HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

JÖN AZ 1004. ÉJSZAKA: ARAB VACSORÁVAL NYITUNK

2015.09.02. 23:35 lucullus

25739_356949327355_93763777355_3449404_1700054_n.jpg
Az az igazság, hogy jó rég volt már arab vacsoránk, ezért ezzel indult most
az új őszi evőévad. Történt ugyanis, hogy felkerestük nemrég Samir
barátunkat a Petőfi Sándor utcában, az ötkerben, és örömmel konstatáltuk,
hogy megvannak, jól vannak, köszönik szépen, és naná, hogy örömmel várják
vissza a jeles lucullusi ínyenceket az Al Amir étterembe. Érdekes
megemlíteni, hogy ez már a 3. vacsoránk volt itt – az elsőt még 2004-ben (!)
sikerült abszolválnunk, igen, bizony, ez volt az LBT történetének 6.
vacsorája a 151-ből (még a Király utcában) a másodikat pedig 3 éve
szerveztük. Volt még egy Al Pasa névre hallgató étteremben egy szervezett
arab vacsoránk a Liszt Ferenc téren, de az az étterem nagyon rövid röppályát
írt le – noha az is nagyon remek volt. Az Al Amir ehhez képest viszont egy
legenda: immár a 3. helyen nyit ki – és reméljük, még jó sokáig itt is
marad.

Az arab konyha sajnos nagyon alulreprezentált kis hazánkban, pedig rendkívül
finom, bonyolult, fűszeres, izgalmas, sejtelmes, laktató, friss és
egészséges is.
Az étterem egyébként főleg szír ételeket vonultat fel (de vannak libanoni
étkek is), és azokat csakis a legjobb minőségben, és másodpercre pontos
frissességgel. A szakácsok aleppoiak, vacsoránkon Samir, az üzletvezető lesz
a navigatőr.

Az arab/ szír konyha egyébként gabonafélékkel, sok vöröshagymával,
bárányhússal, datolyával, lapos arab kenyerekkel, paradicsommal, paprikával,
burgonyával, sült zöldségekkel, és szezámmagkrémmel [tahini] operál főleg.
Az ételek erőteljesen fűszeresek, a fűszerek közül a legkedveltebbek a
fahéj, a koriandermag és -levél, valamint a szegfűbors. A száraz magvak
közül a pisztácia és a fenyőmandula a szíriai konyha jellemző kelléke,
valamint gyakran használják a rizst és a törtbúzát is [burghul].

Az 1004. éjszaka ételei ezek voltak: 

HUMUSZ, azaz az elmaradhatatlan csicseriborsó krém
BABA Genouj, azaz sült padlizsán zöldségekkel
MUTABEL, avagy padlizsánkrém szezámmagos tahini –vel
FETUS vegyes saláta : paradicsom, uborka , salátalevél pirított pitával,
mentával , olivaolajjal és gránátalma-szósszal
KIBBÉ Aleppo-i módra  à ( húsétel ) húsgombóc
SISTAUK, csirkemell kocka – rablóhús
KESKAS, darált bárány fűszeres nyárs
Arab pita
Arab baklawa
datolyás csokoládékülönlegesség Király Anita jóvoltából

Címkék: szír konyha al amir étterem