HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

"HÁZIAS" OROSZ VACSORA

2010.10.07. 23:35 lucullus

Nos, ezt is megértük: végre-valahára megrendezésre került oly sokat ígért OROSZ VACSORÁNK, amely összességében már a 91. volt a sorban. Igaz, ami igaz, öt éve már volt egy orosz eseményünk a Kis Sün nevű étekműhelyben, de az idő nagyon szalad, a krasznodari ízek a ködbe vesznek, a vendégkör pedig hála a jó Istennek nőttön-nő, na meg persze az orosz konyha is megér egy misét. Sőt, többet is. Mostani orosz vacsoránkat kétszer is megtartottuk, mégpedig a már sokak által ismert és kedvelt La Rosa étteremben. A vacsora ételei és felépítése azt követte, ahogyan egy átlagos moszkvai család is étkezik, az alapanyagok 80%-ka Oroszországból érkezett. A vacsora összetétele igazi tim-vörk volt: az étterem szakácsai, szégyenlős orosz bábuskák, Király Anita Lucullus BT oktató, cukrászmester, és a Moszkvában 15 évet leélő Turóczi Gábor is részt vettek.
 
 
 
Az orosz konyháról dióhéjban
 
Oroszország óriási - Moszkvától Vlagyivisztokig sokféle alapanyaggal, étellel lehet találkozni arrafelé. Az alábbiakban megpróbáltuk összegyűjteni a (talán mindenhova) passzoló asztaltiszteleti szokásokat, bár tény és való, hogy valóban nincs könnyű dolgunk. Abban talán megegyezhetünk, hogy minden orosz étkezés - egy-egy ünneppel ér fel, ahol sokféle étel, és (persze ital) fogy. A legjellegzetesebb szeszesital a vodka, aztán a sör, bor, konyak, és rengeteg féle üdítő következnek: Moszkvában sokszor látni olyan boltot, aminek az a neve, hogy "Alkohol és egyéb termékek". Minden étkezés az alkohollal kezdődik, meg persze tószttal, amit illik végighallgatni; ha félóra, akkor is. A vodkához sós uborka, vagy egyéb snack jár, eztán jönnek hideg előételek, rengeteg saláta, meleg előételek, a leves, a főételek, végül a desszert. az oroszok rengeteg zöldségfélét és gyümölcsöt használnak, óriási kultusza van a céklának, borsónak, répának, gránátalmának, fokhagymának és káposztának. Sokféle gombát fogyasztanak, halat minden mennyiségben és formában, kaviárt, húsos- káposztás- almás- és rizses pirogokat (töltöt, kelt tésztás táskák), valamint rengeteg húst is. Ezek közül talán a csirke, a marha és a sertés a legelterjedtebbek. Nagy kultusza van a kenyérnek - vannak olyan péksütemények, amelyek ízét sehol nem lehet reprodukálni a világban: ilyen a borogyinszkij fekete kenyér római köménnyel, a baton (fehér kenyér súlyegysége, kb 400 grammos kenyér), rogalik (fényes kifli), valamint a csebureki (húsos táska) és pirozski (töltött kelt kalácskák). Egy étkezés akár öt-nyolc órán keresztül is eltarthat.
 
A Lucullus "házias" orosz vacsorája
 
Welcome drink
 
Orosz Stolichnaya vodka sós uborkával VAGY nyírfalé (aki nem iszik alkoholt)
 
Előétel
 
* Hideg reszelt céklasaláta házi majonézzel, citrommal és fokhagymával, szuluguni sajttal megszórva (szvekoljnij szalat)
* Vegyes zöldségsaláta céklával (vinyigret)
* Sötét Borogyinszkij kenyér-tapas, rajta tonhalkrém kvásszal, azaz erjesztett kenyéritallal meglocsolva, friss korianderral díszítve
* Mini-blini, azaz minipalacsinta tejszínes kaviárpástétommal, homoktövis lekvárral, kaviár "pöttyel"
* Kétszersült ízelítő vörös- és feketekaviárral átitatva  (ez afféle sörkorcsolya)
 
Leves
 
Borscs, azaz gazdag marhahúsos zöldségleves reszelt káposztával, céklával és más finomsággal
Főétel
 
Pelmenyi, azaz főtt húsos táska vologodszkij vajjal és tejföllel
Csirke-húspogácsa káposztával és batonkenyér-béllel dúsítva, hajdinakásávával és burgonyapürével, "ádzsika" öntettel
 
Desszert
 
"Csarodejka" torta, azaz vaníliakrémes-csokoládétorta. (A szó kb. annyit tesz: "elbűvölő nő").
 

Az esemény díszvendége Evgeny Suchinskih, a Stolichnaya Vodka Kelet-Európáért, Baltikumért, Izraelért és FÁK-országokért felelős igazgatója volt.

További fotók:  

 

komment

Címkék: orosz konyha

süti beállítások módosítása