HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus Baráti Társaság egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük immár 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Legfrissebb fotóink

Címkék

címkefelhő

Ajánlott oldalak

Friss topikok

B-UJJÉ-K! JÖVÜNK!

2016.02.01. 20:47 lucullus

Mindenkinek BUJJÉK - JÖVÜNK - MÁRCIUS 18-án lesz az idei első vacsora!

33772360-happy-new-year-merry-christmas-stock-naked-girl-in-a-santa-claus-hat-on-high-heels-and-panties-walki-stock-vector.jpg

Szólj hozzá!

12 éves lett a Lucullus BT / RáWangolódtunk/Adományt gyűjtöttünk

2015.12.01. 09:46 lucullus

7.JPG 12 éves lett a Lucullus BT, amely dátumnak rendkívül örülünk, és amely apropóból óriási evészetet tartottunk. 
Kínaország magyar jeles reprezentánsa már nagyon várta az ideérkezőket. Wang egy mítosz, egy élő Igor (bocsánat, ikon) tülekednek hozzá az ínyencek. 
A vacsorán az ázsiai szokásokhoz méltóan NAGY asztaloknál étkeztünk, ami viszont szerintünk jó, mert az étel összeköti az embereket, és ez pedig a Lucullus BT tényleges alapvetése. 
 
FONTOS
 
Volt ismét charity  - az Elnök nem tágít
 
Immár 4. éve csináljuk a jótékonysági akciónkat, hogy NE CSAK mi érezzük jól magunkat, hanem mások is- esetünkben rászoruló gyermekek. 
Szívesen fogadtunk az eseményre egy-egy megunt játékot, ruhaneműt, könyvet, édességet, pénzt, tartós élelmiszert, bármit, amire úgy gondoltátok, hogy jól jöhet Karácsony előtt. 
Köszönjük a fáradozásotokat - rengeteg minden jött. Az El Prezidente a Facebook üzenőfalán videóban köszönte meg a felajánlásokat. Az ajándékokat veszprém-megyei kistelepülések (Csajág és Balatonfőkajár) rászoruló gyermekei kapták, az ajándékok helyi iskolákba és a helyi református egyházba jutottak el. 
12380547_649154555188258_382046461_n.jpg
 12387853_649154538521593_1932417070_n.jpg

És akkor így nézett ki a tobzódásos menünk: 
 
Kínai csípős-savanyú leves
Sertésoldalas-leves kínai zöldborsóval és algával
Tavaszi tekercs
Ínyenc marhasaláta szójaszószban 
Az “elmaradhatatlan” fekete fafülgomba-saláta
Lótuszgyökeres Gong Bao csirke
Pekingi hagymás csirke
Zöldhagymás kacsa
Mao Ce Tung kedvence
Ég és Föld oldalas
Édes savanyú sertés “Peking style”
Nagymama steak marhája
Marhahús fekete babbal, paprikával
Főtt jázmin rizs
Házi pirított tésztakurióziti 
Meglepetés édesség Király Anitától a Lucullus BT 12. születésnapjára
 

Szólj hozzá!

Címkék: kínai konyha wang étterem

JÖN JÖN JÖN - AZ OROSZ VACSORA!

2015.11.04. 13:21 lucullus

CCCP-USSR-Poster2.jpg

Örömmel jelentjük, hogy végre erre is sor kerül: hosszú-hosszú idő után a
Lucullus  BT ismét orosz vacsorát szervezett. Történt ez oly módon, hogy egy
szupertitkos lehallgató-készülékkel elkaptunk egy beszélgetést arról, hogy
“most, és itt van erre esély...”. És ezt jól megragadtuk.

Utunk az általunk már ismert és kedvelt Fülemüle étterembe vezetett, ami első
hallásra több, mint érdekes (hisz pazar budapesti-zsidóvacsorát tartottunk
itt anno), azonban azt már kevesen tudják, hogy a Singer család tagjai
hosszú éveket töltöttek Moszkvában, ahol a Magyar Kereskedelmi Kirendeltség
éttermét üzemeltették, többek közt az El Prezidente Juniort is táplálva a
remek orosz ételekkel. Amelyek természetesen nagyon ízletesek voltak –
tudhattuk meg az El Prezidente jelenlegi énjétől.

Az orosz konyha úgy egyébként nagyon izgalmas, sokrétű, tartalmas, finom, és
jól illeszkedik a magyar emberhez. Hazánkban sajnos jelenleg elképesztően
alulreprezentált, ezért nagyon örülünk, hogy a Singer család most biztosítja
nekünk ezt az exkluzív lehetőséget.

Menünk ez volt: 

- velkámvodka
- gribnoj szalat, sztolicsnij, vinyigret, azaz vegyes salátavariációk:
gomba, cékla, hús...
- solyanka, azaz nemzeti orosz hús- és zöldségleves
- pelmenyi húsos táska
- saslik rablóhús pálcán, vegyes savanyúsággal
- csokoládés meglepetés Király Anitától


Szólj hozzá!

Címkék: orosz konyha fülemüle étterem

Egy pazar thai vacsora a Kaeng-ben

2015.10.01. 12:35 lucullus

Kaeng som Tom yum.JPGDear Ínyenc Társ!
Az Andrássy úti Kaeng Som Tom Yum thai étterem sorsát annak nyitása óta,
tehát már 3 éve nyomon követjük, és most ismét visszatértünk ide egy vacsora
erejéig. Az étterem jól van, köszöni szépen, prosperál, és a kezdeti
nehézségeken túllendülve Magyarország egyik legjobb thai éttermévé nőtte ki
magát. Nem lehetett nem elfogadni az invitálásukat. Mindig örülünk annak, ha
egy nemzeti étterem – ráadásul egy ilyen, nem elhanyagolható méretű hely,
amely  az Andrássy elején található – figyelemreméltó sikereket ér el, és
szinte állandóan teltházzal megy.
Az eseményen jelen volt Lucullus BT egyetlen, hamisítatlan elnöke, egy
élő ikon, egy élő Igor, maga az El Prezidente, Turóczi Gábor is.
A menü így nézett ki:
*Thod Man Pla (sült halpogácsa)
* Paw Pia Thawt (thai tavaszi tekercs)
* Tom Yum Kung (savanyú csípős rákleves)
* Kaeng Khiaw Waan Kai (kókusztejes zöldcurrys csirke)
* Som Tum Kung Sod (papalya saláta)
* Pla Lat Pik (sült tengeri süllő)
* Panang Moo (panang currys sertés)
* Neua Naam Man Hoi (kagylószószban sült zöldséges marha)
* Köret: párolt jázminrizs
* Limeos-kókusztejes-thai bazsalikomos csokoládékülönlegesség Király Anita jóvoltából

Szólj hozzá!

Címkék: thai konyha kaeng som tom yum étterem

JÖN AZ 1004. ÉJSZAKA: ARAB VACSORÁVAL NYITUNK

2015.09.02. 23:35 lucullus

25739_356949327355_93763777355_3449404_1700054_n.jpg
Az az igazság, hogy jó rég volt már arab vacsoránk, ezért ezzel indult most
az új őszi evőévad. Történt ugyanis, hogy felkerestük nemrég Samir
barátunkat a Petőfi Sándor utcában, az ötkerben, és örömmel konstatáltuk,
hogy megvannak, jól vannak, köszönik szépen, és naná, hogy örömmel várják
vissza a jeles lucullusi ínyenceket az Al Amir étterembe. Érdekes
megemlíteni, hogy ez már a 3. vacsoránk volt itt – az elsőt még 2004-ben (!)
sikerült abszolválnunk, igen, bizony, ez volt az LBT történetének 6.
vacsorája a 151-ből (még a Király utcában) a másodikat pedig 3 éve
szerveztük. Volt még egy Al Pasa névre hallgató étteremben egy szervezett
arab vacsoránk a Liszt Ferenc téren, de az az étterem nagyon rövid röppályát
írt le – noha az is nagyon remek volt. Az Al Amir ehhez képest viszont egy
legenda: immár a 3. helyen nyit ki – és reméljük, még jó sokáig itt is
marad.

Az arab konyha sajnos nagyon alulreprezentált kis hazánkban, pedig rendkívül
finom, bonyolult, fűszeres, izgalmas, sejtelmes, laktató, friss és
egészséges is.
Az étterem egyébként főleg szír ételeket vonultat fel (de vannak libanoni
étkek is), és azokat csakis a legjobb minőségben, és másodpercre pontos
frissességgel. A szakácsok aleppoiak, vacsoránkon Samir, az üzletvezető lesz
a navigatőr.

Az arab/ szír konyha egyébként gabonafélékkel, sok vöröshagymával,
bárányhússal, datolyával, lapos arab kenyerekkel, paradicsommal, paprikával,
burgonyával, sült zöldségekkel, és szezámmagkrémmel [tahini] operál főleg.
Az ételek erőteljesen fűszeresek, a fűszerek közül a legkedveltebbek a
fahéj, a koriandermag és -levél, valamint a szegfűbors. A száraz magvak
közül a pisztácia és a fenyőmandula a szíriai konyha jellemző kelléke,
valamint gyakran használják a rizst és a törtbúzát is [burghul].

Az 1004. éjszaka ételei ezek voltak: 

HUMUSZ, azaz az elmaradhatatlan csicseriborsó krém
BABA Genouj, azaz sült padlizsán zöldségekkel
MUTABEL, avagy padlizsánkrém szezámmagos tahini –vel
FETUS vegyes saláta : paradicsom, uborka , salátalevél pirított pitával,
mentával , olivaolajjal és gránátalma-szósszal
KIBBÉ Aleppo-i módra  à ( húsétel ) húsgombóc
SISTAUK, csirkemell kocka – rablóhús
KESKAS, darált bárány fűszeres nyárs
Arab pita
Arab baklawa
datolyás csokoládékülönlegesség Király Anita jóvoltából

Szólj hozzá!

Címkék: szír konyha al amir étterem

150. LBT VACSORA: 18 FOGÁSOS KÍNAI A HONG KONG-BAN

2015.06.12. 16:50 lucullus

Taiwan.JPGDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

Örömmel jelentjük, hogy ez a nap is eljő: megünnepeljük a jubileumi, 150. vacsoránkat. (ez a 150 esemény a legszigorúbb értelemben van véve, mert alapjáraton ez lehetne 300 is, hisz mindegyik vacsoránkból többnyire nem egyet, hanem kettőt-hármat is szerveztünk). De maradjunk a 150-nél, ez is egy szép kerek szám, 11,5 év alatt értük el, a világ nagy részének konyháit érintve és rengeteg étekműhelyt kipróbálva. Mindezt tettük úgy, hogy közben az ország mély recesszióba süllyedt és az egyre nehezedő financiális nyomás és “elsikkadás” veszélye is fenyegetett minket. Egyelőre mindent túléltünk, ráadásul Karácsonykor ebben az évben immár 4. alkalommal szervezünk majd pénz- és adománygyűjtést a rászorultaknak.

Jelentjük: a Lucullus BT ezennel a gyermekkorból a kamaszkorba lépett. (Reméljük, ezek után már a Férfivá, vagy inkább a Nővé érés folyamata következik…)

És akkor hát hová is megyünk most jubilálni? Hát persze, hogy egy kínai étekműhelybe, egy kedvencünkbe: a Hongkongba. (A hely ikeréttermében, a Taiwanban ünnepeltük a 100. vacsoránkat). Az ország egyik legjobb kínai étekműhelye 18 fogásos kínai szupervacsorával vár minket. Ezúttal minden jól klappol: megkaptuk a csütörtököt és pénteket is, a nyári holdfényes estét, az El Prezidentét (aki hosszú beszédet mond) és egy nagy lehetőséget, hogy az evőszezont méltóan lezárjuk. (A következő evőszezon 2015. szeptemberében fog indulni).

Az örömteli nap végett JÁTÉKOT is hirdetünk: az az egyén INGYEN jöhet vacsorázni, aki a 150-es számmal kapcsolatosan valami nagyon őrült lbt-s dolgot bevállal, tesz, cselekszik, műsorszámot ad elő ésatöbbi, ésatöbbi. Nincsenek formai vagy tartalmi határok, keretek. Ha női győztes lesz, akkor diszkriminatív módon a TELJES italfogyasztását is álljuk.
A győztest az El Prezidente választja ki, de fenntartja magának a jogot, hogy nem hirdet győztest, amennyiben “ ingerküszöbének nem megfelelő értékű” pályaművek érkeznek. Az pedig, tudhatjátok, ölég magasan van…
A jelentkező a levelében írja oda nagybetűvel, hogy “JÁTÉK - 150 - ezt tenném”.  

És akkor mit is eszünk?

Kínaiette a la Lükülü aszzosziaszión

Édes-savanyú oldalas                                                                                            
Csípős fűszeres alga                                                                                                                                                                                                                 
Főtt húsos táska                                                                                                          
Ha-Kau                                                                                                                
Kimcsi                                                                                                                                                                                                                                     
Erős-savanyú leves                                                                                                 
Bambusz leves                                                                                                           
Speciális Pekingi kacsa                                                                                          
Sichuan marha                                                                                                       
Sült borsos tintahal                                                                                              
Gung-Bao csirke                                                                                                        
Kínai hagymás szalonna                                                                                      
Illatos borsos-fokhagymás királyrák                                                                
Kínai idényjellegű zöldség                                                                               
Sült mifang                                                                                                                   
Sült rizs zöldséggel                                                                                                
Sült banán                                                                                                        
Meglepetés csokoládékészítmény Király Anita jóvoltából


Szólj hozzá!

Címkék: kínai konyha hong kong étterem

Világbajnok mesterszakácsok segítenek a Varázskemence napján

2015.05.15. 18:01 lucullus

charity organizations for web_1.jpg

https://www.facebook.com/events/870396663017133/?_fb_noscript=1

Világbajnok mesterszakácsok segítenek a Varázskemence napján

Budapest, 2015. május 7. – Eldőlt, kik segítenek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Varázskemence napján 2015. május 16-án a fővárosi Vakok Iskolájában. Összesorsolták a támogatókat és az intézmények csapatait. A fiatalokat olimpiai, világ-, valamint Európa-bajnok mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői segítik. Az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményén az iskolások fatüzelésű kemencében sütnek majd kenyeret.

A közel 200 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán a gyerekek maguk fűtik fel a kemencét, dagasztják és sütik meg a kenyeret, valamint készítenek a látogatóknak szendvicseket belőle. A fiatalok kezét olimpiai, világ-, valamint Európa-bajnok mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői vezetik. A párosítás az alábbi eredményt hozta.

Versenyző intézmények

Gyerekek segítői

Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona

Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola

Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Szivárvány lakóotthon, Otthon XVI. ker. Alapítvány

KIVI Baptista Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola

TOPHÁZ Speciális Otthon

Gasztrobloggerek: Erős Tünde és Sass Erika - Sütök Főzők

Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégium

ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégiuma

Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola – Felcsút

Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, EGYMI és Kollégium

Zsolnay Gergely szakács, Cservölgy Major

Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézménye és Kollégiuma

szervezés alatt

Az ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesületét Némedi József, az ÉTREND egyesület elnöke, a Nemzeti Egység Klaszter Vendéglátóipari Főmunkacsoportjának elnöke, világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai helyezett mesterszakács, és Stiller Tamás, a Család-barát magazin séfje, az ÉTREND egyesület titkára, az Ovikert Program kitalálója képviseli.

A Varázskemence napján 2015. május 16-án, szombaton 10 és 16 óra között egy remélhetőleg felejthetetlen napot szereznek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Vakok Iskolájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.). A fiatalok a segítőikkel fatüzelésű kemencében sütnek majd hagyományos fehér kenyeret. Az esemény verseny, kóstoló és vásár is lesz egyben.

Az összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből két-háromfős csapatok érkeznek, és mérik össze ügyességüket. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik. A frissen kisült kenyérből a látogatók vásárolhatnak, valamint helyben meg is kóstolhatják a szendvicseket, amelyeket abból a diákok készítenek. A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik.

A Varázskemence rendezvény célja, amellett, hogy egy életre szóló élményt nyújtson a fiataloknak, megmutassa nekik, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés messze nem ördögősség. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik majd.

A résztvevőknek játékos programokkal is készülnek: lesz zöldségszobrászat, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány mini családi KRESZ-parkot biztosít, koncertezik a Palacsinta együttes és a Team Rekreáció csapata jóvoltából ugrálóvár és több más játék is lesz a helyszínen. Szintén készülnek kézműves programokkal, lesz kirakodóvásár a diákok által készített termékekből, Restaurant day és arcfestés.

A Varázskemence napja egy non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidejükben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel.

Bővebb információ:

Török Szabolcs – 06 20 556 45 38

https://www.facebook.com/events/870396663017133/

www.varazskemence.hu

 

 

Szólj hozzá!

12 FOGÁSOS THAI VACSORA

2015.05.12. 14:19 lucullus

DSCF1136.JPGDear Ínyenc Társ!
 
Következő vacsoránkon ismét a thai ételuniverzum rejtelmeiben merülünk el és meglátogatjuk Budapest legrégebbi thai éttermét, a Só-utcai Bangkok House-t. Három ízben már volt itt vacsoránk, ami nagy elégedettséggel töltött el bennünket - legutóbb 2 éve jártunk itt.
A thai konyha a világ egyik legjobbja, imádjuk és úgy vagyunk vele, hogy néhány havonta dukál nekünk egy ilyen rendezvény. A vacsorából csak egy kerül megrendezésre, ezért kéretik gyorsnak lenni a visszajelzéseknél! Az asztalok elrendezésénél az ázsiai vacsoráinkon megszokott többfős asztalok lesznek - vélhetően (minimum) 4 fő alkot majd egy asztalt.
 Ja, és jön az Elnök is, az El Prezidente, az Első, és Egyetlen.

A thai gasztronómiáról dióhéjban
 
Thaiföld délkelet-ázsiai ország, keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl (Sziámi-öböl), nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja. A thai ételkultúra az ősi thai, az európai és a kínai gasztronómiából épül fel, amit a helyi alapanyagok és fűszerek teljesítenek ki. a legősibb módszer, a grillezés: ehhez igazából csak fa kell (amiből elég jól állnak Thaiföldön) meg némi édes-savanyú öntet, és már kész is a grillezett hús és/vagy hal (Nam Phrik). Egy másik jellegzetes ételük a yamszgyökérrel (Yam) készülő saláta, amit ellentétben az általunk megszokott koleszterinbomba jellegű, zsíros salátaönteteinkkel - alacsony kalóriájú és egészséges öntettel zúdítanak nyakon. Utóbbi tartalmazhat sós halszószt, citromlevet, chilit, vagy fokhagymát és shalotthagymát. Ezeket összekeverik és gyakran tesznek hozzá sertéshúst, marhahúst, garnélát vagy papayát.  A curry fűszerkeverékkel készülő ételek is nagyon rég meghonosodtak az ételkészítésben, ma viszont a thai konyha a korábbiakkal ellentétben szívesen használja a kókusztejet is currys ételek elkészítésekor.
Nagy hatással volt a thai konyhára a kínai konyha is: innen eredeztethető a wokban való gyors-sütés, és a tészták széleskörű használata is. Utóbbit a thaiok még a kínaiaknál is szerteágazóbban készítik, hisz büszkélkedhetnek édes, savanyú, sőt néha fűszeres tésztákkal is. A keleti konyhákhoz hasonlóan az ételekben lévő fűszerek és gyógynövények gyógyszerként is funkcionálnak - az egyik jót tesz az emésztésnek, a másik lázcsökkentő hatású, a harmadik jó a megfázás ellen. A thai konyha nem mindig az, aminek látszik: egy egyszínű, egyszerű leves lehet sós, savanyú és csípős, ezek az ízek viszont tökéletes harmóniában egyesülnek. Fontos szót ejtenünk a thai fűszerekről, úgymint a citromfűről, a kaffir lime-ról, a gyömbérek családjába tartozó galangalról, valamint az édes pálmacukorról és a mogyoró használatáról .A thaiok a kínaiakhoz hasonlóan sokféle ételt rendelnek ki az asztalra, és mindenki mindenből vesz, amihez rizst eszik kenyér és krumpli helyett.
 
A Lucullus BT újabb thai vacsorája
 
Előételek:
Mangósaláta
Nyári tekercs csirkével, zöldséggel
Curry Pab (currys húsos táska)
Fehér tom yam leves rákkal

Főételek:
Ropogós sertés chilis bazsalikommal
Ropogós kacsa vörös curryben licsivel, ananásszal
Massamann curry marhahussal párolva
Vokban sült zöldségek osztrigaszósszal
Csirke tamarind szószban
Lazac filézett csípős kókuszos
Jázmin rizs, tojásos rizs

Édesség:
Tua Pab ( kókuszos sütemény sárgababbal töltve)

(A menüben lehet változtatás - ez az aznapi piaci kínálattól függ.)
 
Hol: Bangkok House, Bp., 1055-Budapest, Só u. 3.
Mikor: 2015. május 27. szerda ÉS 28. csütörtök, 19:30.
 
Részvételi díj
 
7500 Ft/fő (Mindenkinek)
6500 Ft/fő (Lucullus BT-tagoknak). (Tagnak az minősül, aki befizette az éves tagdíjat - 6500 Ft-ot -,  és rendelkezik érvényes Lucullus BT-tagkártyával.)
 
Az ár a menüsort  tartalmazza, az italokat azonban mindenki maga fizeti. Ha részt szeretnél venni az eseményen (és hányan, s melyiken), kérlek, jelezd azt felénk e-mailen elnokseg@lucullusbt.hu legkésőbb 1 nappal az esemény előtt. Kérlek, a pénzt is ugyaneddig juttasd el a 10700505-42758507-51100005 CIB-számlára (kedvezményezett: Lucullus Baráti Társaság). A vacsorán a részvétel LIMITÁLT, ezért kérjük, igyekezzetek a foglalásokkal! Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn túl nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén pedig nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük. Tiszteletteljesen arra kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz a visszajelzést illetően!
 
Üdvözlettel,
 
Az Elnökség
Lucullus BT
 
+3620 240-8530
 
Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
Face: www.facebook.com/lucullusbt
 
 
*Ha valaki nem kér több Lucullus-mailt, kérjük, jelezze ezt felénk.

Szólj hozzá!

Címkék: thai konyha bangkok house étterem

FIDEL GASZTRÓ VISSZAÜT, AZ LBT MEG AFRO-KUBAI VACSORÁT ÜL / ÁPR 23.

2015.04.03. 20:44 lucullus

jatek 1.jpgDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

A jó hír az, hogy egyrészt a következő vacsorán részt vesz maga az El
Prezidente - az Egyetlen is, másrészt ez a vacsora ismét csak és
kizárólag
a Lucullus BT kedvéért tevődik csakcsupán össze. Exkluzív, étlapon kívüli
ételeket kapunk Magyarország egyetlen afrikai stílusú éttermében, a
Savannah-ban, amellyel régóta tartó remek kapcsolatot ápolunk. Ez már
vagy
az 6. közös vacsoránk lesz, és mind eddig kuriózum volt a javából. Nekik
köszönhetően nigériai, marokkói, szefárd, zanzibári és jamaicai ízekkel
ismerkedhettünk már meg.
Következő vacsoránk ismét csak a karibi-térségbe kalauzol bennünket,
Fidel
Gasztro közelébe, a szivarok, a szamba és a trópusok hazájába: KUBÁBA. A
szigetország afro-kubai ízeibe nyerhetünk ezúttal gazdag betekintést.

KÉRJÜK, NAGYON IGYEKEZZETEK A FOGLALÁSSAL - MINDÖSSZE 30 FÉRŐHELY VAN. ÉS
CSAK EGY VACSORA.

A kubai konyháról

A kubai konyhában főleg afrikai és spanyol ízek keverednek, alapanyagként
főként rizs, bab, kukorica, burgonya, sertéshús, csirkehús, marhahús,
halak, tintahal, rák, languszta szolgálnak. Ezekből leveseket, főtt-,
sült- és grillezett húsokkal készített főfogásokat készítenek, amiket
gazdag körettel-, ízletes szószokkal-, mártásokkal- és salátákkal
egészítenek ki. A salátákból nem hiányozhat a paradicsom, az uborka és a
hagyma, melyet gyakran ecettel és olívaolajjal öntenek le. A desszert
általában fagylalt, kókuszszirupos sajt, vagy rumos omlett lehet. A
sziget
legkedveltebb ételei: fekete bab rizzsel (moros y cristianos), sült
csirkével, a sült malac sült burgonyával, salátával, a tintahal
mártásban,
a feketebableves (sopa de frijoles), marhahúsleves (sopa de res a la
cubana), sült tojás kreol módra (huevos fritos a la Criolla). Ínyencek a
tenger gyümölcsei teljes palettáját megtalálják a legváltozatosabb
módokon
elkészítve. A tintahal mártásban, a rákfalatkák és a languszta-tál
mellett
krokodil raguval, főtt cápahússal.
A koktélok - melyek alapanyaga nem meglepő módon főleg a rum - mindenhol
kedveltek és a legkisebb bárban is kaphatók. Néhány kedvelt koktél:
Havanna especial (ananászlé hároméves rummal, marresquino), Daiquiri
(citromlé, cukor, ötéves rum, jégkristály), Presidente (Ez az El
Prezidente nevű El Prezidente után kapta persze a nevét) (málna, száraz
vermut, hároméves rum), Bacardi-koktél (triple sec, citromlé, ötéves rum).
A kávézókban és a bárokban a trópusi gyümölcsökből készített "jugó"-k is
kaphatók, de a turmix italok is kedveltek.

(wikipedia)

Kubai menüette-ünk

Előétel:
Croquetas de huevo y jamon, azaz kubai sonkás-tojásos krokett
Kubai kukoricás sült klasszikus kubai salsával

Leves:
Sopa da Pollo, azaz kubai csirkeleves

Főétel:
Carne guisado, azaz marharagu
Arroz con pollo, azaz zöldséges csirke
Kubai Picadillo

Köretek/ saláták
Kubai feketebab
Moros y Christians, a havannai babos rizs
Sült plantain
Kubai friss vegyessaláta
Quinoa saláta

Desszert:
Mangós, gyömbéres, lime-os, kókuszos kenyér


Hol: Savannah, Bp. 1074 Budapest, Dohány utca 40. (Bejárat a Nyár utca
felől.)
Mikor: 2014. Április 23. csütörtök, 19:30.

Bővebb infóért írj az elnokseg@lucullusbt.hu címre! Nagyon kevés helyünk van.

Szólj hozzá!

Címkék: savannah étterem kubai konyha

RÉG NEM LÁTOTT NEPÁLI VACSORÁVAL JÖVÜNK..

2015.03.10. 09:50 lucullus

_MG_0190.JPG

Két dolog nem változik meg tutira már ebben az életben: egyrészt a Csengery utca kutyakakával telehintett látképe, másrészt a Jham család iránt érzett olthatatlan szeretetünk.
Az általunk jól ismert Jham család immár évtizedek óta Budapesten él, hogy nepáli ízekkel kápráztassa el az embereket Magyarország egyetlen nepáli éttermében, a Himalájában. Emellett indiait is készítenek.
(Ki tudja, tán még egy kis jakvajas avas tea is lesz?! a kedvünkért). 2005-ös ilyen kalandunkon a legnagyobb mesterdetektív, a nagy Leslie L. Lawrence is részt vett: http://lucullus.blog.hu/2005/04/14/indiai_nepali_vacsora_leslie_l_lawrence_szel - itt meg lehet ismerkedni a nepáli ízekkel.

Miniinterjú saját magunkkal

- most akkor újraírjam a disszertációmat?!
- Ne, Pál…
- na jó, térjünk rá a lényegre.
- mihez hasonlít?
- leginkább az indiaihoz, jó csípős (ez tényleg az, a Lucullus BT elnöke, az El Prezidente, az Egyetlen egyszer el talált ájulni egy adag chilis báránytól)
- mennyiben tér el az indiaitól?
- kis mértékben. Vannak olyan ételek, ami inkább Mongóliára/Kínára jellemző, meg olyan is, amit pl. gyógyfüvekkel készítenek
- izgalmas?
- hajjaj!

Menünk (na ebből gyere rá, mik ezek! vagy csak egyszerűen bízd ránk magadat..).

Thupka  szószos momókkal
Kathmandu Goru Pulao
Aluko Achar
Kukhurako Bhutua
Dal Jhaneko
Chilis Naan
fokhagymás Naan
Sima Naan
Baszmat rizs
Shikrani
Csokoládékülönlegesség csilivel Király Anita jóvoltából

Hát ennyi. Jó volt, na.

Szólj hozzá!

Címkék: nepáli konyha himalaya étterem