Kóstolt-e már tökös-mandulás vagy tökös-mogyorós dzsemet?
Fogyasztott-e már megfázásakor eukaliptusz mézet légzőszerveinek tisztítására és fetőtlenítésére?
Megízlelte-e már a „legportugálabb” sört, a Sagrest?
Ivott-e már egy nyirkos-ködös délutánon egy pohárka portóit – amely a portugálok szerint „felvidítja azt, ki búskomor s bátorságot önt abba, aki félénk?”
Mindezt megteheti, ha ellátogat bármelyik Cora áruházba 2010. november 16-24. között.
Az egy-egy ország ízeinek szentelt hetek megrendezése immár több éves hagyomány a Corában. Portugál bemutatkozásra azonban első ízben kerül sor, a Cora és az AICEP/Portugál Nagykövetség együttműködésének köszönhetően. Akik már jártak Portugáliában, azok számára nem ismeretlen a portugál gasztronómia elképesztő változatossága, gazdag ízvilága. Ebből ad most némi ízelítőt a rendezvény, amelyre 20 portugál cég hozta el közel 130 féle termékét, hogy azok is megismerkedhessenek a portugál ízekkel, akik eddig még nem jártak Portugáliában.
Sajtok, sonkák, kolbászok, felvágottak, mézek, természetes alapanyagból készült pikáns ízű gyümölcslekvárok, dzsemek, sajátos fűszerek, olívaolaj - a portugál konyha nélkülözhetetlen alapja -, sör, különleges borok – vörös és fehér asztali borok, desszert- és aperitif borok (portói, Favaios stb.); íme a teljesség igénye nélküli választék, amelyben minden vásárló megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő termékeket.
Íme néhány különlegesség:
A tradicionális recept alapján készített pépesített tök és mandula vagy mogyoró keverékéből álló dzsem, valamint a narancs-, a szeder-, a répa –, a meggy stb. dzsem természetes összetevőkből áll.
A kiváló minőségű portugál mézek nemzetközi elismertségnek örvendenek. A magyar vásárlók most az alábbi különleges fajtákkal ismerkedhetnek meg:
- eukaliptusz méz, kiváló légúttísztító és fertőtlenítő hatású
- narancsméz nyugtató hatású,
- rozmaringméz agyműködést serkentő
A napraforgómézet – kisebb mennyiségben- cukorbetegek is fogyaszthatják.
A portugál sajtot Magyarországon kevéssé ismerik – pedig kiváló minőségét mi sem illusztrálja jobban, hogy Barack Obama kedvencei között is találunk portugál sajtot!
A Corában tehén-, kecske- és juhsajt – illetve ezek keverékéből készült - különlegességekkel ismerkedhetünk most meg. Ezek a sárga színű, félkemény, borssal ízesített, érlelt sajtok, valamint a vajas-enyhén fűszeres sajtok előételnek is kiválóak.
A minőségi alapanyagból gondos, kifinomult technikával készített portugál sonkában, kolbászban és egyéb felvágottakban az igazi ínyencek sem fognak csalódni.
A kínálatból természetesen nem hiányozhatnak az italok, hiszen a napfényes Portugáliában mind a síkvidékeken mind a hegyek lejtőin kiváló borok teremnek. A harmonikus ízvilágú vörös és fehér asztali borok mellett természetesen nem hiányozhat az egész világon ismert és közkedvelt portói likőrbor – amelyet az angolok aperitifként, a portugálok viszont desszertborként fogyasztanak.
Aki pedig inkább „sörpárti” kóstolja meg a Sagrest „a legportugálabb” sört, s emlékezzen arra, hogy ez a kiváló márka egyben a portugál labdarúgó-válogatott és a „Liga Sagres”, a portugál labdarúgó-bajnokság (első osztály) fő szponzora is.
Ha sikerült érdeklődését felkelteni, ne mulassza el az alkalmat! Látogasson el november 16-24. között bármelyik Cora áruházba, ugorjon fejest a portugál ízvilágba, találja meg a kedvére valót a kiváló minőségű termékek széles választékában! És ne felejtsen el részt venni a Cora katalógus 2 oldalán található nyereményjátékon, nehogy elmulassza egy értékes nyeremény megszerzésének a lehetőségét!
Az alábbiakban csokorba gyűjtöttünk a portugál termékekkel kapcsolatos néhány érdekességet:
Tudja-e?
- hogy 2009-ben a Fehér Ház Barack Obama kívánságára 100 db ún. hegyi sajtot rendelt? Ami nem is lepte meg túlzottan a sajtkészítő üzemet, hiszen állandó vevőik között európa parlamenti képviselők, multicégek vezetői és egyéb hírességek is szép számmal találhatók.
- hogy létezik sajtrend? A Serra da Estrela Sajtrend célja, hogy minél több embert ismertessen meg ezzel a különleges hegyi sajttal és egyúttal képviselje a tájkörzet sajttermelőinek az érdekeit. Címere egy sárga-lila szalaggal átkötött bogáncsvirág – mivel őrölt és sózott bogáncsvirágot használnak alvadóanyagként a sajtkészítéshez.
- hogy a portói bor Portó városáról (melynek jelentése kikötő) kapta a nevét, mivel innen indultak Angliába a borexport szállitmányok?
- hogy a legtöbb országban aperitifként fogyasztják a portóit, Portugáliában azonban a hagyománynak megfelelően desszertborként az étkezés végén szervírozzák, az elengedhetetlen presszókávéval együtt?
- hogy a szivarozók szerint étkezés után egy jó szivar és egy pohár telt, érett portói fogyasztása felejthetetlen élményt nyújt
- hogy Porto lakóinak a gúnyneve pacalfalók? 1415-ben Tengerész Henrik hajóhadat gyűjtött Ceuta elfoglalására, Porto teljes színhús készletét felajánlotta a hajóhad legénységének – a város lakóinak csak az aprólékok, belsőségek maradtak, beleértve a pacalt is. Szükségből erényt kovácsolva, megalkottak egy kiváló pacalreceptet. Így ragadt a portóiakra a pacalfaló elnevezés. A Pacal Portói Módra pedig azóta is Porto városának emblematikus, külföldön is közismert étele.