HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Újabb X-trém főzés: bozartma a Sztálin szobor tetején

2009.05.02. 17:56 lucullus

 

 

 

 Újabb extrém főzésen van túl a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület: a Memento Parkban található Sztálin-dísztribün csizmáján az extrém szakács (és az egyesület elnöke) Turóczi Gábor ezúttal grúz egytálételt, BOZARTMA-t főzött a grúz kultúra, illetve a II. Kaukázus Rali népszerűsítésére. „Odalent” örmény Taron-i csirkelevessel kedveskedett az Egyesület és a Gyradiko kisvendéglő a résztvevőknek.
Az Északi-sark, a Lánchíd teteje, a Góbi-sivatag, a Karib-tenger, a Levegő és a Budapest-Bamako rali után ez a 7. különleges főzése Turóczi Gábornak az elmúlt három évben.
A már jól bevált, világhírű PAPRIKÁS CSIRKÉT, ami mindenhol megfőznek - ezúttal a Kaukázus egy jellegzetes pontján készítik majd el az autós rali keretein belül. Az eseményen Berényi Attila, a II. Kaukázus Rali főszervezője és Madary Orsolya, a Memento Park kommunikációs igazgatója is válaszolt a jelenlévők kérdéseire az idei versennyel kapcsolatos útitervről, újdonságokról. Mindamellett meg lehetett tekinteni az idei év néhány versenyjárgányát is. A főzést az RTL KLUB Fókusz c. műsora örökítette meg.

 

 

Bozartma

Hozzávalók (1-2 főre)

400 gramm csirkemellfilé
1 fej hagyma
kevés koriander zöldje
kevés petrezselyem zöldje
1-2 szál kapor
menta
1 kávéskanál sáfrány
kevés őrölt bors
csipet só
½ l víz

Elkészítés

* A csirkemellet kis kockákra vágjuk, majd beletesszük egy fazékba, és olaj nélkül, lefedve pároljuk.
* A párolás közben keletkező levet kimerjük, és beleöntjük egy másik edénybe.
* A megpárolt húshoz hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, a párolás közben keletkezett húslét, és még 10-15 percig pároljuk.
* Ezután hozzáöntünk kb. 1/2 liter vizet, és tízperces forralás után hozzáadjuk az apróra vágott koriander zöldjét, a petrezselyem zöldjét, a kaprot, a mentát, a sáfrányt, a borsot, a sót, és az első forrástól számítva még tíz percig főzzük.

(Az extrém helyre való tekintettel mi egy kicsit egyszerűsítettünk az ételen).

 

A II. Kaukázus Raliról dióhéjban

A II. Kaukázus Ralit kalandtúra-specialisták és tapasztalt utazók szervezik olyan területeken keresztül, ahová valóban kevesen jutnak el. A cél, hogy a résztvevők testközelből ismerhessék meg a '90-es évek (és napjaink) konfliktus-zónáit (Bosznia, Koszovó, Dél-Oszétia, Hegyi-Karabah), az ott élők mindennapi életét, kultúráját, kulináris értékeit, valamint az érintett régiók múltját és jelenét. Emellett a szervezők karitatív programot is hirdettek, és a térségben jelen lévő nemzetközi karitatív szervezetekkel karöltve segítenek egy-egy elmaradott régión. A tavalyi versenyen 25 egység vett részt.
Az idei eseményre 2009. augusztus 28-szeptember 13. közt kerül sor Budapest és Jereván közt, majd 8000 km-en és 11 országon keresztül. A verseny rajtja idén is a Budapest XXII. kerületében, a forgalmas 7-es főútvonal mellett található a Memento Park-ban lesz. A kortörténeti emlékhelyként, kulturális központként és idegenforgalmi látványosságként funkcionáló Memento Parkban politikai vonatkozású, egykori köztéri szobrok láthatók, amelyek a szocialista kultúrpolitika és eszmerendszer igényei alapján 1947-1988 között kerültek Budapest utcáira.

Bővebb információ

Telefon: +3620 240-8530
Fotók: http://indafoto.hu/lucullus

www.kaukazusrali.hu
www.mementopark.hu
http://lucullus.blog.hu