HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Portugál hét a Cora-ban 2010. november 18-24. közt

2010.11.20. 19:39 lucullus

Kóstolt-e már tökös-mandulás vagy tökös-mogyorós dzsemet?
Fogyasztott-e már megfázásakor eukaliptusz mézet légzőszerveinek tisztítására és fetőtlenítésére?   
Megízlelte-e már a „legportugálabb” sört, a Sagrest?
Ivott-e már egy nyirkos-ködös délutánon egy pohárka portóit – amely a portugálok szerint „felvidítja azt, ki búskomor s bátorságot önt abba, aki félénk?”

Mindezt megteheti, ha ellátogat bármelyik Cora áruházba 2010. november 16-24. között.

 

 

Az egy-egy ország ízeinek szentelt hetek megrendezése immár több éves hagyomány a Corában. Portugál bemutatkozásra azonban első ízben kerül sor, a  Cora és az AICEP/Portugál Nagykövetség együttműködésének köszönhetően. Akik már jártak Portugáliában, azok számára nem ismeretlen a portugál gasztronómia elképesztő változatossága, gazdag ízvilága. Ebből ad most némi ízelítőt a rendezvény, amelyre 20 portugál cég hozta el közel 130 féle termékét, hogy azok is megismerkedhessenek a portugál ízekkel, akik eddig még nem jártak Portugáliában.

Sajtok, sonkák, kolbászok, felvágottak, mézek, természetes alapanyagból készült pikáns ízű gyümölcslekvárok, dzsemek,  sajátos fűszerek, olívaolaj - a portugál konyha nélkülözhetetlen alapja -, sör, különleges borok – vörös és fehér asztali borok, desszert- és aperitif borok (portói, Favaios stb.); íme a teljesség igénye nélküli választék, amelyben minden vásárló megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő termékeket.

 

Íme néhány különlegesség:

 

A tradicionális recept alapján készített pépesített tök és mandula vagy mogyoró keverékéből álló dzsem, valamint a narancs-, a szeder-, a répa –, a meggy stb. dzsem természetes összetevőkből áll.

 

A kiváló minőségű portugál mézek nemzetközi elismertségnek örvendenek. A magyar vásárlók most az alábbi különleges fajtákkal ismerkedhetnek meg:

- eukaliptusz méz, kiváló légúttísztító és fertőtlenítő hatású 

- narancsméz  nyugtató hatású,

- rozmaringméz agyműködést serkentő

A napraforgómézet – kisebb mennyiségben- cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

A portugál sajtot Magyarországon kevéssé ismerik – pedig kiváló minőségét mi sem illusztrálja jobban, hogy Barack Obama kedvencei között is találunk portugál sajtot!

A Corában tehén-, kecske- és juhsajt – illetve ezek keverékéből készült - különlegességekkel ismerkedhetünk most meg. Ezek a sárga színű, félkemény, borssal ízesített, érlelt sajtok, valamint a vajas-enyhén fűszeres sajtok előételnek is kiválóak.

 

A minőségi alapanyagból gondos, kifinomult technikával  készített portugál sonkában, kolbászban és egyéb felvágottakban az igazi ínyencek sem fognak csalódni.

 

A kínálatból természetesen nem hiányozhatnak az italok, hiszen a napfényes Portugáliában mind a síkvidékeken mind a hegyek lejtőin kiváló borok  teremnek. A harmonikus ízvilágú vörös és fehér asztali borok mellett természetesen nem hiányozhat az egész világon ismert és közkedvelt portói likőrbor – amelyet az angolok aperitifként, a portugálok viszont desszertborként fogyasztanak.

Aki pedig inkább „sörpárti” kóstolja meg a Sagrest „a legportugálabb” sört, s emlékezzen arra, hogy ez a kiváló márka egyben a portugál labdarúgó-válogatott és a „Liga Sagres”, a portugál labdarúgó-bajnokság (első osztály) fő szponzora is.

 

Ha sikerült érdeklődését felkelteni, ne mulassza el az alkalmat! Látogasson el november 16-24. között bármelyik Cora áruházba, ugorjon fejest a portugál ízvilágba, találja meg a kedvére valót a kiváló minőségű termékek széles választékában! És ne felejtsen el részt venni  a Cora katalógus 2 oldalán található nyereményjátékon, nehogy elmulassza  egy  értékes nyeremény megszerzésének a lehetőségét!


 

Az alábbiakban csokorba gyűjtöttünk a portugál termékekkel kapcsolatos néhány érdekességet:

 

Tudja-e?

- hogy 2009-ben a Fehér Ház Barack Obama kívánságára 100 db ún. hegyi sajtot  rendelt? Ami nem is lepte meg túlzottan a sajtkészítő üzemet, hiszen állandó vevőik között európa parlamenti képviselők, multicégek vezetői és egyéb hírességek is szép számmal találhatók.

- hogy létezik sajtrend? A Serra da Estrela Sajtrend célja, hogy  minél több embert ismertessen meg ezzel a különleges hegyi sajttal és egyúttal képviselje a tájkörzet  sajttermelőinek az érdekeit. Címere egy sárga-lila szalaggal átkötött bogáncsvirág – mivel őrölt és sózott bogáncsvirágot használnak alvadóanyagként a sajtkészítéshez.

- hogy a portói bor Portó városáról (melynek jelentése kikötő) kapta a nevét, mivel innen indultak Angliába a borexport szállitmányok?

 

- hogy a legtöbb országban aperitifként fogyasztják a portóit, Portugáliában azonban a hagyománynak megfelelően desszertborként az étkezés végén szervírozzák, az elengedhetetlen presszókávéval együtt?

 

- hogy a szivarozók szerint étkezés után egy jó szivar és egy pohár telt, érett portói fogyasztása felejthetetlen élményt nyújt

 

- hogy Porto lakóinak a gúnyneve pacalfalók? 1415-ben  Tengerész Henrik hajóhadat gyűjtött Ceuta elfoglalására, Porto teljes színhús készletét felajánlotta a hajóhad legénységének – a város lakóinak csak az aprólékok, belsőségek maradtak, beleértve a pacalt is. Szükségből erényt kovácsolva, megalkottak egy kiváló pacalreceptet. Így ragadt a portóiakra a pacalfaló elnevezés. A Pacal Portói Módra pedig azóta is Porto városának emblematikus, külföldön is közismert étele.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: portugál konyha

süti beállítások módosítása