HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus Baráti Társaság egyesület időt megállító, teret szétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Legfrissebb fotóink

Címkék

címkefelhő

Ajánlott oldalak

Friss topikok

GRÚZ VACSORA JÖN! HACSAPURI ÉS TÁRSAI, KÉSZÜLŐDJETEK!/ OKT 30. és 31.

2014.10.17. 16:39 lucullus

FUN PALACE.JPG

Dear Ínyenc Társ, Kedves LBT Tagok!

Most végre megtudhatod, miből eszik olyan sokat a Lucullus BT elnöke Moszkvában és a Kaukázusban olyan rengeteget és jóízűt: a GRÚZ ételekből. A grúz konyha a világ egyik legjobbja, Te is imádni fogod, még ha most nem is pontosan ismered még. Aki pedig volt már nálunk grúzt vacsorálni, az tudja, hogy nem a légbe beszélünk. Bondo Kantaria barátunk, az Aragvi grúz étterem tulajdonosa ugyanis nem viccel: mindent úgy csinál, mint odahaza, Grúziában. AZ ételek rendkívül jóízűek, frissek, élettel telik, és rengeteg van belőlük. Az ázsiai és balkáni ízekhez hasonlít tán az érzés a legjobban, de egyszerűen gyere el, és tudni fogod Te is! Kihagyhatatlan, szenzációs vacsora jön, sokan -sokszor kértétek már - itt és most a lehetőség.

A grúz konyháról itt olvashatsz bővebben: http://lucullus.blog.hu/tags/gr%C3%BAz_konyha

Ételeink:

- Aragvi, azaz Parasztsaláta, uborka, paradicsom és friss zöld fûszerek
- Grúz padlizsánsaláta
- Szulguni házi sajt
- Gebzsalia, azaz házi készítésű sajt bazslikomos öntettel
- sotiszpuri azaz kemencében sült grúz kenyérlepény
- hacsapuri megruli, a nemzeti eledel
- Szoko kecze, azaz cserépedényben sült gombafejek vajjal és sajttal
- Harcso, azaz a “telt" leves, hússal, züldekkel, rizzsel
- Sertéssaslik
- Sült burgonya
- "meglepetés"

MIKOR: 2014. október 30., és 31., csütörtök és péntek, 19:30.
HOL: Aragvi, Bp., II., Ürömi köz 2.

Részvételi díj

6500 Ft/fő (2 főre = 12800 Ft, 3 főre = 19000 Ft, 4 főre = 24000 Ft)
5500 Ft/fő (Lucullus BT-tagoknak). (Tagnak az minősül, aki befizette az éves tagdíjat - 6500 Ft-ot -,  és rendelkezik érvényes Lucullus BT-tagkártyával.)

Az ár a menüsort  tartalmazza, az italokat azonban mindenki maga fizeti. Ha részt szeretnél venni az eseményen (és hányan, és melyiken), kérlek, jelezd azt felénk e-mailenelnokseg@lucullusbt.hu legkésőbb 1 nappal az esemény előtt. Kérlek, a pénzt is ugyaneddig juttasd el a 10700505-42758507-51100005 CIB-számlára (kedvezményezett: Lucullus Baráti Társaság). Aki utalt, kérjük, küldjön egy postai címet a számla kiállításához.
A vacsorá(ko)n a részvétel LIMITÁLT, ezért kérjük, igyekezzetek a foglalásokkal! Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn túl nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén pedig nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük. Tiszteletteljesen arra kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz a visszajelzést illetően!

Üdvözlettel,

Az Elnökség
Lucullus BT

+3620 240 8530

Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
Lucullus a Facebookon: www.facebook.com/lucullusbt


Szólj hozzá!

Címkék: aragvi

Belga-francia vacsora a Chez Danielben

2014.10.17. 16:33 lucullus

Dear Ínyenc Társ,

A HÍR IGAZ: ÚJRA ELINDULTUNK :-)
.. és nem kispályáztunk: rögtön egy francia csúcsvacsorával nyitottunk az általunk meglehetősen kedvelt Chez Daniel éttermben.

Honnan jött az ötlet?

Amikor megláttuk Philippe fotóját a Chez Daniel étterem Facebook oldalán, azt hittük jó ideig, hogy vizionálunk… Pedig igaz a hír:-)
Kedvenc belga séfisszimuszunk (akit már 11 éve ismerünk) valóban itt “segít be", ebben a gasztroszentélyben - amit egy másik gasztroillusztrisság vezet, úgyszintén barátunk, a francia Daniel Labrosse.
Igen, olyan ez, mintha összeállna ama bzonyos két oltári nagy színész egy NAGY KÖZÖS projektre, és nem csak epizódszerepre, amire mindenki várt már, hanem egy sokkal nagyobb durranásra.  
Nos így indult a dolog, és ekkor elhatároztuk, hogy megnézzük, hogy néz ki jelenleg a Philippesített Chez. Amit ígérünk: egy remek szezonnyitó gourmet vacsora, és ezzel folytatjuk 11 éve megkezdett sikersorozatunkat.


A Chez Danielben legutóbb 15 hónapja jártunk egyébként, remek vacsorák voltak ezek, ITT lehet bővebben tanulámányozni őket: http://lucullus.blog.hu/tags/chez_daniel_%C3%A9tterem
(Nem kizárt, hogy kapunk még egy esélyt, de sajnos túl sok esélyt nem látunk rá. )

Menüette

Előétel
Sült „fejetlen madár” (csirkemáj, aszalt gyümölcsök baconszalonnába tekerve és zöld kertben tálalva, balzsamecetes öntettel )
 
Leves
„Gratinée” tradicionális lyoni hagymaleves

Főétel
Serpenyőben sült csiga burgundi módra, leveles tésztában

Főétel 2.
Dijoni mustármagos nyúlragu, polentával tálalva

Desszert
Rebarbaratorta, édes, piros gyümölcsökből készült szósszal

Mikor: 2014. szeptember 26., péntek 19:30.
Hol: Chez Daniel. Bp. VI. Szív u. 32.

Szólj hozzá!

Címkék: chez daniel étterem francis konyha

Nyáááááári szüneten a Lucullus BT...

2014.07.08. 10:12 lucullus

summer_wallpaper4587.jpg

Szólj hozzá!

Sokfogásos kínai vacsora a Taiwan étteremben

2014.06.06. 22:34 lucullus

DSCF1211.JPGDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

Örömmel jelentjük, hogy európai kalandunk után ismét áteveztünk az ázsiai pampákra, és nyári szünetünk előtt tartottunk még egy óriási kínai bulit. Immár ez volt a 144. vacsoránk.
Étekutunk a “már-már törzshelyünkké váló" Taiwan étterembe vezetett, ahol remek, sokfogásos kínai vacsorát tartottunk. A helyet már jól ismerjük, hisz nem először jövünk ide: remek a kiszolgálás, ízletesek az ételek, pazar a választék és szuper az atmoszféra. A hely az egyik legrégebben működő kínai étterem itthon, 1991-óta várja az ínyenceket.
Bátran állíthatjuk, hogy Magyarország egyik legjobb kínai étterméről van szó és örülünk, hogy ismét tiszteletünket tehetjük errefelé.
Az ételek Kínaország mindenféle szegletéből lettek most összeállítva, nem egy régióra koncentráltunk.
A kínai ételekről már teleírtuk az internetet, ezért ettől most eltekintünk - az ételek magukért beszéltek.


Lucullus “nagy-nyári-kínamenü"

- Erős-savanyú leves Szecsuánból
- Bambuszleves a Tai-Pin erdő bambuszából
- Pálcikán sült fokhagymás garnélarák a Kínai-tengerből
- Főtt húsos táska a hegyek állatainak húsával
- "Speciális" Pekingi kacsa
- Vaslapon sült borsos marhahús
- Póréhagymás csirkehús feketefafül-gombával
- Kínai idényjellegű zöldség, avagy kuocsin cáj
- Kínai hagymás szalonna, óóó
- Illatos borsos-fokhagymás királyrák, hohohó
- Sült mifang, lett légyen ez bármi is
- Főtt jázmin rizs
- Kínai bundázott gyümölcsök

Szólj hozzá!

Címkék: kínai konyha taiwan étterem

Kuriózum - ismét örmény vacsorát ült a Lucullus BT

2014.05.07. 21:28 lucullus

021.jpg

 

Sor került a Lucullus BT 3. örmény vacsorájára, ami azért volt különleges, mert tudomásunk szerint Magyarországon már évtizedek óta nincsen örmény étterem. Hogyan tudtuk mi mégis megoldani ezt  a feladatot? Nem mondjuk, hogy könnyen, de így: ismerjük Lefi nénit, akivel régóta jó barátságot ápolunk, és akiben bizony nem kevés örmény vér csordogál. Lefi néni nem más, mint Ghavrilos mamája (Gyradiko), aki csak a kedvünkért, exkluzív módon harmadszor is fakanalat ragadott, hogy újból bevezessen minket az örmény Gasztromennyországba.

Szuperlatívuszokban beszélünk erről, hisz mind ki voltunk már éhezve a Kaukázus étkeire, fűszereire, vendégszeretetére. Az örmény vacsorá(k)ra a nemrég megnyitott Gyradiko étteremben került sor, ahol a nyáron már volt szerencsénk elfogyasztani egy remek vacsorát.

Még egyszer kiemeljük, hogy a kaland exkluzív volt, és csak a Lucullus BT kedvéért került megrendezésre.

Az örmény konyháról  ITT  talál bővebb infót.

Örményiáda..

Előétel
- Paszturma, azaz bélszínből készült pácolt hús vékonyan szeletelve
- Szudzsuch, azaz kolbász-szerű készítmény, salátával, friss korianderrel és tárkonnyal

Főétel
- Ljujle kebab-tál: darált bárány, - csirke és - borjúhúsos kebab petrezselymes lilahagymával, friss paradicsommal és tárkonylevelekkel
- Lahmedzsun töltött zöldségekkel
- Csi köfte bulgurral, azaz búzatörettel
- Bulgursaláta gránátalmával
- Örmény joghurt

Édesség
- “Gata"


Szólj hozzá!

Címkék: örmény konyha gyradiko kisvendéglő

Végre fasza PR-al kínáltak meg minket ( A Pur meg a Henkel )

2014.04.17. 20:24 lucullus

Pur_Q213_321707_web_367H_367W.pngHát szó mi szó - nagyon megfelejtkeztünk egy restanciánkról - ezt szeretnénk most pótolni. Történt ugyanis, hogy a Henkeltől felkeresték még év elején a Lucullus BT-t, hogy próbáljuk ki az új PUR mosogatószert, "harcol a keményítőfoltok ellen", bla bla bla, és lényegében nem is lenne itt ez a sztori nagyon különleges, ám kicsit másfelé kanyarintván - elismerjük, hogy márpedig egy kicsit mégis az, mert "tényleg" bevonva éreztük magunkat, és nagyon"fasza volt ez a hozzáállás."

0. Tetszésük fejezték ki a blogunk iránt :-)
1. Adtunk egy postai címet, és küldték azonnal a termékmintát (rengeteget!)
2. Humorral kezdték "Még mindig halomban állnak az újévi lencsésedények, mi?!"3. Azt kérték, hogy mondjuk el a véleményünket, nem pedig azt, hogy "írd meg, kész"...
4. A véleményünk: a termék tökéletes, minden porcikájában megfelelt, rendkívül harcedzett háziasszonyok kezei közt csiszolta a keményítőfoltokat a fazekak hadán. Tényleg, Istenuccse, csak ajánlani tudjuk.
5. Node, node. Egy másik véleményünk: a hozzáállásuk sokkal jobban tetszett, mint maga a termék ( nem voltak erőszakosak, nem voltak rámenősek, és egy szavuk sem volt, hogy "Miért nem jön már az a rohadt véééééééélemény?" Ja, nem?? Adod vissza a terméket!!! Na ilyenek nem voltak. Mi meg megfelejtkeztünk a dologról.... Elnézést ezért, most ily módon pótoljuk.

Lassan egy tucat éve csináljuk a Lucullus BT-t, mondhatjuk meghatározó gasztró és PR szereplője is vagyunk a magyar gasztronómiának, viszont az is igaz, hogy más PR-osok "állatságaiból" meg egy másik blogot lehetne megtölteni, amit velünk elkövettek... Vagy a saját termékükkel... De ez nem igazán vonzó, ezért nem is foglalkozunk velük.

Ez egy üdítő kivétel volt, tényleg, őszintén, szívre tett kézzel mondjuk, hajrá, csak így tovább, Pur és Henkel!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Ide Süss Sütinap!

2014.04.08. 11:43 lucullus

Képernyőfotó 2014-04-08 - 13.40.52.png

Szólj hozzá!

TÍZFOGÁSOS VIETNAMI LAKOMA- IRÁNY A DANG MUOI / ÁPR 24-25.

2014.04.03. 00:56 lucullus

_MG_0766.JPG


Következő vacsoránkat alig bírtuk már kivárni (pedig pont egy éve volt hasonló), hiszen a csúcsok-csúcsán lévő vietnami konyhát fedeztük fel ismét. Történt ugyanis, hogy pont egy éve döntöttek úgy a Józsefvárosi piac “legendás” vietnami büféjének (amely akár napi 500 vendéget is képes kiszolgálni!) tulajdonosai, hogy rengeteg ínyenc örömére nagyszabású vietnami éttermet is nyitnak Budapest IX. kerületében, az Ernő utcában.
A hely jól van, köszöni szépen, mi pedig köszönjük szépen - nagy örömmel térünk ismét ide vissza. A helyiek brutálisan belelendültek egyébként - a nyáron már hajóra vitték a vietnami ízeket, hogy ily szemszögből csodálhassuk az augusztus 20-ai tűzijátékot, és biztos, ami biztos - sebtében nyitottak még két Dang Muoi bisztrót is - az Attila úton és a Nagymező utcában. Hát nagyon nem semmi ez, kéremszépen! Le a rizsszedő kalappal…
A Dang Muoi éttermet a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak természetes és a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek készítésekor. (Az alapanyagokkal kereskednek is, a piaci büfével egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent vásárol tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.
Az étteremnyitó ünnepségüket a Lucullus BT szervezte tavaly, amelynek alapító/elnöke, Turóczi Gábor ünnepi beszédében elmondta, hogy rendkívül nagyra értékeli azt a fajta odaadást, alázatot, vendégszeretet és szerénységet, amit a Dang-Muoi házaspár képvisel.

Vietnami tobzódásunk így nézett ki:

- klasszikus vietnami marhahúsleves rizstésztával (Pho)
- vietnami tavaszi tekercs
- sült-csípős kacsaszeletek
- panírozott garnélarák
- sült fűszeres békacomb
- karalábésaláta
- ropogósra sült ötfűszeres sertés
- sült marha borslevéllel
- sült chilis csirke
- édesbabos-szezámmaos sütemény

Természetesen bnagyon jól éreztük magunkat, és brutálisan jól laktunk.

Szólj hozzá!

Címkék: vietnami konyha dang muoi étterem

A Víz Világnapja – Gondoskodjunk együtt vizeinkről!

2014.03.21. 16:46 lucullus

A Víz Világnapja – Gondoskodjunk együtt vizeinkről!

Közel 200 diák ünnepelte az immár hagyománnyá vált Víz Világnapja rendezvényt Kékkúton, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében. A gyerekek játékos vetélkedők formájában ismerhették meg a vízről való gondoskodás fontosságát a Kékkúti Ásványvíz Zrt. ünnepségén. A Víz Világnapján tett vállalásaikat óriásplakátra írva hagyták hátra az eljövő generációk számára.

Szólj hozzá!

2013-ban támogattuk az SOS Gyermekfalut!

2014.03.19. 20:12 lucullus

Nemrég kaptuk a csatolt levelet, miszerint támogattuk az Év Végén az SOS Gyermekfalu Alapítványt. Rendkívül örülünk, és annak is, hogy ez már a második alkalom volt, hogy - ha minimálisan is - de tudtunk segíteni!!!

Turóczi Gábor, az El Presidente, Lucullus BT

Képernyőfotó 2014-03-10 - 12.46.19.png

 

Szólj hozzá!