HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

FIDEL GASZTRÓ VISSZAÜT, AZ LBT MEG AFRO-KUBAI VACSORÁT ÜL / ÁPR 23.

2015.04.03. 20:44 lucullus

jatek 1.jpgDear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ!

A jó hír az, hogy egyrészt a következő vacsorán részt vesz maga az El
Prezidente - az Egyetlen is, másrészt ez a vacsora ismét csak és
kizárólag
a Lucullus BT kedvéért tevődik csakcsupán össze. Exkluzív, étlapon kívüli
ételeket kapunk Magyarország egyetlen afrikai stílusú éttermében, a
Savannah-ban, amellyel régóta tartó remek kapcsolatot ápolunk. Ez már
vagy
az 6. közös vacsoránk lesz, és mind eddig kuriózum volt a javából. Nekik
köszönhetően nigériai, marokkói, szefárd, zanzibári és jamaicai ízekkel
ismerkedhettünk már meg.
Következő vacsoránk ismét csak a karibi-térségbe kalauzol bennünket,
Fidel
Gasztro közelébe, a szivarok, a szamba és a trópusok hazájába: KUBÁBA. A
szigetország afro-kubai ízeibe nyerhetünk ezúttal gazdag betekintést.

KÉRJÜK, NAGYON IGYEKEZZETEK A FOGLALÁSSAL - MINDÖSSZE 30 FÉRŐHELY VAN. ÉS
CSAK EGY VACSORA.

A kubai konyháról

A kubai konyhában főleg afrikai és spanyol ízek keverednek, alapanyagként
főként rizs, bab, kukorica, burgonya, sertéshús, csirkehús, marhahús,
halak, tintahal, rák, languszta szolgálnak. Ezekből leveseket, főtt-,
sült- és grillezett húsokkal készített főfogásokat készítenek, amiket
gazdag körettel-, ízletes szószokkal-, mártásokkal- és salátákkal
egészítenek ki. A salátákból nem hiányozhat a paradicsom, az uborka és a
hagyma, melyet gyakran ecettel és olívaolajjal öntenek le. A desszert
általában fagylalt, kókuszszirupos sajt, vagy rumos omlett lehet. A
sziget
legkedveltebb ételei: fekete bab rizzsel (moros y cristianos), sült
csirkével, a sült malac sült burgonyával, salátával, a tintahal
mártásban,
a feketebableves (sopa de frijoles), marhahúsleves (sopa de res a la
cubana), sült tojás kreol módra (huevos fritos a la Criolla). Ínyencek a
tenger gyümölcsei teljes palettáját megtalálják a legváltozatosabb
módokon
elkészítve. A tintahal mártásban, a rákfalatkák és a languszta-tál
mellett
krokodil raguval, főtt cápahússal.
A koktélok - melyek alapanyaga nem meglepő módon főleg a rum - mindenhol
kedveltek és a legkisebb bárban is kaphatók. Néhány kedvelt koktél:
Havanna especial (ananászlé hároméves rummal, marresquino), Daiquiri
(citromlé, cukor, ötéves rum, jégkristály), Presidente (Ez az El
Prezidente nevű El Prezidente után kapta persze a nevét) (málna, száraz
vermut, hároméves rum), Bacardi-koktél (triple sec, citromlé, ötéves rum).
A kávézókban és a bárokban a trópusi gyümölcsökből készített "jugó"-k is
kaphatók, de a turmix italok is kedveltek.

(wikipedia)

Kubai menüette-ünk

Előétel:
Croquetas de huevo y jamon, azaz kubai sonkás-tojásos krokett
Kubai kukoricás sült klasszikus kubai salsával

Leves:
Sopa da Pollo, azaz kubai csirkeleves

Főétel:
Carne guisado, azaz marharagu
Arroz con pollo, azaz zöldséges csirke
Kubai Picadillo

Köretek/ saláták
Kubai feketebab
Moros y Christians, a havannai babos rizs
Sült plantain
Kubai friss vegyessaláta
Quinoa saláta

Desszert:
Mangós, gyömbéres, lime-os, kókuszos kenyér


Hol: Savannah, Bp. 1074 Budapest, Dohány utca 40. (Bejárat a Nyár utca
felől.)
Mikor: 2014. Április 23. csütörtök, 19:30.

Bővebb infóért írj az elnokseg@lucullusbt.hu címre! Nagyon kevés helyünk van.

Címkék: savannah étterem kubai konyha