HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus Baráti Társaság egyesület időt megállító, teret szétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Legfrissebb fotóink

Címkék

címkefelhő

Ajánlott oldalak

Friss topikok

RÉG NEM LÁTOTT NEPÁLI VACSORÁVAL JÖVÜNK: MÁRC 26.

2015.03.10. 09:50 lucullus

_MG_0190.JPGDear Ínyenc Társ!

Két dolog nem változik meg tutira már ebben az életben: egyrészt a Csengery utca kutyakakával telehintett látképe, másrészt a Jham család iránt érzett olthatatlan szeretetünk.
Az általunk jól ismert Jham család immár évtizedek óta Budapesten él, hogy nepáli ízekkel kápráztassa el az embereket Magyarország egyetlen nepáli éttermében, a Himalájában. Emellett indiait is készítenek.
(Ki tudja, tán még egy kis jakvajas avas tea is lesz?! a kedvünkért). 2005-ös ilyen kalandunkon a legnagyobb mesterdetektív, a nagy Leslie L. Lawrence is részt vett: http://lucullus.blog.hu/2005/04/14/indiai_nepali_vacsora_leslie_l_lawrence_szel - itt meg lehet ismerkedni a nepáli ízekkel.

Miniinterjú saját magunkkal

- most akkor újraírjam a disszertációmat?!
- Ne, Pál…
- na jó, térjünk rá a lényegre.
- mihez hasonlít?
- leginkább az indiaihoz, jó csípős (ez tényleg az, a Lucullus BT elnöke, az El Prezidente, az Egyetlen egyszer el talált ájulni egy adag chilis báránytól)
- mennyiben tér el az indiaitól?
- kis mértékben. Vannak olyan ételek, ami inkább Mongóliára/Kínára jellemző, meg olyan is, amit pl. gyógyfüvekkel készítenek
- izgalmas?
- hajjaj!

Menünk (na ebből gyere rá, mik ezek! vagy csak egyszerűen bízd ránk magadat..).

Thupka  szószos momókkal
Kathmandu Goru Pulao
Aluko Achar
Kukhurako Bhutua
Dal Jhaneko
Chilis Naan
fokhagymás Naan
Sima Naan
Baszmat rizs
Shikrani
Meglepi

Hol: Himalaya, Bp. VII., Csengery u 24.
Mikor: 2014. március 26. csütörtök, 19:30

Részvételi díj

7500 Ft/fő (Mindenkinek).
6500 Ft/fő (Lucullus BT-tagoknak). (Tagnak az minősül, aki befizette az éves tagdíjat - 6500 Ft-ot -,  és rendelkezik érvényes Lucullus BT-tagkártyával.)

Az ár a menüsort  tartalmazza, az italokat azonban mindenki maga fizeti. Ha részt szeretnél venni az eseményen (és hányan, és melyiken), kérlek, jelezd azt felénk e-mailen elnokseg@lucullusbt.hu legkésőbb 1 nappal az esemény előtt. Kérlek, a pénzt is ugyaneddig juttasd el a 10700505-42758507-51100005 CIB-számlára (kedvezményezett: Lucullus Baráti Társaság). Aki utalt, kérjük, küldjön egy postai címet a számla kiállításához.
A vacsorá(ko)n a részvétel LIMITÁLT, ezért kérjük, igyekezzetek a foglalásokkal! Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn túl nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén pedig nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük. Tiszteletteljesen arra kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz a visszajelzést illetően!

Üdvözlettel,

Az Elnökség
Lucullus BT

+3620 240-8530

Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
Lucullus a Facebookon: www.facebook.com/lucullusbt


*Ha valaki nem kér több Lucullus-mailt, kérjük, jelezze ezt felénk.

Szólj hozzá!

Címkék: nepáli konyha himalaya étterem

PERZSA VACSORÁVAL INDUL AZ ÚJ EVŐÉVAD A SHIRAZBAN/ 02.26.

2015.02.10. 00:24 lucullus

shiraz_perzsa_etterem_logo_220x200.pngDear Ínyenc Társam,

Először is mindenkinek Boldog Új Évet szeretnénk kívánni, valamint elég Bort, Búzát és Békességet idénre is. Köszönjük, hogy a vacsorákon való részvételével 2014-ben is támogatta világmegismerési és kultúraközvetítési céljainkat.

Három technikai dolog rögtön az elején.

1. Sikeres volt a tavaly Karácsonyi charity akciónk, rengeteg ajándék gyűlt össze a Mikulásgyárnak, köszönjük az adakozást.  Létrehoztunk egy fotóalbumot a Facebook-on, ahol megtekinthető az összes év adománya.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.843156312387885.1073741859.127986333904890&type=1

2. Kérjük, Te is lájkold a Face oldalunkat, mert szeretnénk elérni a bűvös ezres látogatószámot. https://www.facebook.com/lucullusbt

3. Kérjük, ellenőrizd az e-mail címed (vagy barátod, ismerősöd e-mail címét) a címlistánkon, mert sok levél jön vissza.

ÉS AKKOR HÁT.

Örömmel jelentjük, hogy most már tényleg elindul az Új Evőévad, immár a 12. évi. Mivel is kezdhetnénk az évet, mint egy nagyszabású, izgalmas és ízletes PERZSA vacsorával, amit az általunk kedvelt Shiraz-ban ejtünk meg?!
Tavaly már elkezdtük bebarangolni ezt a nagyhírű kulináris szentélyt, tetszett is nagyon, ugyanakkor annyiféle étel van itt, hogy vétek lenne kihagyni a letgöbbet. Második perzsa-iráni kalandunk ezennel kezdetét veszi.

És akkor jöjjön az, amit már tavaly is elsütöttünk:

Legfontosabb QA az esttel kapcsolatan.

- Mire hasonlít leginkább a mai iráni konyha?
- Hm. Indiai-kis-ázsiai-török-bolgár-picit görög-kaukázusi ízvilág keveréke. Fűszeres, karakteres, összetett ízek. Jók.

- Milyen hely a Shiraz?
- Remek. Na jó: autentikus, a Lucullus BT ajánlja.

- Hastáncolhatok-e az estén?
- Igen, de csak ha jó nő vagy. (vagy a Lucullus BT El Prezidentéje).

Menü Shirazéze 2.

Előételek:
- Salad olivie, azaz franciasaláta perzsa módra
- kuku, a zöldfűszeres lepény

Főételek:
- iráni hamburger
- khoreshe sabzi, az iráni FŐTTzelék
- koreshe geyme, sárgaborsóval készült egytálétel
- zöldséges rizs
- kebab shirazi, azaz marha és csirke egy nyárson

Desszert:
- házi készítésű, sáfrányos fagyi
- meglepetés datolyás-csokoládékülönlegesség Király Anita jóvoltából


Szólj hozzá!

Címkék: shiraz perzsa konyha iráni konyha

BUÉK 2015

2015.02.08. 10:01 lucullus

happy-new-year-2015.jpg

Bort, Búzát, Békességet az Új Esztendőben is! (Hamarosan indulunk).

Szólj hozzá!

11 éves lett a Lucullus BT - Wangnál, persze

2015.02.08. 09:55 lucullus

Örömmel jelentjük, hogy már itt is van a Lucullus BT történetének 11. születésnapi ünnepsége, amelynek kapcsán hová is mentünk volna természetesen, mint Alapító Atyánkhoz, Wang mesterhez?!
Rendkívül örültünk, hogy ez már zsinórban tizenegyedszer történt meg velünk - és ismét csak hatalmas kínai evészetben volt részünk. Wang mester 16 fogásos kínai szupermenüvel készült a Lucullus BT legnevesebb eseményére.

A tavalyi és a tavaly előtti évhez hasonlóan idén is rendeztünk egy kis ajándékgyűjtést: a Vendégeket arra kértük, hogy hozzanak magukkal egy-egy megunt játékot, kifestőt, de szívesen fogadtunk nem gyorsan lejáró élelmiszert, csokoládét, gyermekruhát, készpénzt, hasonlókat.

“Nem vagyunk nagyok, még 11 évesen sem, ugyanakkor nem ez számít, hanem az összetartás és a szív ereje. Ha nem hozunk semmit, egy rászoruló gyermek sem fog örülni Karácsonykor" - mondta el Turóczi Gábor, a Lucullus BT alapító/elnöke, aki 3 éve kezdeményezte a jótékonysági akciókat , amit  rendkívüli fontosságúnak tart. Az ajándékokat a 2 vacsora után a Mikulásgyárba juttattuk el.

A menü így nézett ki:

Kínai csípős-savanyú leves
Sertésoldalas-leves kínai zöldborsóval és algával
Tavaszi tekercs
Ínyenc marhasaláta szójaszószban
Az “elmaradhatatlan” fekete fafülgomba-saláta
Lótuszgyökeres Gong Bao csirke
Pekingi hagymás csirke
Zöldhagymás kacsa
Mao Ce Tung kedvence
Ég és Föld oldalas
Édes savanyú sertés “Peking style”
Nagymama steak marhája
Marhahús fekete babbal, papírikával
Főtt jázmin rizs
Wang mester “Signature dish” - házi piratott tészta
Meglepetés tortaféleség a Lucullus BT 11. születésnapjára

A Születésnapról itt tekinthet meg fotókat: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.809232619113588.1073741857.127986333904890&type=3

A charity akciókról: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.843156312387885.1073741859.127986333904890&type=3

Köszönjük még 1x!!!!!!

Szólj hozzá!

Címkék: wang kínai konyha charity

GRÚZ VACSORA VOLT: HACSAPURI ÉS TÁRSAI TAROLTAK

2014.10.17. 16:39 lucullus

FUN PALACE.JPG

Dear Ínyenc Társ, Kedves LBT Tagok!

Most végre megtudhattuk, miből eszik olyan sokat a Lucullus BT elnöke Moszkvában és a Kaukázusban olyan rengeteget és jóízűt: a GRÚZ ételekből. A grúz konyha a világ egyik legjobbja,  még ha most nem is pontosan ismerjük még. Aki pedig volt már nálunk grúzt vacsorálni, az tudja, hogy nem a légbe beszélünk. Bondo Kantaria barátunk, az Aragvi grúz étterem tulajdonosa ugyanis nem viccel: mindent úgy csinál, mint odahaza, Grúziában. AZ ételek rendkívül jóízűek, frissek, élettel telik, és rengeteg van belőlük. Az ázsiai és balkáni ízekhez hasonlít tán az érzés a legjobban. A vacsorák elképesztően jól sikerültek!

A grúz konyháról itt olvashatsz bővebben: http://lucullus.blog.hu/tags/gr%C3%BAz_konyha

Ételeink:

- Aragvi, azaz Parasztsaláta, uborka, paradicsom és friss zöld fûszerek
- Grúz padlizsánsaláta
- Szulguni házi sajt
- Gebzsalia, azaz házi készítésű sajt bazslikomos öntettel
- sotiszpuri azaz kemencében sült grúz kenyérlepény
- hacsapuri megruli, a nemzeti eledel
- Szoko kecze, azaz cserépedényben sült gombafejek vajjal és sajttal
- Harcso, azaz a “telt" leves, hússal, zöldekkel, rizzsel
- Sertéssaslik
- Sült burgonya
- "meglepetés desszert": étcsokoládé-mousse Amazonas menti kakaóbabokból, a gránátalma erejével, Király Anita jóvoltából

Fotókat a www.facebook.com/lucullusbt oldalon találsz!

Szólj hozzá!

Címkék: grúz konyha aragvi

Belga-francia vacsora a Chez Danielben

2014.10.17. 16:33 lucullus

Dear Ínyenc Társ,

A HÍR IGAZ: ÚJRA ELINDULTUNK :-)
.. és nem kispályáztunk: rögtön egy francia csúcsvacsorával nyitottunk az általunk meglehetősen kedvelt Chez Daniel éttermben.

Honnan jött az ötlet?

Amikor megláttuk Philippe fotóját a Chez Daniel étterem Facebook oldalán, azt hittük jó ideig, hogy vizionálunk… Pedig igaz a hír:-)
Kedvenc belga séfisszimuszunk (akit már 11 éve ismerünk) valóban itt “segít be", ebben a gasztroszentélyben - amit egy másik gasztroillusztrisság vezet, úgyszintén barátunk, a francia Daniel Labrosse.
Igen, olyan ez, mintha összeállna ama bzonyos két oltári nagy színész egy NAGY KÖZÖS projektre, és nem csak epizódszerepre, amire mindenki várt már, hanem egy sokkal nagyobb durranásra.  
Nos így indult a dolog, és ekkor elhatároztuk, hogy megnézzük, hogy néz ki jelenleg a Philippesített Chez. Amit ígérünk: egy remek szezonnyitó gourmet vacsora, és ezzel folytatjuk 11 éve megkezdett sikersorozatunkat.


A Chez Danielben legutóbb 15 hónapja jártunk egyébként, remek vacsorák voltak ezek, ITT lehet bővebben tanulámányozni őket: http://lucullus.blog.hu/tags/chez_daniel_%C3%A9tterem
(Nem kizárt, hogy kapunk még egy esélyt, de sajnos túl sok esélyt nem látunk rá. )

Menüette

Előétel
Sült „fejetlen madár” (csirkemáj, aszalt gyümölcsök baconszalonnába tekerve és zöld kertben tálalva, balzsamecetes öntettel )
 
Leves
„Gratinée” tradicionális lyoni hagymaleves

Főétel
Serpenyőben sült csiga burgundi módra, leveles tésztában

Főétel 2.
Dijoni mustármagos nyúlragu, polentával tálalva

Desszert
Rebarbaratorta, édes, piros gyümölcsökből készült szósszal

Mikor: 2014. szeptember 26., péntek 19:30.
Hol: Chez Daniel. Bp. VI. Szív u. 32.

Szólj hozzá!

Címkék: chez daniel étterem francis konyha

Nyáááááári szüneten a Lucullus BT...

2014.07.08. 10:12 lucullus

summer_wallpaper4587.jpg

Szólj hozzá!

Sokfogásos kínai vacsora a Taiwan étteremben

2014.06.06. 22:34 lucullus

DSCF1211.JPGDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

Örömmel jelentjük, hogy európai kalandunk után ismét áteveztünk az ázsiai pampákra, és nyári szünetünk előtt tartottunk még egy óriási kínai bulit. Immár ez volt a 144. vacsoránk.
Étekutunk a “már-már törzshelyünkké váló" Taiwan étterembe vezetett, ahol remek, sokfogásos kínai vacsorát tartottunk. A helyet már jól ismerjük, hisz nem először jövünk ide: remek a kiszolgálás, ízletesek az ételek, pazar a választék és szuper az atmoszféra. A hely az egyik legrégebben működő kínai étterem itthon, 1991-óta várja az ínyenceket.
Bátran állíthatjuk, hogy Magyarország egyik legjobb kínai étterméről van szó és örülünk, hogy ismét tiszteletünket tehetjük errefelé.
Az ételek Kínaország mindenféle szegletéből lettek most összeállítva, nem egy régióra koncentráltunk.
A kínai ételekről már teleírtuk az internetet, ezért ettől most eltekintünk - az ételek magukért beszéltek.


Lucullus “nagy-nyári-kínamenü"

- Erős-savanyú leves Szecsuánból
- Bambuszleves a Tai-Pin erdő bambuszából
- Pálcikán sült fokhagymás garnélarák a Kínai-tengerből
- Főtt húsos táska a hegyek állatainak húsával
- "Speciális" Pekingi kacsa
- Vaslapon sült borsos marhahús
- Póréhagymás csirkehús feketefafül-gombával
- Kínai idényjellegű zöldség, avagy kuocsin cáj
- Kínai hagymás szalonna, óóó
- Illatos borsos-fokhagymás királyrák, hohohó
- Sült mifang, lett légyen ez bármi is
- Főtt jázmin rizs
- Kínai bundázott gyümölcsök

Szólj hozzá!

Címkék: kínai konyha taiwan étterem

Kuriózum - ismét örmény vacsorát ült a Lucullus BT

2014.05.07. 21:28 lucullus

021.jpg

 

Sor került a Lucullus BT 3. örmény vacsorájára, ami azért volt különleges, mert tudomásunk szerint Magyarországon már évtizedek óta nincsen örmény étterem. Hogyan tudtuk mi mégis megoldani ezt  a feladatot? Nem mondjuk, hogy könnyen, de így: ismerjük Lefi nénit, akivel régóta jó barátságot ápolunk, és akiben bizony nem kevés örmény vér csordogál. Lefi néni nem más, mint Ghavrilos mamája (Gyradiko), aki csak a kedvünkért, exkluzív módon harmadszor is fakanalat ragadott, hogy újból bevezessen minket az örmény Gasztromennyországba.

Szuperlatívuszokban beszélünk erről, hisz mind ki voltunk már éhezve a Kaukázus étkeire, fűszereire, vendégszeretetére. Az örmény vacsorá(k)ra a nemrég megnyitott Gyradiko étteremben került sor, ahol a nyáron már volt szerencsénk elfogyasztani egy remek vacsorát.

Még egyszer kiemeljük, hogy a kaland exkluzív volt, és csak a Lucullus BT kedvéért került megrendezésre.

Az örmény konyháról  ITT  talál bővebb infót.

Örményiáda..

Előétel
- Paszturma, azaz bélszínből készült pácolt hús vékonyan szeletelve
- Szudzsuch, azaz kolbász-szerű készítmény, salátával, friss korianderrel és tárkonnyal

Főétel
- Ljujle kebab-tál: darált bárány, - csirke és - borjúhúsos kebab petrezselymes lilahagymával, friss paradicsommal és tárkonylevelekkel
- Lahmedzsun töltött zöldségekkel
- Csi köfte bulgurral, azaz búzatörettel
- Bulgursaláta gránátalmával
- Örmény joghurt

Édesség
- “Gata"


Szólj hozzá!

Címkék: örmény konyha gyradiko kisvendéglő

Végre fasza PR-al kínáltak meg minket ( A Pur meg a Henkel )

2014.04.17. 20:24 lucullus

Pur_Q213_321707_web_367H_367W.pngHát szó mi szó - nagyon megfelejtkeztünk egy restanciánkról - ezt szeretnénk most pótolni. Történt ugyanis, hogy a Henkeltől felkeresték még év elején a Lucullus BT-t, hogy próbáljuk ki az új PUR mosogatószert, "harcol a keményítőfoltok ellen", bla bla bla, és lényegében nem is lenne itt ez a sztori nagyon különleges, ám kicsit másfelé kanyarintván - elismerjük, hogy márpedig egy kicsit mégis az, mert "tényleg" bevonva éreztük magunkat, és nagyon"fasza volt ez a hozzáállás."

0. Tetszésük fejezték ki a blogunk iránt :-)
1. Adtunk egy postai címet, és küldték azonnal a termékmintát (rengeteget!)
2. Humorral kezdték "Még mindig halomban állnak az újévi lencsésedények, mi?!"3. Azt kérték, hogy mondjuk el a véleményünket, nem pedig azt, hogy "írd meg, kész"...
4. A véleményünk: a termék tökéletes, minden porcikájában megfelelt, rendkívül harcedzett háziasszonyok kezei közt csiszolta a keményítőfoltokat a fazekak hadán. Tényleg, Istenuccse, csak ajánlani tudjuk.
5. Node, node. Egy másik véleményünk: a hozzáállásuk sokkal jobban tetszett, mint maga a termék ( nem voltak erőszakosak, nem voltak rámenősek, és egy szavuk sem volt, hogy "Miért nem jön már az a rohadt véééééééélemény?" Ja, nem?? Adod vissza a terméket!!! Na ilyenek nem voltak. Mi meg megfelejtkeztünk a dologról.... Elnézést ezért, most ily módon pótoljuk.

Lassan egy tucat éve csináljuk a Lucullus BT-t, mondhatjuk meghatározó gasztró és PR szereplője is vagyunk a magyar gasztronómiának, viszont az is igaz, hogy más PR-osok "állatságaiból" meg egy másik blogot lehetne megtölteni, amit velünk elkövettek... Vagy a saját termékükkel... De ez nem igazán vonzó, ezért nem is foglalkozunk velük.

Ez egy üdítő kivétel volt, tényleg, őszintén, szívre tett kézzel mondjuk, hajrá, csak így tovább, Pur és Henkel!

 

 

 

 

Szólj hozzá!