HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus Baráti Társaság egyesület gasztroblogján, amely 2010-ben bekerült a legjobb 50 hazai gasztroblog közé a Goldenblog-on. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 10. éve, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Legfrissebb fotóink

Címkék

címkefelhő

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Ide Süss Sütinap!

2014.04.08. 11:43 lucullus

Képernyőfotó 2014-04-08 - 13.40.52.png

Szólj hozzá!

TÍZFOGÁSOS VIETNAMI LAKOMA- IRÁNY A DANG MUOI / ÁPR 24-25.

2014.04.03. 00:56 lucullus

_MG_0766.JPG

FIGYELEM!! EZ NEM FŐZŐKURZUS!!! HANEM VACSORA!!!!!!!!!

Dear Nagyétkű, NagyszomjúTárs!

Következő vacsoránkat alig bírtuk már kivárni (pedig pont egy éve volt hasonló), hiszen a csúcsok-csúcsán lévő vietnami konyhát fogjuk ismét felfedezni. Történt ugyanis, hogy pont egy éve döntöttek úgy a Józsefvárosi piac “legendás” vietnami büféjének (amely akár napi 500 vendéget is képes kiszolgálni!) tulajdonosai, hogy rengeteg ínyenc örömére nagyszabású vietnami éttermet is nyitnak Budapest IX. kerületében, az Ernő utcában.
A hely jól van, köszöni szépen, mi pedig köszönjük szépen - nagy örömmel térünk ismét ide vissza. A helyiek brutálisan belelendültek egyébként - a nyáron már hajóra vitték a vietnami ízeket, hogy ily szemszögből csodálhassuk az augusztus 20-ai tűzijátékot, és biztos, ami biztos - sebtében nyitottak még két Dang Muoi bisztrót is - az Attila úton és a Nagymező utcában. Hát nagyon nem semmi ez, kéremszépen! Le a rizsszedő kalappal…
A Dang Muoi éttermet a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak természetes és a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek készítésekor. (Az alapanyagokkal kereskednek is, a piaci büfével egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent vásárol tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.
Az étteremnyitó ünnepségüket a Lucullus BT szervezte tavaly, amelynek alapító/elnöke, Turóczi Gábor ünnepi beszédében elmondta, hogy rendkívül nagyra értékeli azt a fajta odaadást, alázatot, vendégszeretet és szerénységet, amit a Dang-Muoi házaspár képvisel.

Vietnami tobzódásunk:

- klasszikus vietnami marhahúsleves rizstésztával (Pho)
- vietnami tavaszi tekercs
- sült-csípős kacsaszeletek
- panírozott garnélarák
- sült fűszeres békacomb
- karalábésaláta
- ropogósra sült ötfűszeres sertés
- sült marha borslevéllel
- sült chilis csirke
- édesbabos-szezámmaos sütemény

Hol: Dang Muoi, 1092 Budapest, IX. kerület, Ernő utca 30.
Mikor: 2014. április 24. csütörtök ÉS április 25. péntek, 19:30.

Részvételi díj

5500 Ft/fő (Ezeken a vacsorákon: Mindenkinek).

Az ár a menüsort  tartalmazza, az italokat azonban mindenki maga fizeti. Ha részt szeretnél venni az eseményen (és hányan, és melyiken), kérlek, jelezd azt felénk e-mailen elnokseg@lucullusbt.hu legkésőbb 1 nappal az esemény előtt. Kérlek, a pénzt is ugyaneddig juttasd el a 10700505-42758507-51100005 CIB-számlára (kedvezményezett: Lucullus Baráti Társaság). Aki utalt, kérjük, küldjön egy postai címet a számla kiállításához.
A vacsorá(ko)n a részvétel LIMITÁLT, ezért kérjük, igyekezzetek a foglalásokkal! Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn túl nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén pedig nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük. Tiszteletteljesen arra kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz a visszajelzést illetően!

Üdvözlettel,

Az Elnökség
Lucullus BT

+3620 240-8530

Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
Lucullus a Facebookon: www.facebook.com/lucullusbt


*Ha valaki nem kér több Lucullus-mailt, kérjük, jelezze ezt felénk.

Szólj hozzá!

Címkék: vietnami konyha dang muoi étterem

A Víz Világnapja – Gondoskodjunk együtt vizeinkről!

2014.03.21. 16:46 lucullus

A Víz Világnapja – Gondoskodjunk együtt vizeinkről!

Közel 200 diák ünnepelte az immár hagyománnyá vált Víz Világnapja rendezvényt Kékkúton, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében. A gyerekek játékos vetélkedők formájában ismerhették meg a vízről való gondoskodás fontosságát a Kékkúti Ásványvíz Zrt. ünnepségén. A Víz Világnapján tett vállalásaikat óriásplakátra írva hagyták hátra az eljövő generációk számára.

Szólj hozzá!

2013-ban támogattuk az SOS Gyermekfalut!

2014.03.19. 20:12 lucullus

Nemrég kaptuk a csatolt levelet, miszerint támogattuk az Év Végén az SOS Gyermekfalu Alapítványt. Rendkívül örülünk, és annak is, hogy ez már a második alkalom volt, hogy - ha minimálisan is - de tudtunk segíteni!!!

Turóczi Gábor, az El Presidente, Lucullus BT

Képernyőfotó 2014-03-10 - 12.46.19.png

 

Szólj hozzá!

Három új innovációval köszönti a tavaszt a chocoMe

2014.03.19. 13:26 lucullus

_pekán2_lores_tr.pngA tavaszi megújulás a chocoMe-t is elérte: számos új finomsággal és teljesen megújult weboldallal kezdi a csokoládémanufaktúra a kedvenc évszakát.

Raffinée Pekándió RF104

Sós-vaníliaporos, karamelles tejcsokoládéval bevont pekándió hántolt ostyával
A szeptemberben bevezetett új,
Raffinée termékkategóriát a vártnál is nagyobb siker követte, ezért a piros gyümölcsök és a közkedvelt Piemonte-i mogyoró mellé a chocoMe alkotott egy édesen-sós költeményt pekándióval - az igazi ínyencek számára. A sűrűn kavargó karamelles csokoládé és a krémes tejcsokoládé édes nászát Tahiti szigetéről származó vaníliaporral és őrölt tengeri sóval tették még egzotikusabbá. A pekándiók ebben a csokoládéfolyamban mártóznak meg, majd hántolt ostyahalomba hemperegnek.

Carré. Az íz elkísér. 

A chocoMe legújabb fejlesztése – a Carré. Tenyérnyi méretű, „formabontó” csokoládé: a gömb alakú Raffinée fejlesztést követően a chocoMe újra visszatér a szögletes formákhoz. A téglalap alakú, 100g-os chocoMe táblák természet-ihlette, az aranymetszés arányait követő kialakítását átörökítették a négyzetes Carré-ra is, amely kompakt kialakításának köszönhetően mindig könnyen elérhetővé teszi a chocoMe élményt. Bár a méret változott, a cél ugyanaz maradt: a legfinomabb belga csokoládékra kézzel felhelyezni a világ 20 országából gondosan összeválogatott, legjobb minőségű feltéteket, elkészítve ezzel a legkülönlegesebb íz-összeállítású csokoládétáblákat. A Carré csokoládék 50 grammos kiszerelésben, 29 különböző ízvariációban debütálnak, 790 – 990 Ft közötti egységáron. 

Cukormentesen is édes a csábítás

Új, cukormentes termékfejlesztésével a chocoMe a cukorbetegséggel élőknek és a cukrot nem fogyasztóknak is szeretne betekintést nyújtani a chocoMe páratlan ízvilágába. Hozzáadott cukrot nem tartalmazó csokoládékollekciójuk alapanyaga egy harmonikusan telt, összetett ízvilágú, 53,9% kakaótartalmú, speciális 
belga étcsokoládé, mely válogatott kakaóbab-szemekből, 100% tisztaságú kakaóvajból, bourbon vaníliából és a cukrot helyettesítő maltitólból készült. A cukormentes csokoládék ötféle ízösszeállításban 2014. márciustól elérhetőek 50g-os kiszerelésben.

További info:
c
hocoMe Kft.
marketing@chocome.hu
www.chocome.hu

50F101 copy.png

50NS102 copy.png

 

50NS104 copy.png

 

50V114 copy.png

Szólj hozzá!

Címkék: chocome csokoládékultúra

Teret adunk a kreativitásnak Siemens beépíthető készülékek lenyűgöző funkciókkal

2014.03.17. 12:19 lucullus

A Siemens beépíthető sütői, főzőlapjai és gőzsütői nem csak technológiai ínyencségek, de a kreatív konyhaművészet múzsái is. Ezt mutatta be a gyakorlatban a népszerű Lila füge blog kitalálója és szerzője, Havas Dóra, a SzerecsenDió Gasztrotérben, 2014. február 12-én. A nagyközönség is megismerheti a készülékeket testközelből a február végi Konyhakiállításon, melynek fő támogatója a Siemens.

Szólj hozzá!

Újabb pazar indiai vacsora a Salaam Bombay-ben

2014.03.12. 09:11 lucullus

DSC_8733.JPG

Örömmel jelentjük, hogy ismét visszatértünk abba az indiai étterembe, ahol 1,5 évvel ezelőtt már sikerült egyszer (illetve bocsánat: kétszer) egy nagyon remek bombayi vacsorát végigennünk. Idei 2. evőestünk a szép, eklektikusan berendezett, európaias enteriőrrel és tágas terekkel, remek kék színárnyalatokkal kivitelezett Salaam Bombay-be vezetett a Lánchíd pesti hídfőjénél, ahol a helyiek elmondása alapján “indiai ízekkel találkoztunk újrafogalmazva”. A hely tulajdonosa, Mr Jackie mindenkit sok szeretettel várt remekül elkészített indiai ételeivel, amelyek frissek, ízletesek és ezúttal Indiai titkos szegleteiből voltak összeválogatva. Már nagyon vártuk az újabb találkozást a hellyel, és folytattuk sokadik kalandozásunkat az indiai konyhakultúra végtelen hosszú és izgalmas dzsungelrengetegében.


Menü indianéze a la Luculliéze

Előétel: - erdei gomba sajtos-fokhagymás krémmel töltve
- csirkekebab-variációk

Főételek
- Balti chole, azaz csicseriborsó hagymával, gyömbérrel, fokhagymával, paradicsommal összefőzve, fűszeresen
- sajt, ahogy Makhanwala-ban szeretik
- csirkehús “Goa Portuguese” módra
- Pulao stílusú rizs
- Naan/fokhagymás naan, avagy kevenc kenyereink a tandoor mélyéről
- házi vegyes salátavariáció

Desszert
- Gulab Jamun golyó
- meglepetés csokoládéinspiráció a Lucullus BT Kultúraközti Bizottságától

Nem lehet elégszer betelni ezzel a hellyel.

Szólj hozzá!

Címkék: indiai konyha salaam bombay

IRÁNI VACSORÁVAL INDULT A 2014-ÉS EVŐÉV!

2014.02.08. 22:00 lucullus

shiraz_perzsa_etterem_logo_220x200.pngDear Ínyenc Társ!

Arra az elhatározásra jutottunk, hogy megpróbálkozunk a LEHETETLENNEL és útjára indítjuk a Lucullus BT 11. évi evőévadját is.  Sok hezitálás után döntöttünk úgy, hogy az igazi világevőknek sosem szabad abbahagyni a vlág ételeken keresztüli megismerésének szakrális folyamatát, ezért kijelenthetjük, hogy a KALAND teljes elánnal folytatódik! Több, mint 2 hónap kihagyás után jött az első (zsinórban viszont már a 140.) vacsoránk, ahol IRÁNI ízekkel ismerkedtünk.

Nosdeviszontakkorhabár: következő kalandunk az immár Magyarországon 2. évtizede működő remek SHIRAZ perzsa étterembe vezetett, ahol a kortárs IRÁNI konyhaművészet rejtelmeibe AFI, a hely nagyon jófej, iráni tulajdonosa vezetett be minket.
Az esteken megtudhattuk, hogy mi a különbség a “perzsa” és az “iráni” konyhák közt, mi köze van Iránnak a magyar néphez, milyen egy jó iráni fogorvos, és milyen ízt képvisel Afi házi iráni datolyapálinkája.


Legfontosabb QA az esttel kapcsolatan.

- Mire hasonlít leginkább a mai iráni konyha?
- Hm. Indiai-kis-ázsiai-török-bolgár-picit görög-kaukázusi ízvilág keveréke. Fűszeres, karakteres, összetett ízek.

- Milyen hely a Shiraz?
- Jó. Na jó: autentikus, a Lucullus BT ajánlja.

- Hastáncolhatok-e az estén?
- Igen, de csak ha jó nő vagy.

És akkor jött a Lucullus BT iráni menüje:


Előételek
- Mastkhiar, avagy tejfölös-uborkás "mártogatós" szósz,
- MIrza, avagy paradicsomos, padlizsános, fokhagymás mártogatós szósz,
- Dolmeh, azaz töltött szőlőlevél,
- Hummus (na ezt nem fordítjuk le magyarra!)
- Kuku sabzi, azaz perzsafüves lepény

Főételek
- kubide, azaz sáfrányos csirkekebab  
- Kufte, azaz húsgolyók  paradicsomszósszal
- teheráni báránysült  

Köret
- zöldséges rizs
- Zeresk polo, avagy sáfrányos- ribizlis  perzsa rizs

A desszert
- Halwa, azaz datolyás puding

Hol: Shiraz, Bp. IX, Ráday u. 21. (Ne autóval gyere!)
Mikor: 2014. február 27. csütörtök ÉS február 28. péntek, 19:30

Nagyon kedves a hely, családias, autentikus. Kedvencünkké vált :-))

Szólj hozzá!

Címkék: iráni konyha shiraz étterem

BUÉK-OT MINDENKINEK

2013.12.31. 11:38 lucullus

Kedves Mindenki!

Hát nagyon nem volt mindennapos ez a 2013. év a Lucullus BT szempontjából. Egyrészt decemberben 10 éves lett az egyesület, (tíz éves!!! Érted??? )))) másrészt pedig visszatért a "gyökereihez" - a csak- és kizárólag a vacsoraszervezésekhez. 2014-ben is erre fogunk főleg koncentrálni.

Köszönjük mindenkinek az elmúlt 10 évben nyújtott támogatását! Ígérjük a hasonló gyümölcsöző folytatást! Éttermek jönnek-mennek: a Lucullus BT pedig (reméljük) - örök marad.

Boldog, és Minőségi Gasztronómiában Gazdag Új Évet kívánunk Mindenkinek, valamint Bort, Búzát és Békességet.

Turóczi Gábor
Az LBT alapító tagja/elnöke

Szólj hozzá!

10 éves lett a Lucullus BT! Kínai vacsora volt, naná.

2013.12.29. 19:31 lucullus

IMG_1532.JPG

Dear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

Örömmel jelentjük, hogy tízéves lett Magyarország talán legizgalmasabb gasztronómiai egyesülete, a Lucullus BT.
A születésnapi ünnepélyre Szellemi Atyánknál, Wang mesternél került sor - ráadásul annak teljesen átalakult Gizella-úti "fájndájningjában", ahol 16-fogásos kínai vacsorát abszolváltunk.Vacsoráink az ELKÖTELEZETTSÉG jegyében zajlottak, aminél fogva játékot is indítottunk: "Keressük azt a LEGELKÖTELEZETTEBB EMBERT, aki a Lucullus BT érdekében valami NAGY dologra képes (ez lehet egy "vicces" vállalás, egy "őrültség", "adakozókedv jótékony célra" - bármi, aminél fogva az Elnök El Presidente ki tudja választani azt a szerencsés játékost, aki visszanyeri, sőt, MEGDUPLÁZZA a vacsorájának árát. "Nos, az étteremre rá sem lehetett ismerni: a mester nagy szintet ugrott és létrehozta az ország legeslegjobb kínai csúcséttermét, ahol fejedelmi körülmények közt ünnepeltünk.
A vacsora árbevételének egy részét jótékony célra ajánlottuk fel, mert elegünk lett abból, hogy miközben MI tíz éve folyamatosan éttermekbe járunk és lakmározunk - mások meg gyakran éheznek.
Wangot nem kell bemutatni, a kínai konyhát sem, hiszen az elmúlt évek során számtalanszor megtettük már ezt keresztbe-és kasul, viszont jöjjön a sokfogásos kínai menüsor:

Szecsuáni csípős-savanyú leves
Kínai tavaszi tekercs
Wang-féle hideg csülökroló
Serpenyőben sült húsos derelye
Kou shui feipian, a neves ökörpacal
Fafülegomba-saláta
Fokhagymás uborkasaláta    
Ropogósra sült Thai csirke
Gong-bao csirke lótuszgyökérrel
"Ég és Föld" oldalas  
Marhahús illatos-omlós gombával és bambusszal
Grillezett Póréhagymás-Bárány
Szójás tofu   
Zöldséges pirtott házi tészta
Fött jázmin rizs
Meglepetés "TORTA" Király Anita jóvoltából

Örülünk, hogy tízévesek lettünk, és az egyesület továbbra is meghatározó szerepet játszik a magyarországi gasztronómiai világban.

Szólj hozzá!

Címkék: kínai konyha wang étterem