodoszi, nemeai és naussai borok. A fehértől a rosén keresztül a vörösig minden ízlésnek megfelelő borokat találunk. A görög borok valóban megfelelnek annak az ógörög mondásnak, hogy „az élő folyadék", hiszen a borok istene, Dionyssos az ókortól napjainkig ezzel a nedűvel hoz hangulatot és életet az asztaltársaságokba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: görög konyha

süti beállítások módosítása