HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus Baráti Társaság egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük immár 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Legfrissebb fotóink

Címkék

címkefelhő

Ajánlott oldalak

Friss topikok

VADIÚJ VIETNAMIBA MEGYÜNK / Május 26-27

2016.05.09. 14:38 lucullus

_MG_0766.JPG
Dear Ínyenc Társ!


Örömmel jelentjük, hogy vadonatúj vietnami étterem nyílik Budapesten, a
Villányi  úton. Még nagyobb örömünkre, ugyanaz a Dang-Muoi család nyitja,
amely egyrészt a legendás Józsefvárosi piac vietnami büféjét üzemeltette
évtizedekig, másrészt amelynek első”igazi” éttermét az Ernő utcában a
Lucullus BT avatta fel. Nos az elmúlt 3 évben ez már a 6. Dang Muoi
szentély, ami mindenképp nagy örömre ad okot.
A Dang Muoi éttermeket a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak
természetes és a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek
készítésekor. (Az alapanyagokkal kereskedtek is, a piaci büfével
egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent vásárolt
tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint
elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.

A Villányi úti létesítmény "nem túl nagy, ellenben nagyon kicsi": összesen
24 fő fér benne el, ugyanakkor két vacsorát is tartunk.
A menü természetesen csak a mi kedvünkért lett kitalálva!

* Enyhén csípős csigaleves
* Borslevélbe tekert sertéshús
* Az elmaradhatatlan Dang-Muoi tavaszi tekercs
* Sült tintahal enyhén csípős fűszerekkel
* Sertéshús ananászos körítésben
* Rizspalacsinta
* Csokoládés meglepetés a vacsora ízvilágához illeszkedően
(a menüsorban lehetnek változások, a változás jogát fenntartjuk).

Mikor: 2016. május 26. csütörtök és május 27 péntek,19:30.
Hol: Dang-Muoi, Budapest-1114, Villányi út 4.

Részvételi díj

6000 Ft/fő - LBT Tagoknak, 7000 Ft/fő - mindenki másnak.
(+ A Lucullus BT Tagjai elsőbbséget élveznek a foglalásnál.)

Az ár a menüsort  tartalmazza, az italokat azonban mindenki maga fizeti. Ha
részt szeretnél venni az eseményen (és hányan, és melyiken), kérlek, jelezd
azt felénk e-mailen elnokseg@lucullusbt.hulegkésőbb 1 nappal az esemény
előtt. Kérlek, a pénzt is ugyaneddig juttasd el a 10700505-42758507-51100005
CIB-számlára (kedvezményezett: Lucullus Baráti Társaság). Aki utalt, kérjük,
küldjön egy postai címet a számla kiállításához.
A vacsorá(ko)n a részvétel nagyon LIMITÁLT, ezért kérjük, igyekezzetek a
foglalásokkal! Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn túl nem tudunk
jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén pedig nem áll
módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük. Tiszteletteljesen arra
kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz a visszajelzést
illetően!

Üdvözlettel,

Az Elnökség
Lucullus BT

+3620 240-8530

Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
Lucullus a Facebookon: www.facebook.com/lucullusbt


*Ha valaki nem kér több Lucullus-mailt, kérjük, jelezze ezt felénk. 

Címkék: vietnámi konyha dang muoi étterem

FRANCIA ÍNYENCVACSORA / NÁNÁSI LAJOS/ PASARÉT BISZTRÓ

2016.04.11. 21:18 lucullus

Nánási Lali visszatért! 

 

 

Dear Ínyenc Társ!

De rég is volt már francia ínyencvacsoránk, és még annál is inkább olyan,
amit Nánási Lajos barátunkkal tartottunk.
És akkor most gyorsan el is spoilerezzük az egészet: ezennel mindkettőt
megkapjátok, ráadásul
nagyon pöpec, számunkra vadonatúj helyen, a Pasarét bisztróban. 5 fogásos
francia ínyencvacsorára
invitálunk Benneteket, Nánási Lajos interpretációjában.

Lajossal évek óta jó viszonyt ápolunk, több vacsorán, főzőkurzuson is
találkozhattunk vele. Rendkívül tehetségesnek tartjuk, és nemcsak azért,
mert Írországban dolgozott korábban egy Michelin csillagos étteremben, vagy
a U2 sztárhotelében, vagy óceánjáró hajókon, hanem azért is, mert
folyamatosan agyal, rendkívüli módon integrálja a magyar alapanyagokat a
mindenféle fűszerekkel (és mindezt a francia konyhastíluson belül), valamint
figyelembe veszi az égövi, kulturális és szezonális sajátosságokat.
Elmondása alapján “tiszta ízű, jó kajákat készít”. Lajossal együttműködtünk
a Hidden Kitchen (azóta sajnos megboldogult) lakáséttermünkben, de őt
indította a Lucullus BT saját versenyzőjeként pár éve a Világ legrangosabb
szakácsversenyén, a Bocuse d Or-on is, ahol nem vallottunk szégyent.

A Pasarét Bisztróról

A Gault Millau étteremkalauz 13-as osztályzatú (20 a maximum), valamint a
TripAdvisor oldal 4,5 ös osztályzatú (5 a maximum) bisztró így ír magáról:
Az 1937-ben épült modern, egyedi,  negyed köríves alaprajzú  buszvégállomás
természetesen már  mindannyiunk örömére műemlék, melyet néhány éve
renováltak és igyekeztek azt   korhű módon helyreállítani. A félkörív
Pasaréti út felőli része  már régóta vendéglátóipari egységként funkcionál ,
elsősorban lokális, a környéken lakó  törzsvendégkörrel. A Pasarét Bisztró
kialakításával célunk ezen tradíció továbbvitele.Olyan kellemes, otthonos
teret szeretnénk teremteni, ahol a hozzánk betérő vendég Barát, ahol
fesztelenül és jól érzi magát , miközben kiváló alapanyagokból hagyományos
magyar illetve francia bisztróételeket  fogyaszt. A nyáron nyitott, télen
zárt terasz utánozhatatlan hangulata , az alsó csendes kerthelyiség
intimitása mind-mind egyedivé teszik bisztrónkat. A Szezonális zöldség és
gyümölcskínálat , a mindig friss halak és húsok  egy változatos  , heti
szinten megújuló étlap kialakítását teszik lehetővé. Legyen az  reggeli ,
ebéd , vacsora, családi összejövetel,vagy csak egy kávé melletti baráti
beszélgetés, mi örömmel látunk Mindenkit.

Le menüsor

* Potói kacsamáj-pástétom
* Karalábé veluité malachas-hússal és citromhabbal
* Szarvashúsos derelye
* Halibut csicsókával, kagylóval és pakchoi-jal
* Mangó-maracuja Pavlova

Nos, nagyjából ilyet adnak egy Michelin csillagos étteremben! Döbbenetesen jó volt minden. 

Címkék: francia konyha pasarét bisztró

Perzsa VACSORÁVAL INDULT AZ ÚJ EVŐÉVAD A SHIRAZBAN

2016.02.28. 11:18 lucullus

shiraz_perzsa_etterem_logo_220x200.png

Dear Ínyenc Társ!

 

Örömmel jelentjük, hogy elindult az új evőévad: és ami a még jobb hír, hogy 2016-ban immár működésünk 13. évét kezdtük el taposni. 

Az év végi charity akciónk jól sikerült: rengeteg ajándék gyűlt össze, amiért köszönet mindenkinek. 

A “járt utat” az év elején most sem hagyjuk el – de miért is tennénk, hisz barátaink a Shiraz-ban vissszautasíthatatlan menüsorral jelentkeztek.

Az eseményből egyet tartottunk. Afi és az iráni datolyapálinka is megvártak minket. 

 

(A perzsa/ iráni konyha azoknak ajánlott egyébként, akik szeretik az ázsiai/összetett/fűszeres/ karizmatikus konyhákat. )

 Le mentor így nézett ki ezúttal: 

Előétel

*Mirza (padlizsános, paradicsomos, fokhagymás mártogatós)

*Hummus

*iráni kenyér

 

Főétel

*Khoreshe fesenjun (gránátalmás csirkeragu dióval

* baszmati  rizs

* kebab kubide (perzsa fűszeres grillezett csirkehús)

 

Desszert

*A ház baklawája

*Meglepetés

 

Címkék: perzsa konyha shiraz étterem

B-UJJÉ-K! JÖVÜNK!

2016.02.01. 20:47 lucullus

Mindenkinek BUJJÉK - JÖVÜNK - MÁRCIUS 18-án lesz az idei első vacsora!

33772360-happy-new-year-merry-christmas-stock-naked-girl-in-a-santa-claus-hat-on-high-heels-and-panties-walki-stock-vector.jpg

12 éves lett a Lucullus BT / RáWangolódtunk/Adományt gyűjtöttünk

2015.12.01. 09:46 lucullus

7.JPG 12 éves lett a Lucullus BT, amely dátumnak rendkívül örülünk, és amely apropóból óriási evészetet tartottunk. 
Kínaország magyar jeles reprezentánsa már nagyon várta az ideérkezőket. Wang egy mítosz, egy élő Igor (bocsánat, ikon) tülekednek hozzá az ínyencek. 
A vacsorán az ázsiai szokásokhoz méltóan NAGY asztaloknál étkeztünk, ami viszont szerintünk jó, mert az étel összeköti az embereket, és ez pedig a Lucullus BT tényleges alapvetése. 
 
FONTOS
 
Volt ismét charity  - az Elnök nem tágít
 
Immár 4. éve csináljuk a jótékonysági akciónkat, hogy NE CSAK mi érezzük jól magunkat, hanem mások is- esetünkben rászoruló gyermekek. 
Szívesen fogadtunk az eseményre egy-egy megunt játékot, ruhaneműt, könyvet, édességet, pénzt, tartós élelmiszert, bármit, amire úgy gondoltátok, hogy jól jöhet Karácsony előtt. 
Köszönjük a fáradozásotokat - rengeteg minden jött. Az El Prezidente a Facebook üzenőfalán videóban köszönte meg a felajánlásokat. Az ajándékokat veszprém-megyei kistelepülések (Csajág és Balatonfőkajár) rászoruló gyermekei kapták, az ajándékok helyi iskolákba és a helyi református egyházba jutottak el. 
12380547_649154555188258_382046461_n.jpg
 12387853_649154538521593_1932417070_n.jpg

És akkor így nézett ki a tobzódásos menünk: 
 
Kínai csípős-savanyú leves
Sertésoldalas-leves kínai zöldborsóval és algával
Tavaszi tekercs
Ínyenc marhasaláta szójaszószban 
Az “elmaradhatatlan” fekete fafülgomba-saláta
Lótuszgyökeres Gong Bao csirke
Pekingi hagymás csirke
Zöldhagymás kacsa
Mao Ce Tung kedvence
Ég és Föld oldalas
Édes savanyú sertés “Peking style”
Nagymama steak marhája
Marhahús fekete babbal, paprikával
Főtt jázmin rizs
Házi pirított tésztakurióziti 
Meglepetés édesség Király Anitától a Lucullus BT 12. születésnapjára
 

Címkék: kínai konyha wang étterem

JÖN JÖN JÖN - AZ OROSZ VACSORA!

2015.11.04. 13:21 lucullus

CCCP-USSR-Poster2.jpg

Örömmel jelentjük, hogy végre erre is sor kerül: hosszú-hosszú idő után a
Lucullus  BT ismét orosz vacsorát szervezett. Történt ez oly módon, hogy egy
szupertitkos lehallgató-készülékkel elkaptunk egy beszélgetést arról, hogy
“most, és itt van erre esély...”. És ezt jól megragadtuk.

Utunk az általunk már ismert és kedvelt Fülemüle étterembe vezetett, ami első
hallásra több, mint érdekes (hisz pazar budapesti-zsidóvacsorát tartottunk
itt anno), azonban azt már kevesen tudják, hogy a Singer család tagjai
hosszú éveket töltöttek Moszkvában, ahol a Magyar Kereskedelmi Kirendeltség
éttermét üzemeltették, többek közt az El Prezidente Juniort is táplálva a
remek orosz ételekkel. Amelyek természetesen nagyon ízletesek voltak –
tudhattuk meg az El Prezidente jelenlegi énjétől.

Az orosz konyha úgy egyébként nagyon izgalmas, sokrétű, tartalmas, finom, és
jól illeszkedik a magyar emberhez. Hazánkban sajnos jelenleg elképesztően
alulreprezentált, ezért nagyon örülünk, hogy a Singer család most biztosítja
nekünk ezt az exkluzív lehetőséget.

Menünk ez volt: 

- velkámvodka
- gribnoj szalat, sztolicsnij, vinyigret, azaz vegyes salátavariációk:
gomba, cékla, hús...
- solyanka, azaz nemzeti orosz hús- és zöldségleves
- pelmenyi húsos táska
- saslik rablóhús pálcán, vegyes savanyúsággal
- csokoládés meglepetés Király Anitától


Címkék: orosz konyha fülemüle étterem

Egy pazar thai vacsora a Kaeng-ben

2015.10.01. 12:35 lucullus

Kaeng som Tom yum.JPGDear Ínyenc Társ!
Az Andrássy úti Kaeng Som Tom Yum thai étterem sorsát annak nyitása óta,
tehát már 3 éve nyomon követjük, és most ismét visszatértünk ide egy vacsora
erejéig. Az étterem jól van, köszöni szépen, prosperál, és a kezdeti
nehézségeken túllendülve Magyarország egyik legjobb thai éttermévé nőtte ki
magát. Nem lehetett nem elfogadni az invitálásukat. Mindig örülünk annak, ha
egy nemzeti étterem – ráadásul egy ilyen, nem elhanyagolható méretű hely,
amely  az Andrássy elején található – figyelemreméltó sikereket ér el, és
szinte állandóan teltházzal megy.
Az eseményen jelen volt Lucullus BT egyetlen, hamisítatlan elnöke, egy
élő ikon, egy élő Igor, maga az El Prezidente, Turóczi Gábor is.
A menü így nézett ki:
*Thod Man Pla (sült halpogácsa)
* Paw Pia Thawt (thai tavaszi tekercs)
* Tom Yum Kung (savanyú csípős rákleves)
* Kaeng Khiaw Waan Kai (kókusztejes zöldcurrys csirke)
* Som Tum Kung Sod (papalya saláta)
* Pla Lat Pik (sült tengeri süllő)
* Panang Moo (panang currys sertés)
* Neua Naam Man Hoi (kagylószószban sült zöldséges marha)
* Köret: párolt jázminrizs
* Limeos-kókusztejes-thai bazsalikomos csokoládékülönlegesség Király Anita jóvoltából

Címkék: thai konyha kaeng som tom yum étterem

JÖN AZ 1004. ÉJSZAKA: ARAB VACSORÁVAL NYITUNK

2015.09.02. 23:35 lucullus

25739_356949327355_93763777355_3449404_1700054_n.jpg
Az az igazság, hogy jó rég volt már arab vacsoránk, ezért ezzel indult most
az új őszi evőévad. Történt ugyanis, hogy felkerestük nemrég Samir
barátunkat a Petőfi Sándor utcában, az ötkerben, és örömmel konstatáltuk,
hogy megvannak, jól vannak, köszönik szépen, és naná, hogy örömmel várják
vissza a jeles lucullusi ínyenceket az Al Amir étterembe. Érdekes
megemlíteni, hogy ez már a 3. vacsoránk volt itt – az elsőt még 2004-ben (!)
sikerült abszolválnunk, igen, bizony, ez volt az LBT történetének 6.
vacsorája a 151-ből (még a Király utcában) a másodikat pedig 3 éve
szerveztük. Volt még egy Al Pasa névre hallgató étteremben egy szervezett
arab vacsoránk a Liszt Ferenc téren, de az az étterem nagyon rövid röppályát
írt le – noha az is nagyon remek volt. Az Al Amir ehhez képest viszont egy
legenda: immár a 3. helyen nyit ki – és reméljük, még jó sokáig itt is
marad.

Az arab konyha sajnos nagyon alulreprezentált kis hazánkban, pedig rendkívül
finom, bonyolult, fűszeres, izgalmas, sejtelmes, laktató, friss és
egészséges is.
Az étterem egyébként főleg szír ételeket vonultat fel (de vannak libanoni
étkek is), és azokat csakis a legjobb minőségben, és másodpercre pontos
frissességgel. A szakácsok aleppoiak, vacsoránkon Samir, az üzletvezető lesz
a navigatőr.

Az arab/ szír konyha egyébként gabonafélékkel, sok vöröshagymával,
bárányhússal, datolyával, lapos arab kenyerekkel, paradicsommal, paprikával,
burgonyával, sült zöldségekkel, és szezámmagkrémmel [tahini] operál főleg.
Az ételek erőteljesen fűszeresek, a fűszerek közül a legkedveltebbek a
fahéj, a koriandermag és -levél, valamint a szegfűbors. A száraz magvak
közül a pisztácia és a fenyőmandula a szíriai konyha jellemző kelléke,
valamint gyakran használják a rizst és a törtbúzát is [burghul].

Az 1004. éjszaka ételei ezek voltak: 

HUMUSZ, azaz az elmaradhatatlan csicseriborsó krém
BABA Genouj, azaz sült padlizsán zöldségekkel
MUTABEL, avagy padlizsánkrém szezámmagos tahini –vel
FETUS vegyes saláta : paradicsom, uborka , salátalevél pirított pitával,
mentával , olivaolajjal és gránátalma-szósszal
KIBBÉ Aleppo-i módra  à ( húsétel ) húsgombóc
SISTAUK, csirkemell kocka – rablóhús
KESKAS, darált bárány fűszeres nyárs
Arab pita
Arab baklawa
datolyás csokoládékülönlegesség Király Anita jóvoltából

Címkék: szír konyha al amir étterem

150. LBT VACSORA: 18 FOGÁSOS KÍNAI A HONG KONG-BAN

2015.06.12. 16:50 lucullus

Taiwan.JPGDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

Örömmel jelentjük, hogy ez a nap is eljő: megünnepeljük a jubileumi, 150. vacsoránkat. (ez a 150 esemény a legszigorúbb értelemben van véve, mert alapjáraton ez lehetne 300 is, hisz mindegyik vacsoránkból többnyire nem egyet, hanem kettőt-hármat is szerveztünk). De maradjunk a 150-nél, ez is egy szép kerek szám, 11,5 év alatt értük el, a világ nagy részének konyháit érintve és rengeteg étekműhelyt kipróbálva. Mindezt tettük úgy, hogy közben az ország mély recesszióba süllyedt és az egyre nehezedő financiális nyomás és “elsikkadás” veszélye is fenyegetett minket. Egyelőre mindent túléltünk, ráadásul Karácsonykor ebben az évben immár 4. alkalommal szervezünk majd pénz- és adománygyűjtést a rászorultaknak.

Jelentjük: a Lucullus BT ezennel a gyermekkorból a kamaszkorba lépett. (Reméljük, ezek után már a Férfivá, vagy inkább a Nővé érés folyamata következik…)

És akkor hát hová is megyünk most jubilálni? Hát persze, hogy egy kínai étekműhelybe, egy kedvencünkbe: a Hongkongba. (A hely ikeréttermében, a Taiwanban ünnepeltük a 100. vacsoránkat). Az ország egyik legjobb kínai étekműhelye 18 fogásos kínai szupervacsorával vár minket. Ezúttal minden jól klappol: megkaptuk a csütörtököt és pénteket is, a nyári holdfényes estét, az El Prezidentét (aki hosszú beszédet mond) és egy nagy lehetőséget, hogy az evőszezont méltóan lezárjuk. (A következő evőszezon 2015. szeptemberében fog indulni).

Az örömteli nap végett JÁTÉKOT is hirdetünk: az az egyén INGYEN jöhet vacsorázni, aki a 150-es számmal kapcsolatosan valami nagyon őrült lbt-s dolgot bevállal, tesz, cselekszik, műsorszámot ad elő ésatöbbi, ésatöbbi. Nincsenek formai vagy tartalmi határok, keretek. Ha női győztes lesz, akkor diszkriminatív módon a TELJES italfogyasztását is álljuk.
A győztest az El Prezidente választja ki, de fenntartja magának a jogot, hogy nem hirdet győztest, amennyiben “ ingerküszöbének nem megfelelő értékű” pályaművek érkeznek. Az pedig, tudhatjátok, ölég magasan van…
A jelentkező a levelében írja oda nagybetűvel, hogy “JÁTÉK - 150 - ezt tenném”.  

És akkor mit is eszünk?

Kínaiette a la Lükülü aszzosziaszión

Édes-savanyú oldalas                                                                                            
Csípős fűszeres alga                                                                                                                                                                                                                 
Főtt húsos táska                                                                                                          
Ha-Kau                                                                                                                
Kimcsi                                                                                                                                                                                                                                     
Erős-savanyú leves                                                                                                 
Bambusz leves                                                                                                           
Speciális Pekingi kacsa                                                                                          
Sichuan marha                                                                                                       
Sült borsos tintahal                                                                                              
Gung-Bao csirke                                                                                                        
Kínai hagymás szalonna                                                                                      
Illatos borsos-fokhagymás királyrák                                                                
Kínai idényjellegű zöldség                                                                               
Sült mifang                                                                                                                   
Sült rizs zöldséggel                                                                                                
Sült banán                                                                                                        
Meglepetés csokoládékészítmény Király Anita jóvoltából


Címkék: kínai konyha hong kong étterem

Világbajnok mesterszakácsok segítenek a Varázskemence napján

2015.05.15. 18:01 lucullus

charity organizations for web_1.jpg

https://www.facebook.com/events/870396663017133/?_fb_noscript=1

Világbajnok mesterszakácsok segítenek a Varázskemence napján

Budapest, 2015. május 7. – Eldőlt, kik segítenek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Varázskemence napján 2015. május 16-án a fővárosi Vakok Iskolájában. Összesorsolták a támogatókat és az intézmények csapatait. A fiatalokat olimpiai, világ-, valamint Európa-bajnok mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői segítik. Az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményén az iskolások fatüzelésű kemencében sütnek majd kenyeret.

A közel 200 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán a gyerekek maguk fűtik fel a kemencét, dagasztják és sütik meg a kenyeret, valamint készítenek a látogatóknak szendvicseket belőle. A fiatalok kezét olimpiai, világ-, valamint Európa-bajnok mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői vezetik. A párosítás az alábbi eredményt hozta.

Versenyző intézmények

Gyerekek segítői

Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona

Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola

Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Szivárvány lakóotthon, Otthon XVI. ker. Alapítvány

KIVI Baptista Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola

TOPHÁZ Speciális Otthon

Gasztrobloggerek: Erős Tünde és Sass Erika - Sütök Főzők

Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégium

ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégiuma

Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola – Felcsút

Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, EGYMI és Kollégium

Zsolnay Gergely szakács, Cservölgy Major

Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézménye és Kollégiuma

szervezés alatt

Az ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesületét Némedi József, az ÉTREND egyesület elnöke, a Nemzeti Egység Klaszter Vendéglátóipari Főmunkacsoportjának elnöke, világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai helyezett mesterszakács, és Stiller Tamás, a Család-barát magazin séfje, az ÉTREND egyesület titkára, az Ovikert Program kitalálója képviseli.

A Varázskemence napján 2015. május 16-án, szombaton 10 és 16 óra között egy remélhetőleg felejthetetlen napot szereznek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Vakok Iskolájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.). A fiatalok a segítőikkel fatüzelésű kemencében sütnek majd hagyományos fehér kenyeret. Az esemény verseny, kóstoló és vásár is lesz egyben.

Az összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből két-háromfős csapatok érkeznek, és mérik össze ügyességüket. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik. A frissen kisült kenyérből a látogatók vásárolhatnak, valamint helyben meg is kóstolhatják a szendvicseket, amelyeket abból a diákok készítenek. A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik.

A Varázskemence rendezvény célja, amellett, hogy egy életre szóló élményt nyújtson a fiataloknak, megmutassa nekik, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés messze nem ördögősség. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik majd.

A résztvevőknek játékos programokkal is készülnek: lesz zöldségszobrászat, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány mini családi KRESZ-parkot biztosít, koncertezik a Palacsinta együttes és a Team Rekreáció csapata jóvoltából ugrálóvár és több más játék is lesz a helyszínen. Szintén készülnek kézműves programokkal, lesz kirakodóvásár a diákok által készített termékekből, Restaurant day és arcfestés.

A Varázskemence napja egy non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidejükben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel.

Bővebb információ:

Török Szabolcs – 06 20 556 45 38

https://www.facebook.com/events/870396663017133/

www.varazskemence.hu