HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Tízfogásos thai vacsora a Bangkok House-ban

2013.07.03. 20:06 lucullus

bankgok house.jpg
 
Következő vacsoránkon ismét a thai ételuniverzum rejtelmeiben merültünk el és meglátogattuk Budapest legrégebbi thai éttermét, a Só-utcai Bangkok House-t. Két ízben már volt itt vacsoránk, ami nagy elégedettséggel töltött el bennünket. A fura és gyakran hideg mostani időjárásra vélhetően remek gyógyírt  jelentettek a fűszeres thaiföldi ételkompozíciók.
 
A thai konyha a világ egyik legjobbja, imádjuk és úgy vagyunk vele, hogy néhány havonta dukál nekünk egy ilyen rendezvény. A vacsorából kettő is megrendezésre kerül, de azért kéretik gyorsnak lenni a visszajelzéseknél! Az asztalok elrendezésénél az ázsiai vacsoráinkon megszokott többfős asztalok lesznek - vélhetően (minimum) 4 fő alkot majd egy asztalt.
 
A thai gasztronómiáról dióhéjban
 
Thaiföld délkelet-ázsiai ország, keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl (Sziámi-öböl), nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja. A thai ételkultúra az ősi thai, az európai és a kínai gasztronómiából épül fel, amit a helyi alapanyagok és fűszerek teljesítenek ki. a legősibb módszer, a grillezés: ehhez igazából csak fa kell (amiből elég jól állnak Thaiföldön) meg némi édes-savanyú öntet, és már kész is a grillezett hús és/vagy hal (Nam Phrik). Egy másik jellegzetes ételük a yamszgyökérrel (Yam) készülő saláta, amit ellentétben az általunk megszokott koleszterinbomba jellegű, zsíros salátaönteteinkkel - alacsony kalóriájú és egészséges öntettel zúdítanak nyakon. Utóbbi tartalmazhat sós halszószt, citromlevet, chilit, vagy fokhagymát és shalotthagymát. Ezeket összekeverik és gyakran tesznek hozzá sertéshúst, marhahúst, garnélát vagy papayát.  A curry fűszerkeverékkel készülő ételek is nagyon rég meghonosodtak az ételkészítésben, ma viszont a thai konyha a korábbiakkal ellentétben szívesen használja a kókusztejet is currys ételek elkészítésekor.
Nagy hatással volt a thai konyhára a kínai konyha is: innen eredeztethető a wokban való gyors-sütés, és a tészták széleskörű használata is. Utóbbit a thaiok még a kínaiaknál is szerteágazóbban készítik, hisz büszkélkedhetnek édes, savanyú, sőt néha fűszeres tésztákkal is. A keleti konyhákhoz hasonlóan az ételekben lévő fűszerek és gyógynövények gyógyszerként is funkcionálnak - az egyik jót tesz az emésztésnek, a másik lázcsökkentő hatású, a harmadik jó a megfázás ellen. A thai konyha nem mindig az, aminek látszik: egy egyszínű, egyszerű leves lehet sós, savanyú és csípős, ezek az ízek viszont tökéletes harmóniában egyesülnek. Fontos szót ejtenünk a thai fűszerekről, úgymint a citromfűről, a kaffir lime-ról, a gyömbérek családjába tartozó galangalról, valamint az édes pálmacukorról és a mogyoró használatáról .A thaiok a kínaiakhoz hasonlóan sokféle ételt rendelnek ki az asztalra, és mindenki mindenből vesz, amihez rizst eszik kenyér és krumpli helyett.
 
A Lucullus BT újabb thai vacsorája így nézett ki, és remekül sikerült:
 
Előételek
* Thai nyári tekercs
* Satay csirkenyárs  mogyorószósszal
* Satay marhanyárs
 
Leves
* Tom yam leves rákkal
 
Főételek
*  Vörös curry sertéssel
* Thai jázmin rizs
* Phed palo, azaz kacsa karamellás szószban, zöldségekkel
 
* Zöldséges sárga curry
 
Desszert
* Meglepetés csokoládéinspiráció
 

Fotók: http://indafoto.hu/lucullusbt

 

Címkék: thai konyha bangkok house étterem