HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

12 FOGÁSOS THAI VACSORA

2015.05.12. 14:19 lucullus

DSCF1136.JPGDear Ínyenc Társ!
 
Következő vacsoránkon ismét a thai ételuniverzum rejtelmeiben merülünk el és meglátogatjuk Budapest legrégebbi thai éttermét, a Só-utcai Bangkok House-t. Három ízben már volt itt vacsoránk, ami nagy elégedettséggel töltött el bennünket - legutóbb 2 éve jártunk itt.
A thai konyha a világ egyik legjobbja, imádjuk és úgy vagyunk vele, hogy néhány havonta dukál nekünk egy ilyen rendezvény. A vacsorából csak egy kerül megrendezésre, ezért kéretik gyorsnak lenni a visszajelzéseknél! Az asztalok elrendezésénél az ázsiai vacsoráinkon megszokott többfős asztalok lesznek - vélhetően (minimum) 4 fő alkot majd egy asztalt.
 Ja, és jön az Elnök is, az El Prezidente, az Első, és Egyetlen.

A thai gasztronómiáról dióhéjban
 
Thaiföld délkelet-ázsiai ország, keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl (Sziámi-öböl), nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja. A thai ételkultúra az ősi thai, az európai és a kínai gasztronómiából épül fel, amit a helyi alapanyagok és fűszerek teljesítenek ki. a legősibb módszer, a grillezés: ehhez igazából csak fa kell (amiből elég jól állnak Thaiföldön) meg némi édes-savanyú öntet, és már kész is a grillezett hús és/vagy hal (Nam Phrik). Egy másik jellegzetes ételük a yamszgyökérrel (Yam) készülő saláta, amit ellentétben az általunk megszokott koleszterinbomba jellegű, zsíros salátaönteteinkkel - alacsony kalóriájú és egészséges öntettel zúdítanak nyakon. Utóbbi tartalmazhat sós halszószt, citromlevet, chilit, vagy fokhagymát és shalotthagymát. Ezeket összekeverik és gyakran tesznek hozzá sertéshúst, marhahúst, garnélát vagy papayát.  A curry fűszerkeverékkel készülő ételek is nagyon rég meghonosodtak az ételkészítésben, ma viszont a thai konyha a korábbiakkal ellentétben szívesen használja a kókusztejet is currys ételek elkészítésekor.
Nagy hatással volt a thai konyhára a kínai konyha is: innen eredeztethető a wokban való gyors-sütés, és a tészták széleskörű használata is. Utóbbit a thaiok még a kínaiaknál is szerteágazóbban készítik, hisz büszkélkedhetnek édes, savanyú, sőt néha fűszeres tésztákkal is. A keleti konyhákhoz hasonlóan az ételekben lévő fűszerek és gyógynövények gyógyszerként is funkcionálnak - az egyik jót tesz az emésztésnek, a másik lázcsökkentő hatású, a harmadik jó a megfázás ellen. A thai konyha nem mindig az, aminek látszik: egy egyszínű, egyszerű leves lehet sós, savanyú és csípős, ezek az ízek viszont tökéletes harmóniában egyesülnek. Fontos szót ejtenünk a thai fűszerekről, úgymint a citromfűről, a kaffir lime-ról, a gyömbérek családjába tartozó galangalról, valamint az édes pálmacukorról és a mogyoró használatáról .A thaiok a kínaiakhoz hasonlóan sokféle ételt rendelnek ki az asztalra, és mindenki mindenből vesz, amihez rizst eszik kenyér és krumpli helyett.
 
A Lucullus BT újabb thai vacsorája
 
Előételek:
Mangósaláta
Nyári tekercs csirkével, zöldséggel
Curry Pab (currys húsos táska)
Fehér tom yam leves rákkal

Főételek:
Ropogós sertés chilis bazsalikommal
Ropogós kacsa vörös curryben licsivel, ananásszal
Massamann curry marhahussal párolva
Vokban sült zöldségek osztrigaszósszal
Csirke tamarind szószban
Lazac filézett csípős kókuszos
Jázmin rizs, tojásos rizs

Édesség:
Tua Pab ( kókuszos sütemény sárgababbal töltve)

(A menüben lehet változtatás - ez az aznapi piaci kínálattól függ.)
 
Hol: Bangkok House, Bp., 1055-Budapest, Só u. 3.
Mikor: 2015. május 27. szerda ÉS 28. csütörtök, 19:30.
 
Részvételi díj
 
7500 Ft/fő (Mindenkinek)
6500 Ft/fő (Lucullus BT-tagoknak). (Tagnak az minősül, aki befizette az éves tagdíjat - 6500 Ft-ot -,  és rendelkezik érvényes Lucullus BT-tagkártyával.)
 
Az ár a menüsort  tartalmazza, az italokat azonban mindenki maga fizeti. Ha részt szeretnél venni az eseményen (és hányan, s melyiken), kérlek, jelezd azt felénk e-mailen elnokseg@lucullusbt.hu legkésőbb 1 nappal az esemény előtt. Kérlek, a pénzt is ugyaneddig juttasd el a 10700505-42758507-51100005 CIB-számlára (kedvezményezett: Lucullus Baráti Társaság). A vacsorán a részvétel LIMITÁLT, ezért kérjük, igyekezzetek a foglalásokkal! Felhívnánk T. figyelmedet, hogy a határidőn túl nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, a határidőn túli lemondások esetén pedig nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértésedet köszönjük. Tiszteletteljesen arra kérünk mindenkit, hogy legyen NAGYON pontos és precíz a visszajelzést illetően!
 
Üdvözlettel,
 
Az Elnökség
Lucullus BT
 
+3620 240-8530
 
Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
Face: www.facebook.com/lucullusbt
 
 
*Ha valaki nem kér több Lucullus-mailt, kérjük, jelezze ezt felénk.

komment

Címkék: thai konyha bangkok house étterem

süti beállítások módosítása