HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

A SHIRAZ KIHAGYHATATLAN - PERZSA VACSORA JÖN / MÁRC 23.

2017.03.10. 12:19 lucullusshiraz_perzsa_etterem_logo_220x200.png
Dear Ínyenc Társ!

Jó szokásunkhoz híven idén sem marad ki a repertoárból a perzsa/iráni konyha, ezért étekutunk a baráti Shiraz étterembe idén is elvezet. A hely köszöni szépen, jól van, sőt:  idén nagy felújításon is átesett, és mi ott lehetünk az első vendégek közt.

Mit érdemes tudni az iráni konyháról?

Az ókorban Irán gazdag mezőgazdasági adottságokkal bírt, emellett pedig élénk kereskedelmet folytatott a görögökkel és a rómaiakkal. Ez azt eredményezte, hogy rengeteg fűszer, dió, cukor és egyéb földi hívság utazott át ezeken a területeken. A perzsa királyi udvar lakomái meglehetősen híresek voltak, olyannyira, hogy a görögök is átvettek tőlük bizonyos étkezési szokásokat, például a kereveten fekve étkezést. Sztrabón, az ókor legnagyobb földrajztudósa Geographika című művében a következőket írta: "A perzsák pazarul étkeznek, egész állatokat, sokat és sokfélét tálalnak fel. A terítők, a poharak és egyebek kiállítása pompás, úgyhogy minden aranytól és ezüsttől ragyog. Borozás közben tanácskoznak a legfontosabb dolgokról, és szigorúbb határozatokat hoznak, mint józan állapotban".

A mai iráni konyháról

A mai iráni konyha leginkább talán a közel-keleti országok konyhájához hasonlít a legjobban, de merít ötleteket több kaukázusi, balkáni és Észak-Indiai étekkútból is. Mindenféle túlzás nélkül konstatálhatjuk, hogy a mai iráni konyha meglehetősen szerény: egy étkezés kevés fogásból áll, az ételeken belül pedig nincs olyan túlburjánzó fűszerhasználat, mint például egy orgiát idéző grúz, vagy Észak-indiai fogásoknál. Sőt, nagyon is kevés van: a hús - húsízű, a paradicsom – paradicsomízű, a nemzeti eledelnek tartott rizs (polo) egyszerűbbnek mondható, a hagyma pedig egyenesen nyers valójában fogyasztandó. Utóbbi azért van, mert azt mondják az irániak, hogy ez nagymértékben segít az emésztésben. Furcsa, de meg lehet szokni – sőt, aztán egyszer csak nagyon könnyű rákapni az effajta étkezésre.

Az irániak ritkábban esznek levest
, mint az európaiak. A leveseik sűrűek, a húson kívül zöldségekből, joghurtból és különféle füvekből állnak. A legelterjedtebbek az as és a masztohjar.
A húsok közül a birka örvend népszerűségnek, de fogyasztanak marhahúst és a baromfit is. Húsból készült nemzeti specialitásaik főleg a nyárson, parázson sült különféle kebabok, amelyeket fűszerekkel, vajjal és rizzsel tálalnak. Gyakran szerepelnek az étlapon a folyami és tengeri halak is - kedvelt csemegéjük a pisztráng. Az irániak asztalán több formában is ott vannak a tejtermékek, ismeretes, hogy a sajtot már sokkal előbb ismerték és fogyasztották, mint a franciák.Jellemzőek a saláták és gyümölcsök, amelyeknek nem csak a konyhán veszik hasznát, hanem önmagában, nyersen is fogyaszthatják azokat. Az irániak asztalán gyakran láthatunk friss bazsalikomot, kaprot, koriander zöldjét és metélőhagymát. Iránban sok gyümölcs terem. Fölöttébb kedvelik a dinnyét és a szőlőt, amelyeket gyakran juhsajttal és kenyérrel fogyasztjanak. Gránátalma, mandula, datolya és füge sok helyen vadon is nő.
A lapos, lepényszerű kenyérféléket Iránban főleg búzalisztből készítik, a legismertebbek talán a szangak és a lavas. Ezek ízletesek, és még vaj nélkül is fogyaszthatók. A lepénykenyeret vagy forró kavicsokon, vagy különleges, földbe ásott kemencében (tandirban) sütik, amivel már ugyebár találkozhattunk üzbég és Észak-indiai vacsoráinkon is. A tésztát a kemence izzó falaira vetik, s ha az megsült, magától majd magától leválik.
Érdemes említést tennünk a dugh nevű hűsítő, szomjoltó italról, ami nem más, mint ásványvízzel felhígított joghurt, sóval, mentafűvel ízesítve. Elképzelhető, hogy vacsoránkon mi is kaphatunk ilyet. Az irániak "nemzeti" itala azonban mégis csak a tea, bár a teaházaikat is "kávéház"-nak nevezik. A teát kínai és üzbég kereskedők szállították a Távol-Keletről az országba. Az irániak szá
mára a tea a létfenntartásnak is eszköze: nyáron, a negyven fok feletti hőségben hűsít, télen, a nagy hidegben melegít. A teához ismert keleti édességeket szolgálnak fel.

(Az írás bizonyos részeihez a Terebess Ázsia E-tárból merítettünk ihletet).


Előételek:
- Salad olivie, azaz franciasaláta perzsa módra
- kuku, a zöldfűszeres lepény

Főételek:

- khoreshe sabzi, az iráni FŐTTzelék
- koreshe geyme, sárgaborsóval készült marha egytálétel
- zöldséges rizs
- kebab shirazi, azaz csirke egy nyárson

Desszert:
- házi készítésű, sáfrányos fagyi

(A menüben lehetnek változások - ez az aznapi piaci kínálattól függ).

Mikor: 2017. március 23., csütörtök, 19:30.
Hol:  Shiraz, Budapest IX, Ráday u. 
21.


Részvételi díj

6500 Ft/fő 


Az ár a menüsort tartalmazza, az italokat azonban mindenki maga
fizeti. Ha részt szeretnél venni az eseményen (és hányan),
kérlek, jelezd azt felénk e-mailen elnokseg@lucullusbt.hulegkésőbb 1 nappal
az esemény előtt. Kérlek, a pénzt is ugyaneddig juttasd el a
10700378-18412200-51100005 CIB-számlára.
A vacsorá(ko)n a részvétel nagyon LIMITÁLT, ezért kérjük,
igyekezzetek a foglalásokkal! Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn
túl nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén
pedig nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük.
Tiszteletteljesen arra kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz
a visszajelzést illetően!

Üdvözlettel,

Az Elnökség
Lucullus BT

+3620 240-8530

Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
Lucullus a Facebookon: www.facebook.com/lucullusbt

Címkék: iráni konyha shiraz étterem

10 év után, másodszor is bevettük a Mughal Shahi-t

2017.02.24. 11:05 lucullus

Ezúttal elsőként másodjára Pakisztán konyháját térképeztük fel, mégpedig egy igazi pakisztáni étekműhelyben, a Moghul Shahi-ban (Budapest. XII., Városmajor u. 47.) 

mughal.jpg

Ha már jártál az egymillió fogorvos, fegyverkereskedő és fodrász hazájában, ahol nagy hódítók, a mogulok nagybajuszú és hasonló méretű turbánnal rendelkező leszármazottai rizses biryanit főznek egymásnak, akkor biztosan kisebbségben vagy, mert mi még nem. Ezért azt gondoltuk, itt az idő, hogy megismerkedjünk a titokzatos Pakisztán kulturális szokásaival, azon belül is a gasztronómiai vonatkozásokkal. Az ízvilágról elöljáróban csak annyit, hogy aki szereti az indiai konyhát, az a pakisztánit még jobban fogja szeretni.

PAKISZTÁNRÓL

Az önálló Pakisztáni Iszlám Köztársaság 1947-ben jelent meg a térképeken, a Brit-Indiai birodalom felbomlása következtében. Korábban az ország, Észak-India és a Közel-Kelet több birodalmához hasonlóan több évszázadon át a belső-ázsiai mogul hódítók uralma alatt állt. A 796,095 m2 kiterjedésű és 140 millió lakosú ország a Hindukus-hegység mentén helyezkedik el, végeláthatatlan vidékei a Pamir csúcstól egészen az Arab-tengerig terülnek el. Szomszédja Kína, Afganisztán, Irán és India, tehát a hozzánk közelebb eső Kelet és a Távol-Kelet határmezsgyéjén helyezkedik el, aminek köszönhetően a világ egyik legérdekesebb kulturális kohójaként is aposztrofálható. Az ország annak idején a hódító Nagy Sándornak is különösen kedvessé vált, ugyanis ezen a vidéken kötötte meg élete egyik legkülönösebb házasságát egy Roxán nevű hölggyel. Pakisztán a mennyország kapuja is egyben: itt található a világ egyik legmagasabb hegycsúcsa, a hegymászók egyik legrettegettebb ellenfele, a 8611 méter K2 is. Ami az időjárást illeti, Pakisztánban szinte minden előfordul a magashegyi klímától a forró szubtrópusiig. Főbb mezőgazdasági terménye a búza, a gyapot, a rizs, a cukornád és a különböző gumós növények, legkedveltebb gyümölcsei közé tartozik a mangó, a narancs, a banán és az alma.

A PAKISZTÁNI KONYHÁRÓL

Míg az Indiához közeli Punjab és a Sindhh tartományokban a pakisztáni konyha nagymértékben hasonlít az észak-indiai konyhára, addig a nyugati végekben az afganisztáni és az iráni hatások érződnek. A pakisztáni konyha sokszínűségének talán egyetlen közös nevezője a mogul hagyomány, aminek egyik fő ismérve a tandoor használata, az ételek nyílt lángon való, gyors elkészítése, a pörköléses technikák jelenléte, valamint a fűszerezési szokások, amelyek ugyan intenzívebbek, mint a Közel-Kelet országaiban, de elmaradnak az indiai túlbuzgástól. Vannak, akik ezen tulajdonságai miatt indo-iráni konyhának is nevezik a pakisztánit.
Az országban kiterjedt pékkultúra alakult ki. A legjellegzetesebb kenyeret, a roti-t általában reggel fogyasztják, míg a naan-ok, azaz lepények (taftan, kanadhari naan, vajas naan, szezámmagos naan) és egyéb, bonyolultabb kenyerek (puri, olajos paratha) bármikor fogyaszthatóak.
Főbb ételeik közé tartoznak a Biryani (rizses-húsos étel), a Pullao (rizses, húsnélküli étel), és a Sajji nevű Baluchi tartomány-béli étel (sült birkalábszár), a rizzsel töltött bárány pedig az egész országban ismert. A vegetáriánusok is mennyországra lelhetnek Pakisztánban, hiszen nagy népszerűségnek örvendenek errefelé a különböző lencsék (dal) és a zöldségfélék (sabzi).
A kebabok (darált, sült húsok) szintén jelen vannak a pakisztániak mindennapjaiban. A legnépszerűbbek: seekh kebab (marhahús, tavaszi füvekkel és szezonális fűszerekkel), shami kebab (kevésbé fűszeres, mint a seekh kebab) és a Peshawar-tartományi chapli kebab (kerek, rendkívül fűszeres marha kebab). Sokféle halat is esznek Pakisztánban, amelyeket főleg curry-s mártásokkal ízesítenek.
A desszertek közül a legjellegzetesebbek a Kulfi (fagylalt), a Gulab Jamun (édes golyók), valamint a Burfi (jellegzetes pakisztáni sütemény). Az italok közül a tejes italokat (lassi), a teát (fekete, zöld, szegfűszeggel és kardamommal ízesített) preferálják, de van itt rózsaszirom szirupos ital, üdítők, és sör is, bár utóbbit nem ihatnak a helyiek az iszlám előírásai miatt.

A Lucullus pakisztáni vacsorája a következőképp festett:


Előételek
· Samosa, avagy bundás marhahús;
· Aloo pakora, avagy burgonya panírban;
· Vegyes pakora, azaz sült zöldségek panírban;
· Papar, ropogós „kenyér”;

 Főételek
· Nali Nehari, azaz marhahús currys szószban;
· Durbari Dum Kebab Masala, avagy zöldséges-csirkés kebab;
· Chicken Biryani, azaz csirkehúsos rizses egytálétel;
· Chana Masala, azaz csicseriborsó;
· Naurattan Qorma, vegyes zöldség-mandulás curry;
· Baszmati rizs;
· Naan, avagy lepény;
· Paratha, avagy kenyérféle;
· Salad,Rayta, joghurtos mentaszósz;
· Chatni, pikánsan csípős mangószósz;

Desszert
· Gulab Jamun, avagy édes golyók

Címkék: pakisztáni konyha mughal shahi étterem

Jó utat a Csokimennyországba, Szántó Tibi!

2017.02.02. 18:24 lucullus

Mély megrendüléssel, megdöbbenéssel és hatalmas szomorúsággal írok most arról, hogy felment ma a Csokimennyországba Szántó Tibi jóbarátunk, az ország egyik legjobb csokoládékészítője. Könnyeimmel küszködök ezekben a pillanatokban is, és nem is értem az egészet - talán még mindig reménykedem abban, hogy ez a hír talán nem is igaz. Tibi "szinte berobbant" az életünkbe, úgy 10 évvel ezelőtt, kijárta az összes főzőkurzusunkat, és azóta a Lucullus BT számtalan eseményén működtünk együtt: csokoládékóstolókon, előadásokon, nyitókon. Olyan srác volt ő, aki mindig jött az első hívó szóra, és olyanokat kreált, amiktől nagyjából dob hat hátast az ember. Emberileg, szakmailag, mindenhogyan: Tibi valóban pótolhatatlan űrt hagy maga után. Köszönjük tevékenységed, lényed, jó utat Neked, vigyázz magadra, és készíts még rengeteg finomságot a fenti Csokimennyországban!

Turóczi Gábor

1_1.JPG

Címkék: szántó tibor csokoládékultúra

13 ÉVES A LUCULLUS BT: KÍNAI SZUPERVACSORA WANG ÚJ ÉTTERMÉBEN

2016.11.30. 05:09 lucullus


wang_uj.jpg


És akkor sor került az ezévi utolsó szuperkalandunkra is: a Nagy, Wang Mester-féle kínai szuperevészetre. Mégpedig tettük ezt ismét egy vadonatúj étteremben, amit a Nagytudású a Kőbányai úton nyitott nemrég. A kínai ételkultúra és Wang szent számunkra, ezért természetesen meglátogattuk itt is hazánk első és egyetlen sztárszakácsát. Hajszálpontosan Vele kezdődött 13 éve a Lucullus BT téma, ezért ez nem kérdés, hogy minden év végén itt is fejeződik be. 13 éves lett a Lucullus BT, amit méltóképp ünnepeltünk.

Volt Charity Program is, immár ötödik alkalommal hirdette meg a másik Nagytudású: az EL Prezidente. Arra kérünk mindenkit, hogy hozzon magával a vacsorára némi elunt játékot, édességet, tartós élelmiszert, rajzeszközt/pénzbeli adományt  - hogy azokat nélkülözőknek továbbítsuk. Az elmúlt évben is rengeteg adomány érkezett - köszönjük szépen! Ezzel a programelemmel azok előtt kedveskedünk, akik nem tudják ezeket az eszközöket megengedni maguknak.

Az étkezés az ázsiai hagyományokhoz hűen társas szellemben történt, ahogyan a kínaiak mindig is ettek, esznek, és enni fognak.

És akkor ezt csapattuk:

Háztáji tyúkhúsleves (nem elírás! Wang féle csavarral) 
Fafülgomba saláta
Nagypapa kedvence
Ínyenc marhahús saláta
Hideg chili szószos üvegtészta saláta
Száznapos tojás paprikával
Gan-Guo sertésköröm
Shui zhu sertés
Édes-savanyú sertéshús pekingi módra
Szójaszószos gesztenyés csirke
Rablós csontos kacsa ragu
Serpenyőben készült birka
Yu-Xiang padlizsán


Címkék: kínai konyha wang qiang wang piacon étterem

Vadiúj indiai étteremben, a Maharaja Lounge-ban jártunk

2016.11.09. 05:01 lucullus

maharaja.jpgDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ,

Örömmel jelentjük, hogy vadonatúj indiai étterem nyílt a Nagymező
utcában, ami a Maharaja Lounge névre hallgat. Mielőtt azt
gondolnánk, hogy valaki bitorolni merné a "Maharaja" brandet, annak
gyorsan elmondjuk, hogy szó nincs erről: a Jham család, amely
1994-ben nyitott elsőként itthon indiai éttermet - most immár
négytagúvá bővítette az éttermei számát. 94-ben még nem volt
Lucullus BT, ellenben megalakulásunktól, azaz 2003 óta
együttműködünk a Jham csalddal. Az egyik legelső interjúnk is Jham
Kulvinder Singh-gel (kukival) készült, íme:
http://lucullus.blog.hu/2004/12/02/a_maharaja_kari_es_a_nepali_jaktej_titka_beszelgetes_jham_kulvinder_singh_hel_a_maharaja_es_a_himala
[1]

Öröm nézni, hogy az M birodalom ily gyorsan terjeszkedik, és válik
a budapesti indiai kultúra üde színfoltjává. Reméljük, még sok
ilyenben lesz részünk! Gyorsan le is csaptunk az adódó lehetőségre,
és meglátogattuk régi barátainkat.

M, Mint Maharaja Menü:

- "Monchaow" leves

Előételek:
- Chicken Tikka, csirkedarabok tandoorban stove
- Hariyali jellegű kebab
- fokhagymás Kebab
- paneer Tikka, azaz házi sajt
- vegyes züldségpakora

Főételek:
- csirke Patıyala módra
- sajt Kolhapuri madras
- Navratan Sabji züldségek
- Madras szószban párolt hal

Kiegésíztők:
- Naan kenéyr
- Chapati kenyér
- Pulao rizs
- Papaddam ropogós
- Saláta
- Valamint az elmaradhtatlan menta és mangószósz


Címkék: indiai konyha maharaja étterem

Hej, CICA, Hacsapuri: Grúz vacsora jött szembe

2016.10.07. 18:36 lucullus

aragvi.png

Grúz vacsorából nagyjából hetente kellene egyet szervezni, mert annyira
remek. Mi megelégszünk egyelőre a 3/13 év-es átlaggal, de ragaszkodni fogunk
hozzá, hogy innentől kezdve legalább évente legyen egy. Utunk hazánk
egyedüli grúz éttermébe, az Aragvi-ba vezet, Bondo Kantaria barátunkhoz, aki
immár egy évtizede szeretné meghonosítani itthon ezt a remek életérzést.
(Cím: 1023-Budapest, Ürömi köz 2) Nem túlzás, ha azt állítjuk: a grúz konyha
talán a világ legérdekfeszítőbb konyhája. Imádjuk!

Aki már járt Grúziában, a Fekete-tenger menti ex-szovjet tagköztársaságban,
annak minden bizonnyal része volt a messze földön híres grúz vendéglátásban:
megízlelhette különleges fűszerezésű, többnyire dióval készült ételeit, a
sajtos lepény különböző fajtáit (hacsapuri), illatos lepénykenyerét, márkás
konyakjait, zamatos borait. A grúzok általában több órát töltenek el az
ételekkel roskadásig megrakott, terített asztalnál. Minden sajtot, előételt
és sültet végig kell enniük.
A grúz asztalnál szigorú rend uralkodik, erről a tamada, a lakoma
"szertartásmestere" gondoskodik. A tamada esetünkben a Lucullus BT elnöke,
Turóczi Gábor lesz, aki ismeri a grúz konyha minden csínját-bínját, többször
járt Grúziában, és hetente grúzt étkezik Moszkvában.
A grúz evőeszközökről röviden csak annyit: az étkezéshez kést csak ritkán
használnak, a mártásokat meg kenyérrel tunkolják ki. A grúz asztalról soha,
egyetlen étkezéskor sem hiányoznak a zöld fűszernövények, a menta, a
koriander, a csombor, a bazsalikom, a kapor, a kerti zsázsa, a tárkony
stb. - attól függően, hogy minek van éppen a szezonja -, amelyeket kis
vázákban tesznek ki az asztalra, és sóba mártogatva rágcsálnak. Ugyanígy
elmaradhatatlan a zöldhagyma, a paradicsom, az uborka, és a retek. Főtt és
sült húsaikhoz pikáns, fűszeres, kissé csípős mártásokat - fokhagymamártást,
paradicsommártást és tkemalimártást készítenek (amelyet egy apró, savanykás
ízű, ringlóhoz hasonló gyümölcsből, a tkemaliból (meggy-szilva) kell főzni),
és különböző fűszerekkel ízesítenek. Szinte nem létezik olyan emberi
fogyasztásra alkalmas zöldségféle vagy növény, amelyből a grúz háziasszonyok
ne készítenének ízletesnél ízletesebb savanyúságot - kezdve a répával, a
fokhagymán át egészen a dzsondszoliig (hólyagfa bimbója).

A grúzok ételeik elkészítésénél általában növényi olajjal főznek.
Előszeretettel használják a diót, amelynek belét gyakran különböző
fűszerekkel együtt fából készült mozsárban törnek össze. A grúz
háziasszonyok szerint az íze így más, mint amikor ledaráljuk. A fűszerek
közül a szunelit (grúz fűszerkeverék) helyettesíthetjük a nálunk is kapható
adzsikával és curryvel. Az imeretiai sáfrányt a nálunk kapható sáfránnyal is
helyettesíthetjük. A maconi, amelyből a grúzok levest is készítenek és
sütéshez is felhasználják, nagyon hasonlít a mi joghurtunkhoz. A hacsapuri
(sajtos lepény) készítéséhez szükséges sós imeretiai sajt helyett brinzát
vagy fehér sajtot használjunk. Brinzával vagy fehér sajttal lehet pótolni a
szulugunit is, amit a gomi (kukoricakása) egyik változatába szoktak tenni.

Evőasztalunk a következőktől roskadozott:

Előételek

Hideg előételek:
-  padlizsán-, spenót-, céklakóstolók

Meleg ételek:
- Harcsó, azaz fűszeres marhaszegy leves
- Hacsapuri megruli, grúz sajtos lepényféleség
- Skmeruli, vasalt csirke fokhagymás lében
- Odzsahuri,  sült sertés karaj paradicsommal, grúz fűszerezesel.
- burgonyapüré, grúz kenyerek

Desszert
- Karakum torta (dió, mazsola, földimogyoró), Pelamusi puding grúz vörös
szőlővel.

Címkék: grúz konyha aragvi étterem

Japanika - egy szuper trendi hely a Bazilikánál

2016.09.27. 12:48 lucullus

japanika.jpg

Örömmel jelentjük, hogy elindult az őszi evőidényünk: ezúttal egy vadonatúj,
és nagyon trendi helyre mentünk, meglehetősen izgalmas ízeket kóstolni. 158.
vacsoránk a japán konyha rejtelmeibe kalauzolt el minket és ez még csupán a
harmadik ilyen jellegű étkezésünk volt. A Felkelő Nap országának ízeivel
eddig a Fujiban és a Takebayashiban találkozhattunk a Lucullus BT vacsoráin.
A japán konyha sajnos még mindig meglehetősen alulreprezentált
Magyarországon, de mi azért résen vagyunk, és lecsapunk egy-egy kínálkozó
lehetőségre, ha nyílik egy új hely.
A Japanika nevű sushi bár patinásabb helyen nem is nyithatott volna ki, mint
a Bazilika tövében, és érdekesség még, hogy nemcsak japán, de thai és egyéb
fúziós ázsiai ételekkel is találkozhatunk itt. (Ergo a vacsoránk kicsit
"pán-ázsiai" is volt, és ez még érdekesebbé tette az élményt).

A japán konyha egyébként meglehetősen összetett, és mi ugyan próbáltunk anno
valamiféle rendet vágni ebben az ősi misztikus világban, de be kell lássuk -
ez szinte lehetetlen. A sushik, makik és sashimik világa tempurás ételekkel,
salátákkal és príma levesekkel egészülnek itt ki, mi pedig mindenből
igyekeztünk egy kis ízelítőt adni a kedves Vendégeinknek.

“Kill Bill is megirigyelné” menü

Előétel

japán savanyúság
edamame, sózott japán szójabab
osaka saláta, vega
édesburgonya pálcikák tempurában
ropogós csirkelabdák édes-savanyú szósszal
Yakitori csirkecomb nyárs vörös curryvel
pad kimaou tészta hússal

Maki
Fotomaki (hal, zöldség)
Nigiri lazac
Japanko kifordított, pankómorzsában sült tekercs teriyakival (hal, zöldség)
Veggie rainbow (spurge, avokádó, snidling, shitake, édesburgonya,
tojáslepényben)

Édesség
dragon no me, azaz kakaós piskóta, belga csokoládé mousse, rumos meggybetét

Jó kis vacsora volt ez:-) Premier hely, szuper kaja, jó kiszolgálás, és mindent vivő panoráma. Ide tuti jövünk még! 

Címkék: japán konyha japanika étterem

16 FOGÁSOS KÍNAI VACSORA A TAIWAN-BAN

2016.06.05. 13:16 lucullus

DSCF1211.JPGDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

Következő vacsorautunk a már jól bevált Taiwan Éttermbe vezetett, ahol nem
túl szerény 16 kínai fogás vár ránk. Kötelező kaland volt minden kínai- és ázsiai
ízek rajongónak! Immár évek óta járunk ide (is), kétévente muszáj
megszervezni ide egy vacsorát. (Az étterem ikerétterme a Hong-Kong, amelybe
szintén elzarándokolunk évente egyszer.) Az étkezés a kínai hagyományokhoz hűen tízfős
asztaloknál történt. 

A tobzódómenü:

Édes-savanyú oldalas
Csípős fűszeres alga
Főtt húsos táska
Kimcsi
Erős-savanyú leves
Bambusz leves
Speciális Pekingi kacsa
Sichuan marha
Sült borsos tintahal
Gung-Bao csirke
Kínai hagymás szalonna
Illatos borsos-fokhagymás királyrák
Kínai idényjellegű zöldség
Sült mifang
Főtt jázmin rizs
Sült banán

Brutál szezonzásró volt! :-) 

Címkék: kínai konyha taiwan étterem

VADIÚJ VIETNAMIBA MENTÜNK / Megnyílt a 6. Dang Muoi étterem

2016.05.09. 14:38 lucullus

_MG_0766.JPG
Dear Ínyenc Társ!


Örömmel jelentjük, hogy vadonatúj vietnami étterem nyílt Budapesten, a
Villányi  úton. Még nagyobb örömünkre, ugyanaz a Dang-Muoi család nyitotta,
amely egyrészt a legendás Józsefvárosi piac vietnami büféjét üzemeltette
évtizedekig, másrészt amelynek első ”igazi” éttermét az Ernő utcában a
Lucullus BT avatta fel. Nos az elmúlt 3 évben ez már a 6. Dang Muoi
szentély, ami mindenképp nagy örömre ad okot.
A Dang Muoi éttermeket a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak
természetes és a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek
készítésekor. (Az alapanyagokkal kereskednek is, a piaci büfével
egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent vásárolt
tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint
elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.

A Villányi úti létesítmény "nem túl nagy, ellenben nagyon kicsi": összesen
24 fő fér benne el, ugyanakkor két vacsorát is tartottunk.
A menü természetesen csak a mi kedvünkért lett kitalálva!

* Enyhén csípős csigaleves
* Borslevélbe tekert sertéshús
* Az elmaradhatatlan Dang-Muoi tavaszi tekercs
* Sült tintahal enyhén csípős fűszerekkel
* Sertéshús ananászos körítésben
* Rizspalacsinta
* Tejberizses csokoládégolyó Király Anita jóvoltából

A vacsora természetesen szuperül sikerült. 

Címkék: vietnami konyha dang muoi étterem

FRANCIA ÍNYENCVACSORA / NÁNÁSI LAJOS/ PASARÉT BISZTRÓ

2016.04.11. 21:18 lucullus

Nánási Lali visszatért! 

 

 

Dear Ínyenc Társ!

De rég is volt már francia ínyencvacsoránk, és még annál is inkább olyan,
amit Nánási Lajos barátunkkal tartottunk.
És akkor most gyorsan el is spoilerezzük az egészet: ezennel mindkettőt
megkapjátok, ráadásul
nagyon pöpec, számunkra vadonatúj helyen, a Pasarét bisztróban. 5 fogásos
francia ínyencvacsorára
invitálunk Benneteket, Nánási Lajos interpretációjában.

Lajossal évek óta jó viszonyt ápolunk, több vacsorán, főzőkurzuson is
találkozhattunk vele. Rendkívül tehetségesnek tartjuk, és nemcsak azért,
mert Írországban dolgozott korábban egy Michelin csillagos étteremben, vagy
a U2 sztárhotelében, vagy óceánjáró hajókon, hanem azért is, mert
folyamatosan agyal, rendkívüli módon integrálja a magyar alapanyagokat a
mindenféle fűszerekkel (és mindezt a francia konyhastíluson belül), valamint
figyelembe veszi az égövi, kulturális és szezonális sajátosságokat.
Elmondása alapján “tiszta ízű, jó kajákat készít”. Lajossal együttműködtünk
a Hidden Kitchen (azóta sajnos megboldogult) lakáséttermünkben, de őt
indította a Lucullus BT saját versenyzőjeként pár éve a Világ legrangosabb
szakácsversenyén, a Bocuse d Or-on is, ahol nem vallottunk szégyent.

A Pasarét Bisztróról

A Gault Millau étteremkalauz 13-as osztályzatú (20 a maximum), valamint a
TripAdvisor oldal 4,5 ös osztályzatú (5 a maximum) bisztró így ír magáról:
Az 1937-ben épült modern, egyedi,  negyed köríves alaprajzú  buszvégállomás
természetesen már  mindannyiunk örömére műemlék, melyet néhány éve
renováltak és igyekeztek azt   korhű módon helyreállítani. A félkörív
Pasaréti út felőli része  már régóta vendéglátóipari egységként funkcionál ,
elsősorban lokális, a környéken lakó  törzsvendégkörrel. A Pasarét Bisztró
kialakításával célunk ezen tradíció továbbvitele.Olyan kellemes, otthonos
teret szeretnénk teremteni, ahol a hozzánk betérő vendég Barát, ahol
fesztelenül és jól érzi magát , miközben kiváló alapanyagokból hagyományos
magyar illetve francia bisztróételeket  fogyaszt. A nyáron nyitott, télen
zárt terasz utánozhatatlan hangulata , az alsó csendes kerthelyiség
intimitása mind-mind egyedivé teszik bisztrónkat. A Szezonális zöldség és
gyümölcskínálat , a mindig friss halak és húsok  egy változatos  , heti
szinten megújuló étlap kialakítását teszik lehetővé. Legyen az  reggeli ,
ebéd , vacsora, családi összejövetel,vagy csak egy kávé melletti baráti
beszélgetés, mi örömmel látunk Mindenkit.

Le menüsor

* Potói kacsamáj-pástétom
* Karalábé veluité malachas-hússal és citromhabbal
* Szarvashúsos derelye
* Halibut csicsókával, kagylóval és pakchoi-jal
* Mangó-maracuja Pavlova

Nos, nagyjából ilyet adnak egy Michelin csillagos étteremben! Döbbenetesen jó volt minden. 

Címkék: francia konyha pasarét bisztró