HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus Baráti Társaság egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük immár 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Legfrissebb fotóink

Címkék

címkefelhő

Ajánlott oldalak

Friss topikok

13 ÉVES A LUCULLUS BT: KÍNAI SZUPERVACSORA WANG ÚJ ÉTTERMÉBEN / Dec 15 és 22.

2016.11.30. 05:09 lucullus


wang_uj.jpg


Dear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

És akkor sor kerül az ezévi utolsó szuperkalandunkra: a Nagy, Wang Mester-féle kínai szuperevészetre. Mégpedig tesszük ezt ismét egy vadonatúj étteremben, amit a Nagytudású a Kőbányai úton nyitott nemrég. A kínai ételkultúra és Wang szent számunkra, ezért természetesen meglátogatjuk itt is hazánk első és egyetlen sztárszakácsát. Hajszálpontosan Vele kezdődött 13 éve a Lucullus BT téma, ezért ez nem kérdés, hogy minden év végén itt is fejeződik be. 13 éves lett a Lucullus BT, amit méltóképp ünnepelünk.

Lesz Charity Program is, immár ötödik alkalommal hirdeti meg a másik Nagytudású: az EL Prezidente. Arra kérünk mindenkit, hogy hozzon magával a vacsorára némi elunt játékot, édességet, tartós élelmiszert, rajzeszközt/pénzbeli adományt  - hogy azokat nélkülözőknek továbbítsuk. Az elmúlt évben is rengeteg adomány érkezett - köszönjük szépen! Ezzel a programelemmel azok előtt kedveskedünk, akik nem tudják ezeket az eszközöket megengedni maguknak.

Az étkezés az ázsiai hagyományokhoz hűen társas szellemben történik, ahogyan a kínaiak mindig is ettek, esznek, és enni fognak.

És akkor csapassuk:

Háztáji tyúkhúsleves
Fafülgomba saláta
Nagypapa kedvence
Ínyenc marhahús saláta
Hideg chili szószos üvegtészta saláta
Száznapos tojás paprikával
Gan-Guo sertésköröm
Shui zhu sertés
Édes-savanyú sertéshús pekingi módra
Szójaszószos gesztenyés csirke
Rablós csontos kacsa ragu
Serpenyőben készült birka
Yu-Xiang padlizsán

(A menüben lehetnek változások - ez az aznapi piaci kínálattól függ).

Mikor: 2016. december 15. és 22. csütörtök, 19:30.
Hol: Wang Mester Új étterem,  1087 Budapest, Kőbányai út  25.


Részvételi díj

7500 Ft/fő - LBT Tagoknak, 8500 Ft/fő - mindenki másnak.
(+ A Lucullus BT Tagjai elsőbbséget élveznek a foglalásnál.)

Az ár a menüsort tartalmazza, az italokat azonban mindenki maga
fizeti. Ha részt szeretnél venni az eseményen (és hányan),
kérlek, jelezd azt felénk e-mailen elnokseg@lucullusbt.hulegkésőbb 1 nappal
az esemény előtt. Kérlek, a pénzt is ugyaneddig juttasd el a
10700378-18412200-51100005 CIB-számlára.

vacsorá(ko)n a részvétel nagyon LIMITÁLT, ezért kérjük,

igyekezzetek a foglalásokkal! Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn
túl nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén
pedig nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük.
Tiszteletteljesen arra kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz
a visszajelzést illetően!

Üdvözlettel,

Az Elnökség
Lucullus BT

+3620 240-8530

Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
Lucullus a Facebookon: www.facebook.com/lucullusbt

Címkék: kínai konyha wang qiang wang piacon étterem

Vadiúj indiai étteremben, a Maharaja Lounge-ban jártunk

2016.11.09. 05:01 lucullus

maharaja.jpgDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ,

Örömmel jelentjük, hogy vadonatúj indiai étterem nyílt a Nagymező
utcában, ami a Maharaja Lounge névre hallgat. Mielőtt azt
gondolnánk, hogy valaki bitorolni merné a "Maharaja" brandet, annak
gyorsan elmondjuk, hogy szó nincs erről: a Jham család, amely
1994-ben nyitott elsőként itthon indiai éttermet - most immár
négytagúvá bővítette az éttermei számát. 94-ben még nem volt
Lucullus BT, ellenben megalakulásunktól, azaz 2003 óta
együttműködünk a Jham csalddal. Az egyik legelső interjúnk is Jham
Kulvinder Singh-gel (kukival) készült, íme:
http://lucullus.blog.hu/2004/12/02/a_maharaja_kari_es_a_nepali_jaktej_titka_beszelgetes_jham_kulvinder_singh_hel_a_maharaja_es_a_himala
[1]

Öröm nézni, hogy az M birodalom ily gyorsan terjeszkedik, és válik
a budapesti indiai kultúra üde színfoltjává. Reméljük, még sok
ilyenben lesz részünk! Gyorsan le is csaptunk az adódó lehetőségre,
és meglátogattuk régi barátainkat.

M, Mint Maharaja Menü:

- "Monchaow" leves

Előételek:
- Chicken Tikka, csirkedarabok tandoorban stove
- Hariyali jellegű kebab
- fokhagymás Kebab
- paneer Tikka, azaz házi sajt
- vegyes züldségpakora

Főételek:
- csirke Patıyala módra
- sajt Kolhapuri madras
- Navratan Sabji züldségek
- Madras szószban párolt hal

Kiegésíztők:
- Naan kenéyr
- Chapati kenyér
- Pulao rizs
- Papaddam ropogós
- Saláta
- Valamint az elmaradhtatlan menta és mangószósz


Címkék: indiai konyha maharaja étterem

Hej, CICA, Hacsapuri: Grúz vacsora jött szembe

2016.10.07. 18:36 lucullus

aragvi.png

Grúz vacsorából nagyjából hetente kellene egyet szervezni, mert annyira
remek. Mi megelégszünk egyelőre a 3/13 év-es átlaggal, de ragaszkodni fogunk
hozzá, hogy innentől kezdve legalább évente legyen egy. Utunk hazánk
egyedüli grúz éttermébe, az Aragvi-ba vezet, Bondo Kantaria barátunkhoz, aki
immár egy évtizede szeretné meghonosítani itthon ezt a remek életérzést.
(Cím: 1023-Budapest, Ürömi köz 2) Nem túlzás, ha azt állítjuk: a grúz konyha
talán a világ legérdekfeszítőbb konyhája. Imádjuk!

Aki már járt Grúziában, a Fekete-tenger menti ex-szovjet tagköztársaságban,
annak minden bizonnyal része volt a messze földön híres grúz vendéglátásban:
megízlelhette különleges fűszerezésű, többnyire dióval készült ételeit, a
sajtos lepény különböző fajtáit (hacsapuri), illatos lepénykenyerét, márkás
konyakjait, zamatos borait. A grúzok általában több órát töltenek el az
ételekkel roskadásig megrakott, terített asztalnál. Minden sajtot, előételt
és sültet végig kell enniük.
A grúz asztalnál szigorú rend uralkodik, erről a tamada, a lakoma
"szertartásmestere" gondoskodik. A tamada esetünkben a Lucullus BT elnöke,
Turóczi Gábor lesz, aki ismeri a grúz konyha minden csínját-bínját, többször
járt Grúziában, és hetente grúzt étkezik Moszkvában.
A grúz evőeszközökről röviden csak annyit: az étkezéshez kést csak ritkán
használnak, a mártásokat meg kenyérrel tunkolják ki. A grúz asztalról soha,
egyetlen étkezéskor sem hiányoznak a zöld fűszernövények, a menta, a
koriander, a csombor, a bazsalikom, a kapor, a kerti zsázsa, a tárkony
stb. - attól függően, hogy minek van éppen a szezonja -, amelyeket kis
vázákban tesznek ki az asztalra, és sóba mártogatva rágcsálnak. Ugyanígy
elmaradhatatlan a zöldhagyma, a paradicsom, az uborka, és a retek. Főtt és
sült húsaikhoz pikáns, fűszeres, kissé csípős mártásokat - fokhagymamártást,
paradicsommártást és tkemalimártást készítenek (amelyet egy apró, savanykás
ízű, ringlóhoz hasonló gyümölcsből, a tkemaliból (meggy-szilva) kell főzni),
és különböző fűszerekkel ízesítenek. Szinte nem létezik olyan emberi
fogyasztásra alkalmas zöldségféle vagy növény, amelyből a grúz háziasszonyok
ne készítenének ízletesnél ízletesebb savanyúságot - kezdve a répával, a
fokhagymán át egészen a dzsondszoliig (hólyagfa bimbója).

A grúzok ételeik elkészítésénél általában növényi olajjal főznek.
Előszeretettel használják a diót, amelynek belét gyakran különböző
fűszerekkel együtt fából készült mozsárban törnek össze. A grúz
háziasszonyok szerint az íze így más, mint amikor ledaráljuk. A fűszerek
közül a szunelit (grúz fűszerkeverék) helyettesíthetjük a nálunk is kapható
adzsikával és curryvel. Az imeretiai sáfrányt a nálunk kapható sáfránnyal is
helyettesíthetjük. A maconi, amelyből a grúzok levest is készítenek és
sütéshez is felhasználják, nagyon hasonlít a mi joghurtunkhoz. A hacsapuri
(sajtos lepény) készítéséhez szükséges sós imeretiai sajt helyett brinzát
vagy fehér sajtot használjunk. Brinzával vagy fehér sajttal lehet pótolni a
szulugunit is, amit a gomi (kukoricakása) egyik változatába szoktak tenni.

Evőasztalunk a következőktől roskadozott:

Előételek

Hideg előételek:
-  padlizsán-, spenót-, céklakóstolók

Meleg ételek:
- Harcsó, azaz fűszeres marhaszegy leves
- Hacsapuri megruli, grúz sajtos lepényféleség
- Skmeruli, vasalt csirke fokhagymás lében
- Odzsahuri,  sült sertés karaj paradicsommal, grúz fűszerezesel.
- burgonyapüré, grúz kenyerek

Desszert
- Karakum torta (dió, mazsola, földimogyoró), Pelamusi puding grúz vörös
szőlővel.

Címkék: grúz konyha aragvi étterem

Japanika - egy szuper trendi hely a Bazilikánál

2016.09.27. 12:48 lucullus

japanika.jpg

Örömmel jelentjük, hogy elindult az őszi evőidényünk: ezúttal egy vadonatúj,
és nagyon trendi helyre mentünk, meglehetősen izgalmas ízeket kóstolni. 158.
vacsoránk a japán konyha rejtelmeibe kalauzolt el minket és ez még csupán a
harmadik ilyen jellegű étkezésünk volt. A Felkelő Nap országának ízeivel
eddig a Fujiban és a Takebayashiban találkozhattunk a Lucullus BT vacsoráin.
A japán konyha sajnos még mindig meglehetősen alulreprezentált
Magyarországon, de mi azért résen vagyunk, és lecsapunk egy-egy kínálkozó
lehetőségre, ha nyílik egy új hely.
A Japanika nevű sushi bár patinásabb helyen nem is nyithatott volna ki, mint
a Bazilika tövében, és érdekesség még, hogy nemcsak japán, de thai és egyéb
fúziós ázsiai ételekkel is találkozhatunk itt. (Ergo a vacsoránk kicsit
"pán-ázsiai" is volt, és ez még érdekesebbé tette az élményt).

A japán konyha egyébként meglehetősen összetett, és mi ugyan próbáltunk anno
valamiféle rendet vágni ebben az ősi misztikus világban, de be kell lássuk -
ez szinte lehetetlen. A sushik, makik és sashimik világa tempurás ételekkel,
salátákkal és príma levesekkel egészülnek itt ki, mi pedig mindenből
igyekeztünk egy kis ízelítőt adni a kedves Vendégeinknek.

“Kill Bill is megirigyelné” menü

Előétel

japán savanyúság
edamame, sózott japán szójabab
osaka saláta, vega
édesburgonya pálcikák tempurában
ropogós csirkelabdák édes-savanyú szósszal
Yakitori csirkecomb nyárs vörös curryvel
pad kimaou tészta hússal

Maki
Fotomaki (hal, zöldség)
Nigiri lazac
Japanko kifordított, pankómorzsában sült tekercs teriyakival (hal, zöldség)
Veggie rainbow (spurge, avokádó, snidling, shitake, édesburgonya,
tojáslepényben)

Édesség
dragon no me, azaz kakaós piskóta, belga csokoládé mousse, rumos meggybetét

Jó kis vacsora volt ez:-) Premier hely, szuper kaja, jó kiszolgálás, és mindent vivő panoráma. Ide tuti jövünk még! 

Címkék: japan konyha japanika étterem

16 FOGÁSOS KÍNAI VACSORA A TAIWAN-BAN

2016.06.05. 13:16 lucullus

DSCF1211.JPGDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

Következő vacsorautunk a már jól bevált Taiwan Éttermbe vezetett, ahol nem
túl szerény 16 kínai fogás vár ránk. Kötelező kaland volt minden kínai- és ázsiai
ízek rajongónak! Immár évek óta járunk ide (is), kétévente muszáj
megszervezni ide egy vacsorát. (Az étterem ikerétterme a Hong-Kong, amelybe
szintén elzarándokolunk évente egyszer.) Az étkezés a kínai hagyományokhoz hűen tízfős
asztaloknál történt. 

A tobzódómenü:

Édes-savanyú oldalas
Csípős fűszeres alga
Főtt húsos táska
Kimcsi
Erős-savanyú leves
Bambusz leves
Speciális Pekingi kacsa
Sichuan marha
Sült borsos tintahal
Gung-Bao csirke
Kínai hagymás szalonna
Illatos borsos-fokhagymás királyrák
Kínai idényjellegű zöldség
Sült mifang
Főtt jázmin rizs
Sült banán

Brutál szezonzásró volt! :-) 

Címkék: kínai konyha taiwan étterem

VADIÚJ VIETNAMIBA MENTÜNK / Megnyílt a 6. Dang Muoi étterem

2016.05.09. 14:38 lucullus

_MG_0766.JPG
Dear Ínyenc Társ!


Örömmel jelentjük, hogy vadonatúj vietnami étterem nyílt Budapesten, a
Villányi  úton. Még nagyobb örömünkre, ugyanaz a Dang-Muoi család nyitotta,
amely egyrészt a legendás Józsefvárosi piac vietnami büféjét üzemeltette
évtizedekig, másrészt amelynek első ”igazi” éttermét az Ernő utcában a
Lucullus BT avatta fel. Nos az elmúlt 3 évben ez már a 6. Dang Muoi
szentély, ami mindenképp nagy örömre ad okot.
A Dang Muoi éttermeket a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak
természetes és a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek
készítésekor. (Az alapanyagokkal kereskednek is, a piaci büfével
egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent vásárolt
tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint
elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.

A Villányi úti létesítmény "nem túl nagy, ellenben nagyon kicsi": összesen
24 fő fér benne el, ugyanakkor két vacsorát is tartottunk.
A menü természetesen csak a mi kedvünkért lett kitalálva!

* Enyhén csípős csigaleves
* Borslevélbe tekert sertéshús
* Az elmaradhatatlan Dang-Muoi tavaszi tekercs
* Sült tintahal enyhén csípős fűszerekkel
* Sertéshús ananászos körítésben
* Rizspalacsinta
* Tejberizses csokoládégolyó Király Anita jóvoltából

A vacsora természetesen szuperül sikerült. 

Címkék: vietnami konyha dang muoi étterem

FRANCIA ÍNYENCVACSORA / NÁNÁSI LAJOS/ PASARÉT BISZTRÓ

2016.04.11. 21:18 lucullus

Nánási Lali visszatért! 

 

 

Dear Ínyenc Társ!

De rég is volt már francia ínyencvacsoránk, és még annál is inkább olyan,
amit Nánási Lajos barátunkkal tartottunk.
És akkor most gyorsan el is spoilerezzük az egészet: ezennel mindkettőt
megkapjátok, ráadásul
nagyon pöpec, számunkra vadonatúj helyen, a Pasarét bisztróban. 5 fogásos
francia ínyencvacsorára
invitálunk Benneteket, Nánási Lajos interpretációjában.

Lajossal évek óta jó viszonyt ápolunk, több vacsorán, főzőkurzuson is
találkozhattunk vele. Rendkívül tehetségesnek tartjuk, és nemcsak azért,
mert Írországban dolgozott korábban egy Michelin csillagos étteremben, vagy
a U2 sztárhotelében, vagy óceánjáró hajókon, hanem azért is, mert
folyamatosan agyal, rendkívüli módon integrálja a magyar alapanyagokat a
mindenféle fűszerekkel (és mindezt a francia konyhastíluson belül), valamint
figyelembe veszi az égövi, kulturális és szezonális sajátosságokat.
Elmondása alapján “tiszta ízű, jó kajákat készít”. Lajossal együttműködtünk
a Hidden Kitchen (azóta sajnos megboldogult) lakáséttermünkben, de őt
indította a Lucullus BT saját versenyzőjeként pár éve a Világ legrangosabb
szakácsversenyén, a Bocuse d Or-on is, ahol nem vallottunk szégyent.

A Pasarét Bisztróról

A Gault Millau étteremkalauz 13-as osztályzatú (20 a maximum), valamint a
TripAdvisor oldal 4,5 ös osztályzatú (5 a maximum) bisztró így ír magáról:
Az 1937-ben épült modern, egyedi,  negyed köríves alaprajzú  buszvégállomás
természetesen már  mindannyiunk örömére műemlék, melyet néhány éve
renováltak és igyekeztek azt   korhű módon helyreállítani. A félkörív
Pasaréti út felőli része  már régóta vendéglátóipari egységként funkcionál ,
elsősorban lokális, a környéken lakó  törzsvendégkörrel. A Pasarét Bisztró
kialakításával célunk ezen tradíció továbbvitele.Olyan kellemes, otthonos
teret szeretnénk teremteni, ahol a hozzánk betérő vendég Barát, ahol
fesztelenül és jól érzi magát , miközben kiváló alapanyagokból hagyományos
magyar illetve francia bisztróételeket  fogyaszt. A nyáron nyitott, télen
zárt terasz utánozhatatlan hangulata , az alsó csendes kerthelyiség
intimitása mind-mind egyedivé teszik bisztrónkat. A Szezonális zöldség és
gyümölcskínálat , a mindig friss halak és húsok  egy változatos  , heti
szinten megújuló étlap kialakítását teszik lehetővé. Legyen az  reggeli ,
ebéd , vacsora, családi összejövetel,vagy csak egy kávé melletti baráti
beszélgetés, mi örömmel látunk Mindenkit.

Le menüsor

* Potói kacsamáj-pástétom
* Karalábé veluité malachas-hússal és citromhabbal
* Szarvashúsos derelye
* Halibut csicsókával, kagylóval és pakchoi-jal
* Mangó-maracuja Pavlova

Nos, nagyjából ilyet adnak egy Michelin csillagos étteremben! Döbbenetesen jó volt minden. 

Címkék: francia konyha pasarét bisztró

Perzsa VACSORÁVAL INDULT AZ ÚJ EVŐÉVAD A SHIRAZBAN

2016.02.28. 11:18 lucullus

shiraz_perzsa_etterem_logo_220x200.png

Dear Ínyenc Társ!

 

Örömmel jelentjük, hogy elindult az új evőévad: és ami a még jobb hír, hogy 2016-ban immár működésünk 13. évét kezdtük el taposni. 

Az év végi charity akciónk jól sikerült: rengeteg ajándék gyűlt össze, amiért köszönet mindenkinek. 

A “járt utat” az év elején most sem hagyjuk el – de miért is tennénk, hisz barátaink a Shiraz-ban vissszautasíthatatlan menüsorral jelentkeztek.

Az eseményből egyet tartottunk. Afi és az iráni datolyapálinka is megvártak minket. 

 

(A perzsa/ iráni konyha azoknak ajánlott egyébként, akik szeretik az ázsiai/összetett/fűszeres/ karizmatikus konyhákat. )

 Le mentor így nézett ki ezúttal: 

Előétel

*Mirza (padlizsános, paradicsomos, fokhagymás mártogatós)

*Hummus

*iráni kenyér

 

Főétel

*Khoreshe fesenjun (gránátalmás csirkeragu dióval

* baszmati  rizs

* kebab kubide (perzsa fűszeres grillezett csirkehús)

 

Desszert

*A ház baklawája

*Meglepetés

 

Címkék: perzsa konyha shiraz étterem

B-UJJÉ-K! JÖVÜNK!

2016.02.01. 20:47 lucullus

Mindenkinek BUJJÉK - JÖVÜNK - MÁRCIUS 18-án lesz az idei első vacsora!

33772360-happy-new-year-merry-christmas-stock-naked-girl-in-a-santa-claus-hat-on-high-heels-and-panties-walki-stock-vector.jpg

12 éves lett a Lucullus BT / RáWangolódtunk/Adományt gyűjtöttünk

2015.12.01. 09:46 lucullus

7.JPG 12 éves lett a Lucullus BT, amely dátumnak rendkívül örülünk, és amely apropóból óriási evészetet tartottunk. 
Kínaország magyar jeles reprezentánsa már nagyon várta az ideérkezőket. Wang egy mítosz, egy élő Igor (bocsánat, ikon) tülekednek hozzá az ínyencek. 
A vacsorán az ázsiai szokásokhoz méltóan NAGY asztaloknál étkeztünk, ami viszont szerintünk jó, mert az étel összeköti az embereket, és ez pedig a Lucullus BT tényleges alapvetése. 
 
FONTOS
 
Volt ismét charity  - az Elnök nem tágít
 
Immár 3. éve csináljuk a jótékonysági akciónkat, hogy NE CSAK mi érezzük jól magunkat, hanem mások is- esetünkben rászoruló gyermekek. 
Szívesen fogadtunk az eseményre egy-egy megunt játékot, ruhaneműt, könyvet, édességet, pénzt, tartós élelmiszert, bármit, amire úgy gondoltátok, hogy jól jöhet Karácsony előtt. 
Köszönjük a fáradozásotokat - rengeteg minden jött. Az El Prezidente a Facebook üzenőfalán videóban köszönte meg a felajánlásokat. Az ajándékokat veszprém-megyei kistelepülések (Csajág és Balatonfőkajár) rászoruló gyermekei kapták, az ajándékok helyi iskolákba és a helyi református egyházba jutottak el. 
12380547_649154555188258_382046461_n.jpg
 12387853_649154538521593_1932417070_n.jpg

És akkor így nézett ki a tobzódásos menünk: 
 
Kínai csípős-savanyú leves
Sertésoldalas-leves kínai zöldborsóval és algával
Tavaszi tekercs
Ínyenc marhasaláta szójaszószban 
Az “elmaradhatatlan” fekete fafülgomba-saláta
Lótuszgyökeres Gong Bao csirke
Pekingi hagymás csirke
Zöldhagymás kacsa
Mao Ce Tung kedvence
Ég és Föld oldalas
Édes savanyú sertés “Peking style”
Nagymama steak marhája
Marhahús fekete babbal, paprikával
Főtt jázmin rizs
Házi pirított tésztakurióziti 
Meglepetés édesség Király Anitától a Lucullus BT 12. születésnapjára
 

Címkék: kínai konyha wang étterem